piątek, 1 czerwca 2012

śledzie w oleju

Składniki

- 200 g filetów śledziowych a'la Matjes;

- duża cebula;

- świeżo mielony pieprz czarny;

- olej słonecznikowy lub rzepakowy.



Przygotowanie

Śledzie wymoczyć ok. 40 minut w zimnej wodzie (sprawdzić, czy są odpowiednio słone). Pokroić w poprzek na paski szerokości ok. 1,5 cm.
Cebulę drobno posiekać.
W słoju układać naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypać obficie pieprzem.
Zalać powoli zawartość słoja olejem tak, żeby wszystkie warstwy były zakryte i żeby nie było pęcherzyków powietrza. Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać do pieczywa z masłem.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz