niedziela, 12 lutego 2012

Piersi kurczaka w sosie curry

Składniki



2 duże lub 3 mniejsze piersi kurczaka (pojedyncze);


1,5 - 2 pory;


6 mandarynek;


4 jabłka (spore);


ok 200ml białego wina półwytrawnego;


150 - 200ml słodkiej śmietany 30%;


1,5 łyżki mąki;

220 ml wywaru drobiowego (może być z kostki);
przyprawy (łyżeczka curry, sól, pieprz, ewentualnie vegeta).

      



Przygotowanie

       Piersi pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na patelni (zawsze szybko, na dużym ogniu - wówczas mięso jest soczyste) - przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć jasne części porów pokrojone na grubsze plasterki, dodać curry i mąkę, jeszcze chwilę smażyć - dorzucić do mięsa. Wywar drobiowy wymieszać z winem i śmietaną, wlać do garnka, dusić ok. 15 min. Dodać jabłka pokrojone w niewielkie kawałki oraz mandarynki (ja cząstki przekrawam na pół) i dusić jeszcze 10 min. Jeżeli trzeba, zagęścić jeszcze mąką, przyprawić pieprzem, curry, ewentualnie vegetą. 

                         
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz