Składniki
2 duże lub 3 mniejsze piersi kurczaka (pojedyncze);
1,5 - 2 pory;
6 mandarynek;
4 jabłka (spore);
ok 200ml białego wina półwytrawnego;
150 - 200ml słodkiej śmietany 30%;
1,5 łyżki mąki;
220 ml wywaru drobiowego (może być z kostki);
przyprawy (łyżeczka curry, sól, pieprz, ewentualnie vegeta).
Przygotowanie
Piersi pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na patelni (zawsze szybko, na dużym ogniu - wówczas mięso jest soczyste) - przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć jasne części porów pokrojone na grubsze plasterki, dodać curry i mąkę, jeszcze chwilę smażyć - dorzucić do mięsa. Wywar drobiowy wymieszać z winem i śmietaną, wlać do garnka, dusić ok. 15 min. Dodać jabłka pokrojone w niewielkie kawałki oraz mandarynki (ja cząstki przekrawam na pół) i dusić jeszcze 10 min. Jeżeli trzeba, zagęścić jeszcze mąką, przyprawić pieprzem, curry, ewentualnie vegetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz