poniedziałek, 11 czerwca 2012

sprawdzone i bardzo dobre krokiety z kaszy gryczan

Składniki

- 30dag kaszy gryczanej
- 5dag suszonych grzybów
- cebula
- 2 jajka
- 5;6 łyżek bułki tartej
- łyżka masła
- olej
- majeranek
- sól
- pieprz



Przygotowanie

Grzyby umyć, namoczyć w 4szklankach wody i gotować w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Pokroić w paseczki.
Posiekaną cebulę i grzyby podsmażyć na gorącym maśle.
Kaszę opłukać, zalać wywarem grzybowym, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozklei.
Wyrobić z 2-3 łyżkami bułki tartej, wbić jajko, doprawić do smaku.
Uformować podłużne placki, posmarować nadzieniem i zwinąć jak krokiety.
Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Usmażyć na oleju na złoty kolor.


Polecam krokiety bardzo dobre!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz