niedziela, 19 lutego 2012

Babka cytrynowa

Składniki

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna



Przygotowanie

Skórkę z cytryny zetrzeć, wycisnąć sok. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jaju, ucierać na jednolitą masę. Dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny i drugą szklankę mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto przelać do podłużnej prostokątnej formy (30x10 cm), natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec 40 min. w temp. 180 stopni.



Przepis znaleziony w jakimś piśmie dla kobiet, ale osobiście wypróbowany (co widać na załączonym zdjęciu) - babka wychodzi pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz