wtorek, 21 lutego 2012

Tobołki z serem

Składniki

300g mąki
 1 proszek do pieczenia
80 g cukru pudru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
150 g białego sera
4 łyżki mleka
6 łyżek oleju

masę serową zrobiłam z przepisu Ilki76 na drożdżówki z serem (http://www.wielkiezarcie.com/przepis21610.html): 

 „Masa serowa:
250g sera mielonego
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego)”

rodzynki,                          rodzynki i owoce
owoce kandyzowane     moczymy w brandy,
brandy                             dodajemy do masy

  
1 żółtko



Przygotowanie

Wszystko razem zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki, PO wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać kwadraty, na środku każdego kwadratu nałożyć masę.  Boki posmarować rozbełtanym żółtkiem i połączyć nad nadzieniem. Z pozostałego ciasta uformować krążki i położyć na połączonych rogach.  Piec 15-20 minut.



Przed upieczeniem:



po upieczeniu:



Wychodzi ich 9-10 sztuk

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz