sobota, 4 lutego 2012

Ciasto makowe na białkach

Składniki

* 150 g mąki pszennej
* 150 g suchego nie mielonego maku
* 7 białek
* 200 g cukru
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g margaryny
* ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina)
* 100 g mlecznej czekolady




Przygotowanie

Margarynę rozpuścić.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru.
Do piany z białek dodać mak, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.  Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 190 stopni, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie.
Przygotować polewę.

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą,mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Powstałą polewą polać ciasto.

1 komentarz: