niedziela, 17 czerwca 2012

kurczak z brzoskwiniami w sosie curry

Składniki

2 piersi z kurczaka
olej
puszka brzoskwin
1 sredniej wielkosci cebula
dwa zabki czosnku
smietana lub jogurt
maka do zageszczenia sosu
okolo lyzeczki curry
pieprz sol i slodka papryka do smaku
makaron(najlepiej rurki albo swiderki)



Przygotowanie

Kurczaka pokroic w drobne paseczki i podsmazyc na oleju.Odlac sok z brzoskwi.Brzoskwinie i cebule pokroic w kostke.Pokrojona cebulke, dwie polowki brzoskwini i czosnek zrumienic na patelni,nastepnie zmiksowac mikserem.Nastepnie przelozyc kurczaka i uzyskana papke do garnka.Dodac sok z brzoskwin i reszte brzoskwin.Dolac odrobine wody.Wsypac curry i reszte przypraw wedle uznania.Gotowac na malym ogniu przez okolo 15min.Doprawic i zagescic sos smietana i maka.Podawac na cieplo z makaronem. Potrawa jeat bardzo delikatna i sublelna w smaku,do tego lekkostrawna.Polecam wszystkim ktorzy chca polechtac swe podniebienie i nie czuc zbyt wielkiego obciazenia na zoladku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz