środa, 15 lutego 2012

Karkówka ze śliwkami

Składniki

-0.5 kg karkówki (karczku wieprzowego)
-250 g suszonych śliwek
-olej
-sól
-pieprz
-czosnek w proszku
-przyprawa curry



Przygotowanie

Bardzo proste i pyszne danie

Mięso kroimy na plastry (jak na bitki), rozkładamy je i każdy kawałek posypujemy kolejno: solą, pieprzem i czosnkiem po obu stronach. Tak posypane mięso odstawiamy do lodówki na około godzinkę żeby przeszło przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego polewamy lekko olejem i układamy warstwę karkówki, obsypujemy ją przyprawą curry i układamy po 3 - 4 śliwki na każdym kawałku. Warstwę polewamy lekko olejem i układamy kolejną (powtarzamy czynności z pierwszej warstwy). Na ostatniej warstwie, kończymy polewając olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem godzinkę lub trochę dłużej. Podczas pieczenia co jakiś czas należy podlewać mięso, aby nie było suche. Gdy będzie już miękkie i kruche, wyciągamy z piekarnika.

Podajemy z ziemniaczkami i najlepiej marynowaną papryką lub jakąkolwiek marynowaną sałatką. 

Danie choć łatwe trafia w gusta najbardziej wybrednych ;)


Można zamiast karkówki użyć schabu lecz będzie on mniej soczysty.

Można także zamiast oleju użyć wina białego najlepiej półwytrawnego.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz