niedziela, 17 czerwca 2012

Drobiowe udka w miodzie z sosem sojowym.

Składniki

2 łyżki masła
3 łyżki miodu jasnego
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
5-6 szt kurzych udek - przecinam je na połowy



Przygotowanie

Smak słodki przypisany jest przez mój mózg -jedynie do deserów i napojów.
Koniec i basta. I tak sobie żyłam w tym błogim przekonaniu do czasu moi drodzy kiedy Ewa Wachowicz pokazała ten przepis w TV. Zrobiłam raz potem drugi itd... Przepis poszedł w świat - w pracy, w rodzinie i nawet za Wielką Wodą przyjął się równie szybko jak u mnie w domu. Prosty, szybki i..... mniamniuśny.

Masło roztapiamy na patelni z grubym dnem dokładamy sos sojowy i jak ta mieszanina zacznie wrzeć dolewamy miód- wszystko razem dokładnie mieszamy - umyte i osuszone udka wkładamy na początek skórką do dołu i przykrywamy patelnię pokrywą- od czasu do czasu obracamy mięso i dusimy do miękkości na małym ogniu- pod koniec duszenia należy zdjąć pokrywkę i pozwolić aby sos trochę się zredukował.
Udka mają wyśmienity smak- słoność i pikanterię od sosu sojowego i delikatną nutę słodyczy od miodu. Miód karmelizuje się i pokrywa mięso - wygląda ono jak pieczone, a w rzeczywistości jest mięsem duszonym więc zdrowszym.
Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz