niedziela, 10 czerwca 2012

placek biszkoptowo-makowo-orzechowy bis

Składniki





Przygotowanie

Biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mąki

Ubić białka, dodać cukier i żółtka zmieszane z wodą, mąkę i proszek do pieczenia.
Wylać na dużą blachę i upiec. Wystudzić.

Masa makowa
2 szklanki zmielonego maku dać do garnka wraz z 12 dag masła i prażyć ok.12 minut.
Potem dodać 1 łyżkę miodu, 10 dag siekanych orzechów, 10 dag rodzynek, 3 dag skórki pomarańczowej i trochę zapachu migdałowego.
Całość prażyć przez kolejne 3 minuty.
Osobno utrzeć 2 jaja i 25 dag cukru, wymieszać z masą makową.
Nałożyć na biszkopt i ostudzić.

Masa orzechowa
1 szklanka mielonych orzechów
½ szklanki mleka
20 dag cukru
25 dag kostka masła

Mleko zagotować z cukrem, po rozpuszczeniu cukru dać orzechy i chwilę poprażyć. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło, dodać gotowane orzechy i po wymieszaniu położyć na mak.

Całość posypać tartą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz