niedziela, 10 czerwca 2012

faszerowana papryka z ryżem

Składniki

NA 6 PORCJI:
6 STRąKóW PAPRYKI
DUżA CEBULA
130G MASłA LUB MARGARYNY
100G RYżU
JAJKO
2 MARCHEWKI
200G POMIDORóW
NATKA PIETRUSZKI
SóL, PIEPRZ



Przygotowanie

PAPRYKI OCZYśCIć, śCIąć CZUBKI.
UGOTOWAć RYż, NA PóL TWARDO.
CEBULę PODSMAżYC NA 10G MASłA, KIEDY SIę LEKKO ZRUMIENI DODAć RYż, STARTą MARCHEWKę I POKROJONE POMIDORY.
DOPRAWIć DO SMAKU, WRZUCIć POSIEKANą NATKę. SMARZYć I ODSTAWIć DO OSTYGNIęCIA,
GDY OSTYGNIE WBIć JAJKO I WYMIESZAć.
PAPRYKI WYPEłNIć FARSZEM. UłOżYC JE W SZEROKIM RONDLU I ZALAć WODą DO POłOWY ICH WYSOKOśCI.
PRZYKRYć I GOTOWAć 60 MIN NA WOLNYM OGNIU. Z RESZTY MASłA I MąKI PRZYGOTOWAć ZASMAZKę POłACZYć Ją Z WYWAREM Z PAPRYKI DOPRAWIć I POLAć SOSEM.
JA DODAJE JESZCZE DO TEGO SOSU ODROBINę VEGETY, ROZPUSZCZAM KOSTKę ROSOłOWą, DODAJę TROSZKę PRZECIERU, BY SOS SIę ZABARWIł(TAK JAK DO GOłąBEK) WTEDY NABIERAJą WYRAZU.ZIELONA PARYKA POLANA POMIDOROWYM SOSEM MNIAM MNIAM. POECAM ILE RAZY TO ROBIłAM TYLE RAZY WYSZłO ,GOśCIE BYLI ZACHYWYCENI I SMAKIEM I WYGLąDEM POLECAM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz