sobota, 25 lutego 2012

Babka ze śliwkami

Składniki



3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżka przyprawy korzennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka margaryny


10 dużych śliwek suszonych
200 ml rumu


1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 ml mleka
2 garści płatków migdałowych uprażonych na suchej teflonowej patelni





Przygotowanie

Śliwki namoczyć w rumie (najlepiej na noc). Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki. Zmiksować.
Formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, powkładać namoczone w rumie śliwki i piec przez ok.45-50 minut w temp. ok. 180 stopni w termoobiegu.
Polać polewą czekoladową (rozpuścić czekoladę w mleku). Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz