niedziela, 26 lutego 2012

Pita z piersią z kurczaka

Składniki

Skadniki:



4 chlebki pita
sałata lodowa
ogórek zielony
pomidor
papryka czerwona
kukurydza

Mięso:



3 pojedyńcze piersi z kurczaka
panierka Kamis z sezamem (lub inna - jak kto woli)

Sos czosnkowy:



duży kubek śmietany 12-18% (lub mniej kalorycznie - jogurt)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
suszona bazylia




Przygotowanie

Sos czosnkowy:

Śmietanę przekładamy do miseczki

Obieramy ząbki czosnku i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do śmietany.

Przyprawiamy według gustu solą, pieprzem i bazylią.


Mięso:

Piersi lekko tuczemy, panierujemy i smażymy na oleju.

Kroimy w kawałki o dowolnej wielkości.




Pita:

Sałatę kroimy w paseczki, pomidor i ogórek w plasterki, paprykę w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Podgrzewamy pitę w mikofalówce lub w piekarniku.
Nacinamy ją aby powstała kieszonka, napełniamy warzywami, mięsem, polewamy sosem i jeszcze raz, chwilkę podgrzewamy.


Inne warianty:

możemy dodać do nadzienia ser żółty lub fetę - wtedy pita będzie pogadsza w smaku bardzo dobrze smakuje podsmażona na oleju na patelni jeśli ktoś nie lubi sosu czosnkowego to może dać ketchup i majonez warto sos przygotować na samym początku aby się przegryzł - o wiele lepiej wtedy smakuje

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz