czwartek, 2 lutego 2012

Ciastka z oczkiem

Składniki

- 1/2 kg mąki krupczatki
- 2 dkg drożdzy
- 20 dkg margaryny
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyzki cukru pudru
- skórka otarrta z cytryny



Przygotowanie

Śmietanę rozetrzeć z drożdzami.
Margaryne i make posiekać, dodać cukier, żółtko, śmietane z drożdżami i skórke z cytryny, Zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować, wykrawać literatką ciasteczka, w połowie krążków zrobić malutkim kieliszkiem dziurkę./ ja robie nieużywanym naparstkiem /
 Piec w  temp. 200o C  na zloty kolor./ ok 15- 20 min./

Smarować pełne ciastka dżemem lub powidłami i  nakładać na to ciastko z dziurką.

Szczerze polecam.

Jeszcze dodam, że od razu lepiej zrobić z podwójnej porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz