poniedziałek, 27 lutego 2012

Tort Pavlowej wg Nigelli

Składniki

4 bialka jajek250g cukru - 3 dl2 lyzeczki maki kukurydzianej1 lyzeczka octu balsamicznegopare kropli aromatu waniliowego300ml smietanki kremowki250g nieslodkich owocow - marakuja, maliny, pozeczki itd.



Przygotowanie

Ubijac bialka jajek se szczypta soli az do uzyskania gladkiej masy. Dodac po trochu cukier i ubijac dopoki beza bedzie sztywna i blyszczaca. Dosypac maki kukurydzianej, dodac octu i aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszac. Wylac na blaszke z paierem do pieczenia. Wylana beza powinna miec ksztalt kola i grubosc ok 5 cm.
Wsawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni. Natychmiast zmniejszamy temperature do 150' i pieczemy 60 do 75 min. po tym czasie wylaczamy piekarnik, uchylamy lekko drzwczki i czekamy az beza ostygnie.

W tym czasie ubijamy smietanke. po ostygnieciu bezy odwracamy ja spodem do gory i nakladamy ubita smietane. Na to kladziemy owoce. Lepiej nie dawac za duzo, albo po trochu kazdych, bo nie robimy salatki owocowej tylko slodka beze z owocami.

Smacznego!!!

Orginalny przepis Nigelli Lawson na stronie - http://www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=136

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz