poniedziałek, 6 lutego 2012

Spaghetti z tuńczykowym sosem

Składniki

opakowanie makaronu spaghetti 
4 spore soczyste pomidory
pęczek bazylii
puszka tuńczyka w oleju
duża cebula
4 ząbki czosnku
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
sól i dużo pieprzu
szczypta cukru
 



Przygotowanie

Wstawiamy makaron aby się ugotował na pół twardo. W tym czasie do rondla wrzucamy tuńczyka razem z olejem dodajemy cebulę posiekaną i zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko to szklimy na lekko złoty kolor (duży plomień i często mieszamy). Odstawić, wystudzić. Do chłodnej już zawartości rondla dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę pomidory, wcześniej spażone i obrane ze skórki. Podgrzewamy dość mocno, nie gotujemy, pomidory muszą być pół surowe. Przyprawiamy solą i pieprzem, cukrem i posiekana bazylią. Sos musi być lekko pikantny od pieprzu, z posmakiem czosnku i lekko winno-kremowy.
Następnie gorący makaron wykładamy na tależ i nakładamy sos, dekorujemy listkiem bazylii i można podać do tego pyszną surówkę z zielonej sałaty. Przepis podam oddzielnie.
Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz