środa, 6 czerwca 2012

Zapiekanka - kurczak makaron pieczarki

Składniki

I.
30 - 40 dkg makaronu (ja daję penette firmy AGNESI ale może byc np. świderki)
6-8 dużych pieczarek
1 duża lub dwie mniejsze cebule
2 udka z kurczaka wędzone
II Sos
4-5 łyżek (czubate) majonezu (Kielecki)
4-5 łyżek ketchupu (czubate) pikantnego (dla mnie najlepszy KOTLIN)
1 szklanka śmietany (daję gęstą 18%)
sól i dużo pieprzu
Wszystkie składniki sosu wymieszac
III.
ok.15-20 dkg sera żółtego



Przygotowanie

Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pieczarki - podsmażamy. Mniej więcej w połowie podsmażania dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na sam koniec solimy i dodajemy dużpo pieprzu.
W czasie, gdy podsmażają się pieczarki, gotujemy makaron.
Udka z kurczaka obieramy z kości i dzilimy mięso na mniejsze kawałki
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy usmażone pieczarki. Na pieczarki wykładamy połowę ugotowanego makaronu. Polewamy sosem (trochę mniej jak połowa zrobionego sosu). Potem wykładamy połowę mięsa, na które dajemy resztę makaronu i mięsa. Polewamy całośc pozostałym sosem. Wierzch posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 185o C i zapiekamy ok. 30 minut.
Jest to danie bardzo smaczne i szybkie do przygotowania.
Zrobiłam je po raz pierwszy, mając do dyspozycji w lodówce jedynie udka i pieczarki i bardzo mało czasu na gotowanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz