Składniki
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżka przyprawy korzennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny
10 dużych śliwek suszonych
200 ml rumu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml mleka
2 garści płatków migdałowych uprażonych na suchej teflonowej patelni
Przygotowanie
Śliwki namoczyć w rumie (najlepiej na noc). Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki. Zmiksować.
Formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, powkładać namoczone w rumie śliwki i piec przez ok.45-50 minut w temp. ok. 180 stopni w termoobiegu.
Polać polewą czekoladową (rozpuścić czekoladę w mleku). Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz