poniedziałek, 4 czerwca 2012

Tortille Meksykańskie Pszenne

Składniki

Już jeden przepis na tortille umieszczałam - teraz udało mi się dopracować to, za co powinnam zabrać się już wcześniej :)


Przepis na 8 sztuk

350g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
180 ml letniego mleka
mąka do posypania stolnicy i wałka



Przygotowanie

Do miski przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać.  Do mleka dodać sól, olej i delikatnie wymieszać.  Mleko wlewać do mąki stopniowo, ciągle ją mieszając.  Kiedy wszystko wstępnie się zwiąże, można zacząć miesić.  Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę i dokładnie i energicznie wyrabiać ciasto przez ok. 2 minuty.

Po tym czasie przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut. 
To ciasto musi swoje "odleżeć".  Po 15 minutach podzielić ciasto na 8 równych kawałków (robię to nożem, kolejno krojąc - na pół, znowu na pół i tak do końca).  Z każdego kawałka zrobić równą kuleczkę, ułożyć na stolnicy w pewnych odstępach i znowu zostawić, tym razem na 20 minut, podczas których nie dotykamy ciasta.

Patelnię rozgrzewamy do wysokiej temperatury.  W tym czasie rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta. Ja rozwałkowuję je cienko, bo lubię cienkie placki.  Nie jest to proste, bo ciasto jest bardzo sprężyste i ciągle chce "wracać" do swojego poprzedniego kształtu.  Kładziemy gotowy placek na gorącą patelnię i smażymy aż dostrzeżemy podnoszące się pęcherzyki, a spód delikatnie się zrumieni, po tym czasie obracamy placek na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30-40 sekund.  W międzyczasie możemy zacząć rozwałkowywać kolejny placuszek.  Usmażoną tortillę układamy na talerzu przykrytym ściereczką i  przykrywamy folią aluminiową, zaginając delikatnie jej krawędzie.  Postępujemy analogicznie z kolejnymi plackami - będą wtedy przyjemnie miękkie i pozostaną gorące.

Gotowe tortille można zamrażać - wystarczy je wystudzić, zwinąć i włożyć do plastikowej torebki.  W celu rozmrożenia wyjąć z woreczka, owinąć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Wykorzystanie tortilli: np.  quesadilla - tutaj przepis:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29937.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz