piątek, 10 lutego 2012

Ciasto sezamowe z chałwą

Składniki

CIASTO: 2,5 szkl.mąki, 
20 dkg margaryny,
3/4 szkl.cukru pudru,
1 łyżeczka proszku,
2 opak.cukru wanil.,5 żółtek;

Masa do części 1:
5 dkg masła,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka cukrupudru,
20 dkg ziaren sezamu;


Masa do części 2:
5 białek,
1 szkl.cukru,
10 dkg wiórek kokosowych.




KREM do przełożenia placków:
20 dkg chałwy,
20 dkg margaryny,





Przygotowanie

    Ciasto:   
składniki zagnieść,podzielić na dwie części;


Część 1 ciasta wyłożyć na blachę,nato położyć masę do cz.1.
Masa do części 1:wszystkie skł.masy wymieszać ,podsmażyć i położyć na ciasto.Piec 30-40 min. w temp.150 st.C.

 Część  2 ciasta wyłożyć na drugą blachę,posmarować dowolnym dżemem ,nato nałożyć masę-
Masa do cz.2:
białka ubić z cukrem,dosypać wiórka,położyć na surowy placek,piec 30-40 min. t temp.170 st.C.
KREM
składniki wymieszać na jednolitą masę,trochę ją podgrzać,bo gdy jest za zimna ,to podczas krojenia placki rozdzielają się.
Kremem przełożyć oba placki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz