Składniki
Przygotowanie
Najpierw przyrządzamy farsz.Mielone mięso łączymy z pokrojoną w kostke i zeszkloną na patelni cebulą(ja dodaje jeszcze nieraz pieczarki pokrojone na drobniutko,jeśli akurat mam)sól,pieprz,jajko i troche kaszki manny(żeby masa sie nie rozpływała),może też być bułka tarta.
Następnie wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi dodając 1 łyżke koncentratu pomidorowego.
Ciasto dzielimy na 2 części i obie cienko rozwałkowujemy.Na jeden płat nakładamy w równych odstępach małe porcje farszu.
Spód z farszem nakrywamy drugim płatem ciasta i kantem dłoni przyciskamy warstwę górną do dolnej.
Pierożki rozcinamy nożem lub radełkiem i zostawiamy żeby podeschły.Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 5 min.
Przestudzone pieczemy na rozgrzanej patelni na rumiano.SMACZNEGO.
Można włożyć inny farsz,ja jak robie na szybko to wkładam kawałki parówki,można też dać kawałki żółtego sera lub inny farsz według własnego pomysłu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz