piątek, 8 czerwca 2012

Moja ulubiona surówka

Składniki


1 mała główka kapusty (może być pekińska)
garść posiekanego koperku
2 pory
2-3 marchewki
2-3 pomidory
1/2 łyżeczki cukru
olej
przyprawy



Przygotowanie

Kapustę drobno poszatkować, wsypać do miski, posolić i ubić ręką, żeby puściła soki (pekińskiej nie trzeba ubijać, tylko drobno pokroić). Marchekę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por przekroić na pół i pokroić w talarki, pietruszkę posiekać, pomidory pokroić w kostkę.

Składniki wrzucamy do miski i mieszamy, dodajemy przyprawy według uznania, cukier i troszkę oleju (ok. 1 łyżka) do smaku. Wszystko dobrze razem mieszamy.

Surówka jest kolorowa i w smaku rewelacyjna. Polecam nie tylko do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz