środa, 30 maja 2012

Zapiekanka troche czerwona.

Składniki

6-7 średnich ziemniaków


2 cebule


0,5kg mielonego


1 jajko 


1 mały słoik koncentratu pomidorowego


200ml śmietany słodkiej 18%


sól, pieprz, zioła prowansalskie


troche sera








Przygotowanie

Ziemniaki obrać ze skórki pokroić w plastry, posolić i podgotować na parze do prawie miękkości. (jeśli niemamy takiego garnka to obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie a pokroć jak ostygną) Mięso smażymy na patelni, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Podkoniec smażenia dodać pokrojoną w kostke cebule i jeszcze chwilke smażyć. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy i podlać troche wodą tak żeby powstał bardzo gęsty sos. Śmietane zmieszać z jajkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem na dno wyłożyć połowe ziemniaków na to mięso z patelni i reszte ziemniaków. Zalać śmietaną. Posypać serem. Zapiekać w piekarniku 180stop.c. 30-40minut.                      

                                           SMACZNEGO

niedziela, 27 maja 2012

Filety z indyka z kaparami

Składniki

-pierś z indyka raczej grubsza
-mąka
-jajko
-olej
-masło
-szklanka rosołu( może być z kostki)
-1/2-1 łyżeczka soku z cytryny
-1- 2 łyżki kaparów
-sól
-pieprz biały



Przygotowanie

Pierś pokroić na sznycle grubości około 1 cm, lekko osolić, pozostawić na trochę.

Na patelni rozgrzać olej pół na pół z masłem, panierować sznycle w mące, jajku i ponownie w mące, kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażyć po obydwu stronach do zezłocenia.
 
Wyłożyć sznycle na talerz, a na patelnię z resztkami tłuszczu i dobrami ze smażenia wlać rozmącony z łyżką mąki zimny rosół, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Gdyby sos był zbyt gęsty- uzupełnić rosołem.

Do sosu dodać sok z cytryny, kapary, pieprz i sól( niezbyt dużo, bo kapary są słone), można też dolać trochę zalewy z kaparów, potrzymać chwilę na ogniu.
Na sos wyłożyć sznycle i około trzech minut pozostawić na ogniu.

Podawać z makaronem, surówka też mile widziana, polecam:)

Przepis podpatrzyłam u mojej przyjaciółki, która nie wkłada sznycli do sosu, jedynie polewa nim makaron.

Utwór na Omlet shoffixa

Składniki


 Baza:

 – jaja;
 – mąka pszenna;
 – mleko (względnie woda);
 – sól;
 – masło (lub margaryna).

 Dopełnienie:

 – cukier;
 – miód;
 – rodzynki sułtanki;
 – skórki kandyzowane;
 – vanillia w proszku (czysta);
    względnie cukier waniliowy.



                     * * * *
                *                 *
             *          \/          *
           *           /..\           *
          *    --o00- \-00o--.   *
          *                            *
           *        shoffix         *
             *                       *
                * * * * * * * *






Przygotowanie


Intro:

Omlet można wykonać wykorzystując jedynie składniki bazowe, bądź wespół ze składnikami dopełniającymi.

Proporcje szczegółowe na omlet pięciojajeczny na dwie patelnie - fi ca 30 cm):

Zasada mówi, aby na każde żółtko przeznaczyć jedną mocno czubatą łyżkę mąki.

Na omlet z pięciu jaj kurzych przyjąć: ok. pół szklanki mleka/wody (~125 ml); 100 gramów rodzynek sułtanek; 50 gramów skórki kandyzowanej, 5+5 łyżeczek cukru kryształu, 2 łyżeczki miodu, tubka czystej vanillii lub opakowanie cukru waniliowego (16 g).

Brzmienie utworu:

Przygotuj pole do manewrów; Umyj ręce!
Z pięciu jaj oddziel żółtko (na głęboki talerz) od białka (do garnka).

masa jajeczna:
Żółtka zapraw na sucho z pięcioma mocno czubatymi łyżkami mąki pszennej.
Dodaj stopniowo ok. pół szklanki mleka (względnie wody) – dokładnie wymieszaj do uzyskania szklistej, kleistej masy.
Dodaj składniki dopełniające: 5 łyżeczek cukru kryształu, sparzone wrzątkiem sułtanki, skórki kandyzowane. Wymieszaj.

piana:
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij trzepaczką ”sprężynową” na pianę.
Dodaj składniki dopełniające: 5 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki miodu, tubkę sproszkowanej vanillii – dobij pianę na sztywno.
(jeżeli zastosujesz cukier waniliowy 16 g - zamiast sproszkowanej vanillii - wówczas zmniejsz ilość cukru kryształu o dwie łyżeczki).


Rozgrzej na dwóch patelniach z wysokim brzegiem po łyżce tłuszczu (masło sklaruj) – jeżeli masz płytkę to podłóż pod patelnię.
W międzyczasie połącz ze sobą masę jajeczną i sztywną pianę:
– około połowy piany przekładaj stopniowo (po łyżce) do masy jajecznej, dokładnie, acz delikatnie mieszając. Gdy masa jajeczna stanie się ”luźniejsza” połącz ją z pozostałą częścią piany. Składniki starannie wymieszaj, uważając, by nie zburzyć struktury piany. Czynność łączenia należy wykonać w miarę szybko i delikatnie.

Na dobrze rozgrzany tłuszcz wylej surowy omlet; podziel na dwie patelnie.
Zmniejsz pod patelniami gaz na mały i smaż omlet. Od czasu do czasu podważaj szpatką omlet przy ściankach patelni.
Gdy omlet stanie się rumiany od spodu, przewróć go na drugą stronę szeroką szpatką. Czynność należy wykonać w miarę szybko. Po przewróceniu wykonaj okrężne ruchy patelnią, aby zbić brzegi omleta; w miarę potrzeby dodaj plasterek tłuszczu.
Obustronnie rumiany omlet gotowy jest do kosztowania.

Sposób podawania:

– omlet wykonany na podstawie składników bazowych podawać posmarowany z wierzchu dżemem lub oprószony cukrem pudrem.

– omlet wykonany ze składnikami i dopełniającymi można podawać zarówno solo, jak i z dżemem.

Informacje dodatkowe:

– składniki czy proporcje można dobierać według zależności stosunkowej i własnego gustu z tym, że baza musi być zachowana, jak również zasada: każde żółtko pobiera mocno czubatą łyżkę mąki.

– proponuję nie wykonywać omleta z więcej niż 3. jaj na jedną patelnię, bo wówczas mogą wystąpić problemy z przewróceniem.

– pianę można ubić mikserem, ale wówczas nie będzie tak sztywna, jak ubita trzepaczką ”sprężynową”.
W warunkach iście polowych biłem pianę widelcem. Dla rozkoszy wszystko jest możliwe.

          q:-)  s m a c z n e g o  (-:p

sobota, 26 maja 2012

zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Składniki

750 g ziemniakow,
1kg lisci szpinaku,
1 mala puszka obranch pomidorow,
100g boczku lub szynki,
100g startego sera zoltego,
1 zabek czosnku, sol i pieprz.



Przygotowanie

1. Szpinak gruntownie umyc, obciac ogonki, i chwilke pogotowac w malej ilosci wody.
2. Szynke pokroic w kosteczke, podsmazyc, obrane i pokrojone w kostke ziemniaki dodac do szynki i razem chwile podsmazyc.
3. Szpinak doprawic czosnkiem, sola i pieprzem i wymieszac z ziemniakami.
4. Na wierzchu rozlozyc pomidory i posypac startym serem.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 15 minut

Pieczeń Rzymska z brokułami

Składniki

ok. kg mięsa mielonego mieszanego
2-3 kajzerki
1 łyzeczka musztardy
2 jajko
1/2 opakowania mrozonych brokułów lub 1/2 główki świeżego

przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, inne [wg uznania]

tłuszcz, bułka tarta





Przygotowanie

> Mięso wymieszać z jajkiem, musztardą, kajzerkami [wcześniej należy je namoczyć w wodzie lub mleku i odcisnąć] i przyprawami.
> Jeśli jest za rzadkie należy dodać trochę bułki tartej.
> Brokuły zblanszować - wrzucić na kilka minut do osolonego wrzątku.
> Keksówke wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
> Połowę mięsa wyłożyć do foremki, przez środek wyłożyć brokuły, przykryc resztą mięsa

> Piec ok. godz. w temp. 180st. [czas pieczenia zależy od wydajności piekarnika]. Można piec 30min. przykryte folią aluminiową, resztę czasu bez folii aby się ładnie zarumieniło

> Podawać z czym popadnie - ziemniaki z wody, ziemniaki pieczone, kopytka, frytki, kluski śląskie, ryż, chleb...

Naleśniki na ostro

Składniki

Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 l mleka
1 jajko
olej

Farsz:
25 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 papryka (można użyć do tego pół zielonej i pół czerwonej, bądź całą w jednym kolorze).
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
20 dag pieczarek
1 średniej wielkości cebula
przecier pomidorowy
bazylia
oregano
sól, pieprz
oliwa lub inny tłuszcz do smażenia
mozarella



Przygotowanie

Farsz:
Cebulę, pieczarki oraz paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki podsmażyć na patelni, dodać mięso, kiedy mięso się zarumieni należy dodać paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Wlać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz bazylią i oregano według uznania. (Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać mąkę, najlapiej rozrobić ją z małą ilością wody w osobynym naczyniu, aby uniknąć brzydkich grudek w sosie).

Ciasto:
W misce rozbić jajko, dodawać stopniowo mleka i mąki, aby uzyskać idealną konsystencję ciasta (nie może być zbyt gęste, ani zbyt rzadkie), na koniec dodać odrobinę oleju.

Naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju (na małym ogniu), kiedy zarumienią się brzegi, przewrócić go na drugą stronę i smażyć przez chwilę.

Na gotowe ciasto nakładamy farsz, posypujemy startą mozarellą i zwijamy w rulonik.

Smacznego!

Caldo verde z kurczakiem

Składniki

Na 4 porcje:


2 łyżki oliwy
1 cebula, grubo pokrojona
125 g chorizo, pokrojone w plasterki lub kostkę
8 udek z kurczaka, bez skóry i kości (zrobić z tego wywar), mięso pokrojone w kostkę
500 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka wędzonej papryki
750 ml wywaru z kurczaka
400 g (1 puszka) fasoli borlotti, odsączona
125 g jarmużu, porwany na kawałki wielkości kęsa
chrupkie pieczywo, do podania
sól i pieprz




Przygotowanie

Oliwę podgrzać w garnku, dodać cebulę i chorizo, smażyć przez 5 minut lub do momentu zmięknięcia cebuli, zamieszać od czasu do czasu. Następnie dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia kurczaka.

Dodać ziemniaki, czosnek, paprykę i gotować przez 1 minutę, po czym wlać wywar z kurczaka, dorzucić fasolę oraz odrobinę soli z pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zakryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut lub do momentu ugotowania się ziemniaków.

Porwany jarmuż dodać do garnka, wepchnąć pod powierzchnię zupy i gotować przez 3-4 minuty. Zupę przelać do talerzy i podawać z chrupiącym pieczywem.



Przepis pochodzi z książki 200 chicken dishes, autorstwa Sary Lewis.

piątek, 25 maja 2012

Placuszki z cukinii

Składniki

1 średnia cukinia
2-3 jaja
spora cebula
2 ząbki czosnku
6 plastrów szynki
jedna niewielka czerwona papryka
garść sera twardego startego na tarce lub mała kostka sera feta (ok. 150g)
1 szklanka mąki (220ml)
sól, biały pieprz, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki lub kolendry


sos czosnkowy:
* mała smietana 18% (ok. 150ml)
* łyżka majonezu
* kilka kropel soku z cytryny
* 2 przeciśnięte ząbki czosnku
* szczypta soli pieprzu,cukru, bazylii

 


 





Przygotowanie

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebule, szynkę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę, szklimy na patelni, następnie odsączamy z tłuszczu i dodajemy do startej cukinii. Wbijamy jaja, dodajemy starty ser lub dokładnie pokruszoną fetę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki (zamiennie kolendrę), przyprawiamy solą, białym pieprzem, przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy składniki. Konsystencja powinna być dość gęsta (podobna do konsystencji placków ziemniaczanych).
Smażymy na patelni na złot kolor. Gotowe placki układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Każdy placek ozdabiamy dużym kleksem kwaśnej śmietany lub polewamy sosem czosnkowym przygotowanym z wymieszanych składników.

 

Bukiet z surówek

Składniki

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.
1 zielona salata,
400 g kapusty chinskiej lub bialej,
200 g ugotowanej bialej fasoli,
2 marchewki,
1/2 duzego selera bulwiastego,
2 pory (tylko biale czesci),
1 ogorek,
2 pomidory,
3 czerwone ostre papryki,
6 ugotowanych kartofli,
kilka marynowanych grzybow, korniszonow, cebulek,
3 lyzki kaparow,
1 lyzka soku cytrynowego,
1 lyzka majeranku,
1 zabek czosnku,
sol,
2 lyzeczki cukru.
Sos:
9 lyzek oliwy,
3 lyzki soku cytrynowego,
sol, pieprz.



Przygotowanie

1. Surowe jarzyny umyc, osaczyc z wody.
2. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,
wymieszac.
3. Kapuste poszatkowac na cieniutkie paseczki dlugosci 5-6 cm. Wymieszac z cukrem, odstawic na 2 godz. Marchewki i seler obrac, zetrzec na tarce o malych
otworach. Skropic zaraz sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy. Do marchewki
dodac 1 lyzeczke cukru. Pory (tylko biale czesci) pokroic na plasterki. Papryke bez pestek pokroic na cieniutkie paseczki. Ugotowane kartofle pokroic
na plasterki. Kazdy pomidor przekroic na 8 czesci. Ogorek pokroic na plasterki. Fasolke osaczyc z wody, dodac roztarty czosnek, sol, majeranek i 1
lyzke sosu.
4. Poszatkowana kapuste lekko odcisnac, dodac papryke, 2 lyzki sosu, wymieszac,
odstawic na 2 godz.
5. Na lisciach salaty ulozyc dekoracyjnie jarzyny, przybrac korniszonami, cebulkami i grzybkami. Przed podaniem polac sosem.

"Puree" z czerwonej fasoli wg South Beach

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwy


1 duża cebula


2 duże ząbki czosnku


1 puszka (540 g) czerwonej fasoli (lub białej)


1/2 szkl. wody


1/2 kostki rosołowej warzywnej


1/2 łyżeczki soli


świeżo zmielony czarny pieprz



 





Przygotowanie

W Diecie South Beach w najostrzejszej fazie 1 nie wolno jeść ziemniaków. Świetnym zamiennikiem jest puree z czerwonej lub białej fasoli, która jest bogata w błonnik i nasyci nas.Osobiście pierwszy raz dzisiaj robiłam to "puree" ale warto było! smakowało całej rodzince, a na SB jestem tylko ja :)

W małym garnuszku rozgrzać oliwę z oliwek. W między czasie posiekać drobno cebulkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do oliwy i smażyć ok. 7 min aż cebulka się zeszkli.

Następnie dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, wodę oraz kostkę rosołową i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5-7 min.

Zdjąć garnuszek z ognia doprawić pieprzem i za pomocą ubijaczki do ziemniaków rozgnieść zawartość na grube "puree"

podawać na ciepło.

czwartek, 24 maja 2012

Ciasto z rabarbarem (tanie

Składniki

2 szkl. mąki1 szkl. cukru2 jaja0,5 szkl. mleka0,5 szkl. oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniarabarbar (ok. 5 łodyg)
Porcja na małą blaszkę (24x28 cm)



Przygotowanie

Wymieszać składniki mikserem na gładką masę i na wierzch posypać pokrojony rabarbar. Można lekko posypać cukrem. Piec w temp. 180°C do zarumienienia i "suchego patyczka".
Po upieczeniu posypać cukerm pudrem.

Uwaga - nie należy wcześniej zasypywać rabarbaru cukrem, bo puści sok i z ciasta zrobi się zakalec.
Ps. Ciasto na zdjęciu zrobiono z podwójnej porcji w nieco większej blaszce.

wtorek, 22 maja 2012

Ciasteczka Carlene.

Składniki

1 kostka masła 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
zapach waniliowy
1 szklanka płatków owsianych
1,5-2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki rodzynek w cieście



Przygotowanie

Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem, cukrem brązowym, paroma kroplami zapachu, sodą i proszkiem do pieczeniana pulchną masę. Dodaj jogurt i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dosyp płatki owsiane i ręką już połącz je z masą. Stopinowo dosypuj mąkę, cały czas zagniatając, aż otrzymasz miękkie ale nieklejące się do rąk  ciasto. Na koniec dodaj do ciasta rodzynki i delikatnie zagnieć je jeszcze raz. Odrywaj z ciasta małe kawałki i lep kuleczki o średnicy 3 cm. Każdą spłaszczaj między dłońmi. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia w parocentymetrowych odstępach (rosną) i piecz partiami na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 min.  Odczekaj parę minut zanim zdejmiesz je z blachy. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie i możesz je uszkodzić. Ciasteczka przechowuj w metalowych puszkach.  Przepis pochodzi z Magazynu Gazety Wyborczej z 2001 i jest autorstwa p. Kingi Błaszczyk Wójcickiej.  W mojej wersji zamiast rodzynek w czekoladzie daję pokrojone bakalie, orzechy, czekoladę i co tam mam jeszcze pod ręką i przepis działa:)

Konfitura z truskawek z imbirem i rumem

Składniki

1 kg świeżych truskawek,
0,5 kg cukru najlepiej żelującego 2:1
40 g imbiru świerzego lub 0,5 łyżeczki imbiru w proszku

100 ml rumu opcjonalnie




Przygotowanie

Świetna konfitura do mięs.

Umyte truskawki pokroić na kawałki (jeśli są małe to na ćwiartki), po czym wrzucić do miski. Obrać imbir, pokroić w duże, cienkie plastry i razem z cukrem dodać do truskawek. Wymieszać delikatnie, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Truskawki puszczą sok i przejdą smakiem imbiru.
Łyżką cedzakową wyjąć truskawki i imbir. Sok zlać do rondla, dodając resztki cukru, które nie zdążyły się rozpuścić. Z truskawek delikatnie wyjąć imbir i dodać do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop kilka minut. Jeśli używamy imbiru w proszku to dodajemy go na końcu (zaraz po zagotowaniu i odszumowaniu dodajemy imbir i gotujemy jeszcze 3-4 minuty mieszając kilka razy)
Truskawki wrzucić do gotowego syropu i zagotować. Zdjąć pianę i smażyć całość, aż zgęstnieje. Do jeszcze gorącego dodać rum. Przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.
Do słoików dodajemy imbir na wierzch, ale wyrzucamy go przed podaniem konfitury.

Przygotowanie słoików. Potrzebnych będzie około 5-6 słoików z nieuszkodzonymi zakrętkami twist o pojemności 0,33 litra. Zawsze lepiej mieć jeden lub dwa zapasowe. Piekarnik nagrzać do 150 st. C. Słoiki dokładnie wymyć i wypłukać, podobnie jak zakrętki. Zakrętki włożyć do niedużego garnka, zalać wodą tak aby całkowicie przykrywała zakrętki i gotować przez 10 minut. Odcedzić i wyłożyć na suchą i czystą ściereczkę. W tym samym czasie prażyć słoiki w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki aby trochę ostygły.
Przed zakręceniem można jeszcze nalać do pierwszej z zakrętek spirytus, przepłukać i przelać do kolejnej, którą będziemy wykorzystywać do zakręcania kolejnego słoika po napełnieniu. Pełne słoiki, szczelnie zakręcone, ustawiać wieczkiem do góry. Zanim przeniesiemy do spiżarki pozwólmy im tak postać kilka godzin.

poniedziałek, 21 maja 2012

cukrowe ciasteczka

Składniki

220 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 1/2 szklanki mąki




Przygotowanie

Masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem utrzec mikserem. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić i wsadzić na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkować i wycinać foremkami. Piec na złoty kolor, w temperaturze 170 stopni około 10-15 minut.
Takie ciasteczka można wieszać na choince, ale tez można upiec z każdej okazji.

Piernikowe śledzie

Składniki

1 kg śledzi

przyprawy:
cynamon
kolendra
anyżek
gorczyca
goździki

szklanka oliwy
cebulka szalotka



Przygotowanie

Śledzie namoczyć przez dobę w zimnej wodzie.

Wszystkie przyprawy wsypać do moździerza i rozdrbnić, nie muszą być starte na pył :), mogą pozostać większe kawałeczki. Dodać oliwę, tak żeby powstała zalewa.
Na 1 kg ryby powinna być conamniej szklanka przypraw.

Śledzie pokroić na średniej wielkości dzwonki, zalać zalewą, zostawić na 4 doby.

Przed podaniem wyłożyć śledzie na półmisek, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, zalać zalewą z oliwy i przpraw, tylko najlepiej najpierw ja odcedzić i wykorzystać sam sos.

Polecam, bo są naprawdę pyszne i w ogóle nie są słodkie, choć smakują jak.... pierniczki :)

SMACZNEGO  !

niedziela, 20 maja 2012

sos diabelski

Składniki

6 łyżek ostrego keczupu
2 łyżki sosu sojowego, miodu i octu winnego,
mielony czarny pieprz
łyżeczka słodkiej papryki i chili
2 duże ząbki czosnku
125 ml majonezu



Przygotowanie

połączyć razem składniki na końcu dodać majonez, odstawić na 15 minut lub dłużej przed podaniem
można posypać ziołami prawosalskimi

sos idealny do mies z grila i kiełbasek i dodadm bardzo ostry (dla odważnych) !!!!!!!!!!!!!!




przepis pochodzi z gazetki z przed kilku lat jednak trochę go pozmieniałam

sobota, 19 maja 2012

hicior monisi

Składniki

1 średnia kapusta pekińska
4 ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy

na sos:
kubeczek jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek majonezu



Przygotowanie

Kapustę pokroić,dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone i puszkę odsączonej kukurydzy. W osobnym naczyniu zrobić sos-wymieszać jogurt z majonezem,wetrzeć czosnek. Wlać sos do reszty składników i wymieszać. Nie przyprawiać! Ogórek daje słony smak i sałatka gotowa! Podaję ją do kotletów,skrzydełek,kiełbasek i wszystkich potraw z grilla. Takie niby nic a pierwsza znika ze stołu! Polecam gorąco!

Biszkopt z serkiem i galaretką

Składniki



1 spód biszkoptowy
kilka łyżek amaretto do nasączenia
2 serki homogenizowane waniliowe np. DANIO
truskawki
galaretka truskawkowa



Przygotowanie



Spód biszkoptowy nasączyć likierem amaretto. Następnie rozsmarować serki waniliowe i ułożyć połówki truskawek. Calość zalać teżejącą galaretką, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

SMACZNEGO!

sałatka z ogórków z papryką do słoików

Składniki

4 kg ogórków
4 papryki
0,5 kg cebuli
1 duży seler
2 łyż. soku z cytryny
gorczyca
0,5 szkl. soli
zalewa:
6 szkl. wody
4 szkl. cukru
3,5 szkl. octu




Przygotowanie

-Ogórki poszatkować w talarki najlepiej na tarce. -Paprykę i cebulę podobnie. -Seler w zapałeczki. -Warzywa wymieszać, zasypać solą i zalać 9-cioma szkl. wody. -Ponownie wymieszać, skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 3h. -Odcedzić warzywa na sitku i przekladać do słoików. -Dodać łyżeczkę gorczycy i zalewać gorącą zalewą. -Pasteryzować ok. 5 min. SMACZNEGO!!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)

piątek, 18 maja 2012

Surówka z cykorii z porem i jabłkiem

Składniki

2 duże cykorie
1 jabłko
1/2 pora, biała część
1 pęczek szczypiorku
1 mała marchewka
sól
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka lliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny



Przygotowanie

Cykorie umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół.
Wyciąć gorzki głąbik i cienko pokroić.
Dodać pokrojonego cienko pora, startą marchewkę na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
Starte jabłko i posiekany szczypiorek.
Wszystko posolić, posypać pieprzem i cukrem.
Sok z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i polać surówkę.

Smacznego.

Ciacho Basia mojej Mamy

Składniki


1,5 kg jabłek
1,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
6 jajek( zółtek)
1,5 masła
3 galaretki( smak wg uznania)
biszkopty
krem karpatka

















Przygotowanie

Zóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.następnie dodać masło i nadal ucierać.Kolejno dodać starte na grubych oczkach jabłka( wcześniej odcisnąc sok).Calosc miksować jeszcze przez chwile .




Dno blaszki( ja robiłam na dużej) wyłożyćbiszkoptami lub upiec biszkopt wg sprawdzonego przepisu.Nałoyc masę i wlożyć do lodówki.



Kolejno przygotować masę karpatkową wg przepisu na opakowaniu lub samemu przygotować budyniową.


Dodać masę karpatkową do do ciasta
Galaretki przygotować,tężejące dodać do przygotowanego ciacha.Wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Niestety nie miałam cierpliwości i zaczełam degustacje jak galaretka była w fazie płynnej

SaŁatka – pyszotka

Składniki

2 podwójne piersi z kurczaka puszka brzoskwiń 1 jogurt naturalny zagęszczony (duży) majonez sól czosnkowa, pieprz, przyprawa do kurczaka KAMIS, papryka słodka ząbek czosnku



Przygotowanie

Pokroić kurczaka na niewielkie kawałki, posypać przyprawą KAMIS , posmarować oliwą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Sos: Jogurt wymieszać z majonezem, dużą ilością papryki słodkiej ,przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem Wystudzone kawałki kurczaka wymieszać z sosem. Pokrojone w ćwiartki brzoskwinie ułożyć na wierzchu.   MNIAAAM

czwartek, 17 maja 2012

taj-food

Składniki

0,5 kg fileta(moze być szynka lub polędwiczki)
puszka mleka kokosowego
4 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżeczki sosu rybnego
1 puszka bambusa
2 łyżki piri piri




Przygotowanie

Mięso usmażyc na oleju, dodac sosu ostrygowego podsmażając dalej, następnie dodać bambusa polać sosem rybnym i w końcu dodać mleczko kokosowe podgotowac dosypać piri piri i gotowe życze smacznego!!!!

biszkopt Dagmary

Składniki

5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

żółtka wyieszać z proszkiem do pieczenia. bialka ubić na sztywna piane.dodać cukier.ubijać do czasu, az cukier sie rozpuści.dodać zółtka,dodac mąkę.piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, wkładać do zimnego piekarnika,ciasto ma rosnąc razem z temperaturą

Oko słonia

Składniki

Biszkopt: 6 jaj 3 łyzki cukru 3 czubate łyżki krupczatki 1 pełna łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1szk i 10 łyżek mleka 10dag posiekanych orzechów włoskich 3 płaskie łyżki mąki krupczatki 20dag masła 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2-3 banany



Przygotowanie

Białka ubić z cukrem.Nadal ubijając , dodawać pozostałe składniki.Wylać ciasto na natłuszczona dużą blaszkę.Piec 20min w temperaturze 170 stopni.Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.Zagotować 2/3szk mleka wlać krupczatkę rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnego mleka, i mieszając zagotowac.Osobno zagotować 10 łyżek mleka i sparzyć nim orzechy.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać zimny budyń i orzechy. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowana masą.Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany i zwinąć roladę.Polać ją polewą czekoladową i posypać orzechami.Przepis z Poradnika domowego.

Ciacho cebulowe

Składniki


Ciasto:
2,5 szkl. mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
1 jajko
6 łyżek śmietany
sól

Farsz:
6 dużych cebul
1 surowe jajo
20 dag żółtego sera
sól, pieprz



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Cebulę pokroić w paski, podsmażyć, doprawić do smaku, ostudzić.  Do ostudonej cebuli dodać starty na grubej tarce ser, i surowe jajo.

Ciasto podzielić na dwie części. Układać: ciasto - farsz - ciasto. Piec 45 min w 190 stopniach.
SMACZNEGO!

Przepis dostałam od znajomej Ukrainki Anastazji. Ciasto sprawdza się przy każdej okazji. Szczególnie smaczne jest przy piwku.

środa, 16 maja 2012

Sałatka diabelska

Składniki

salami, ostry ser, papryka ostra, kukurydza konserwowa, ogórek konserwowy, - wszystkiego po równo, keczup, sól, zioła prowansalskie



Przygotowanie

Ser i salami pokroić w zapałki. Dodać pokrojonego ogórka, paprykę, oraz kukurydzę. Wszystko wymieszać z keczupem, solą i ziołami prowansalskimi.






Przepis mam z książki Moniki Stefaniak "Sałatki"

zupa z sałaty

Składniki

50g masla
1 cebula
4 sredniej wielkosci ziemniaki
2 zabki czosnku
1l bulionu warzywnego lub z kurczaka
1 zielona salata (nie lodowa)
szczypta galki muszkatolowej
150ml kwasnej smietany lub wiecej w zaleznosci od upodobania
ziarenka smaku do doprawienia w zaleznosci do upodobania



Przygotowanie

1. Na rozgrzanym masle podsmazamy cebule pokrojona w kostke i drobno posiekany czosnek
2.Po paru minutach  ok 3 min dodajemy pokrojone ziemniaki w kostke i smazymy przez okolo 2 min.
3.dodajemy bulion i gotujemy do czasu kiedy ziemniaki beda miekkie.
4.Nastepnie dodajemy drobno posiekana salate i przykrywamy przykrywka, gdy wszystko zaczyna sie gotowac odczekac 3-4 minut kiedy salata zacznie mieknac.
5.Nastepnie miksujemy w blenderze lub mikserem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy szczypte galki muszkatolowej i smietane, wszystko mieszajac.
Na koniec zupe mozna posypac swiezym pocietym szczypiorkiem dla udekorowania

Do zupy tej mozna tez dodac troche pora tez super smakuje

wódeczka pomarańczowy wisielec

Składniki

1 pomarańcza o grubej skórce
1 litr czystej wódki 45%
goździki-do 10 sztuk
10-15 dkg cukru

duży słój ok 3-4 litrowy
mocna nitka



Przygotowanie

Wódkę wlać do słoika i dodać cukier i mieszać ,aż się rozpuści.
Pomarańczę umyć i osuszyć i wbić w nią goździki.
Przekłuć pomarańczę grubą igłą i przewlec przez nią nitkę.
Następnie zawiesić w słoiku nad powierzchnią alkoholu tak, by owoc nie stykał się z nim.Słoik zakręcić dokładnie i odstawić w ciemne miejsce na ok 2 miesiące.Później zlewamy do butelek i rozpoczynamy degustację.Jest to przepis z kuchni kresowej,którą lubię(wódeczkę też)i polecam smakoszom



W butelce końcówka "wisielca" a w słoiku tylko co "powieszony"....

wtorek, 15 maja 2012

Penne all arrabiata

Składniki

400 g makaronu rurek
2 łyżki oleju
sól
75 g wędzonego boczku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
po ¼ łyżeczki suszonego oregano
przyprawa wegeta
świeżo zmielony pieprz
1 strąk chili
½ pęczka bazylii
100 g szynki parmeńskiej
świeżo starty parmezan



Przygotowanie

Makaron ugotować w odpowiedniej ilości osolonej wody z 1 łyżeczką oleju, nie rozgotowując go. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w reszcie rozgrzanego oleju. Dolać ¼ l wody, koncentrat pomidorowy rozmieszać z ziołami, przyprawić pikantnie solą, pieprzem i wegetą. Umytą papryczkę chili oczyścić z ziarenek, pokroić w pierścienie i wymieszać z sosem. Gotować następnie przez 1 minutę. W tym czasie opłukać bazylię pod zimną bieżącą wodą, otrząsnąć do sucha. Oberwane listki pokroić na cienkie paseczki i dodać do sosu.
Smacznego!!!

poniedziałek, 14 maja 2012

faszerowne jajka z pieczarkami

Składniki

Składniki:
* 8 jajek
 * 12 pieczarek
* 2 cebule
 * kilka łyżek majonezu
* sól, pieprz
* pęczek natki pietruszki




Przygotowanie

Pieczarki i jajka ugotować. Cebulę zeszklić na patelni i połączyć ją z pokrojonymi w kostkę pieczarkami oraz żółtkami jajek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki.

Salatka z tunczyka po chinsku

Składniki

     
   2 puszki tunczyka,
   1 woreczek ryzu,
   1 puszka groszku,
   1 puszka kukurydzy,
   3 ogorki swieze,
   1 puszka ananasa (krazki),
  1 peczek szczypiorku,
     troszke koperku do posypania
   kawalek zoltego sera
 

    Sos:
  
  sok z polowy cytryny
  troszke soku z ananasa
  3 lyzki majonezu,
  3 lyzki smietany          Wymieszac  sporzadzajac slodkawy sos.



Przygotowanie

 
  Ugotowac ryz i ostudzic.
  Ogorki i ananasa pokroic w kostke,
  Dodac odsaczona z wody kukurydze i groszek.
  Wsypac woreczek ryzu,
  Posiekac  i dodac szczypiorek i koperek,
  Zolty ser zetrzec na tarce o grubych oczkach.
  Na koncu dodac tunczyka,
  Doprawic sola i pieprzem do smaku i dolac sos.
 
  SMACZNEGO!!!

Fondue czekoladowe

Składniki


1 tabliczka mlecznej czekolady
75 ml słodkiej śmietanki
dowolne owoce (truskawki, brzoskwinie, mandarynki, banany, kiwi) - mogą być świeże, suszone, z puszki lub z nalewki
1 kieliszek likieru lub nieco syropu z owoców (niekoniecznie)
ewentualnie biszkopciki




Przygotowanie

Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, wymieszać, można dodać również likier. Owoce pokroić na małe cząstki i nadziewać na wykałaczkę lub patyczki do szaszłyków. Zanurzać je w czekoladzie i zjadać od razu. Można także zamaczać w czekoladzie biszkopty.

Należy pamiętać, aby czekolada była cały czas w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu w specjalnym naczyniu do fondue. W przeciwnym razie istnieje ryzyko przypalenia.



  

Bitki wieprzowe zapiekane

Składniki


4 plastry mięsa z łopatki, szynki lub karkówki,
2 średnie cebule,
mąka,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
olej do smażenia,
2-3 marchewki /opcjonalnie/





Przygotowanie

Mięso zbić jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Jeżeli użyjemy marchewki pokroić ją w kostkę i położyć na dno naczynia, a na marchewkę położyć mięso.

Cebulę obrać pokroić w półplasterki, zeszklić z odrobiną soli na pozostałym po mięsie tłuszczu.Następnie cebulkę ułożyc na mięsie. Całość posypać ziołami prowansalskimi, podlać odrobiną wody i zapiekać pod przykryciem w piekarniku w temp. 190 0C przez 20, a jeżeli dodamy marchewkę to 30 min.


Polecam ! - danie jest pyszne, a przy tym proste i bardzo łatwe w wykonaniu. :)

zielona sałatka z tortelini

Składniki

 * tortelini ze szpinakiem  * 1 dorodny por  * puszka groszku  * 4 większe ogórki kwaszone  * 1 spory ząbek czosnku  * kiełki-jak kto lubi
 * kukurydza-niekoniecznie
 * sól,pieprz,majonez 

smacznego



Przygotowanie

* ugotować tortelini wg przepisu na opakowaniu * por i ogórki pokroić  * warzywa z puszki odcedzić  * czosnek sprasować    posolić,popieprzyć,wymieszać z majonezem  zapakować..  i w gości..     

sałatka pieczarkowo-jajeczna

Składniki

- 1/2 kg pieczarek obgotować
- pęczek szczypiorku
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól
- pieprz
- majonez



Przygotowanie

Pieczarki i jajka pokroić w kostkę,posiekać szczypiorek.Wszystko wymieszać z majonezem,solą i pieprzem.
SMACZNEGO!

niedziela, 13 maja 2012

Ziemniaki zapiekane po francusku

Składniki

1/2 kg obranych, umytych ziemniaków,
10 dag masła,
2 cebule,
1 mini kostka Knorr czosnek,
olej lub oliwa do smażenia



Przygotowanie

Ziemniaki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut, odcedzamy. Gdy wystygną, kroimy w cienkie plasterki (około 5 milimetrów).

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule. Chilkę podsmażamy.

Naczynie do zapiekania smarujemy łyżeczką masła, układamy w nim ziemniaki razem z podsmażoną cebulką. Wszystko posypujemy pokruszoną mini kostką Knorr czosnek i zalewamy rozpuszczonym masłem.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż zmieniaki staną sie rumiane.

Podaję z rybami lub kotletami.

Tuńczyk z makaronem, mój ulubiony

Składniki

*makaron świderki
*tuńczyk w sosie własnym
*puszka pomidorów
*ser  żółty w plasterkach
*kukurydza





Przygotowanie

Przygotowanie:


makaron ugotować według przepisu na opakowaniu,tuńczyk kukurydza i pomidory wymieszać w garnku i zagotować.

1 warstwa-plaster sera żółtego
2 warstwa-makaron
2 warstwa-ser żółty  makaron i zalac to tuńczykiem  z pomidorami i kukurydzą i gotowe 

Smacznego

czarne ciasto z bakaliami

Składniki

ciasto jasne
- 40 dag maki
- 20 dag margaryny
- 1 cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka

ciasto ciemne
- 40 dag mąki
- 4 łyżki kakao
- 25 dag margaryny
- 1 łyżka rozpuszczonego miodu
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 żółtka

piana
- 6 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka kisielu

polewa
- 1 kostka margaryny lub masła
- 6 łyżek mleka
- 1 - 1,5 szklanka cukru
- 6 łyżek kakao
gotować do rozpuszczenia cukru

ponadto: 50 - 60 dag bakalii różnych



Przygotowanie

zagnieść kruche ciasto jasne i ciemne podzielić każde na 2 części, włożyć do zamrażalnika na ok. 2h ( można na dłużej )

przygotować dużą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia ( boki też ); gdy ciasto jest już odpowiednio zmrożone zetrzeć na grubej tarce;
  - jedną część ciasta  jasnego
 - jedną część ciasta  ciemnego
 - wyłożyć na ciasta ubitą pianę
 - wyłożyć na pianę bakalie
 - zetrzeć drugą część ciasta ciemnego
 - zetrzeć drugą część ciasta jasnego
blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 175 stopni przez ok. 50 - 60 minut do zrumienienia
upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i gorące zalać gotującą polewą, chodzi o to by polewa nie tylko pokryła wierzch ciasta ale dostała się do jego wnętrza
tak przygotowane ciasto odstawić na 2 - 3 dni aby się "przegryzło" można po zastygnięciu na drugi dzień wyjąć go z blaszki,  zawinąć i odstawić w chlodne miejsce
ciasto jest bardzo smaczne
przepis pochodzi  z internetu i jest po niewielkich modyfikacjach

sobota, 12 maja 2012

Surówka z selera na słodko

Składniki

1 średni seler
1 duży kubek jogurtu owocowego
10 dag rodzynek, można równiez dodac inne bakalie, które lubimy
1 duże słodkie jabłko
Sok z cytryny



Przygotowanie

Taką surówkę jadłam dawno temu gdzieś na wschodnich rubieżach naszego kraju. Osobiście nie przepadam za surowym selerem, ale ten zestaw bardzo mi posmakował i tak już zostało. Ta surówka towarzyszy mi już od wielu lat.

Seler tarkujemy na średnich oczkach i skrapiamy cytryną, żeby nie ściemniał. Umyte jabłko obieramy ze skórki i również tarkujemy, dodajemy rodzynki (bakalie) i jogurt, mieszamy i gotowe.



Seler można też starkowac na dowolnej wielkości oczkach: jak kto lubi :)


mlode ziemniaczki

Składniki

ziemniaki mlode z cieniutka skorka
oliwa
zabki czosnku obrane
majeranek
sol, woda



Przygotowanie

dowolna ilosc mlodych, MALYCH ziemniaczkow porzadnie wyplukac i wyszorowac szczotka, wysuszyc papierowym recznikiem 2.w duzym garnku rozgrzac oliwe, dno musi byc dobrze przykryte i wrzucic ziemniaki, garnek przykryc wieczkiem i ziemniaki w garnku popodrzucac tak zeby wszystkie pokryly sie oliwa, po paru minutach dodac zabki czosnku(ile kto lubi-u mnie byly 4) i znowu ziemniaki podrzucac; powtarzac to podrzucanie co jakas chwilke 3.po ok. 10 minutach posypac sola i znowu podrzucac(garnek caly czas maja byc przykrytywieczkiem) 4.po 2-3 minutach dodac wode tylko tyle zeby ziemniaki ktore sa na spodzie byly lekko przykryte; posypac majerankiem i znowu podrzucac 5. dusic do miekkosci(uwaga dosc szybko to idzie i trzeba uwazac zeby sie ziemniaki nie rozpadly) smacznego!!!!

Potrawka z kurczaka gotowanego

Składniki

Składniki:
kurczak gotowany z zupy;
2 marchewki;
2 pietruszki;
½ małego selera;
½ pora;
1 cebula;
1-2 ząbki czosnku;
2 łyżki przecieru pomidorowego;
ewentualnie 2 łyżki ketchupu;
przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, papryka, jarzynka, sól, pieprz).


          





Przygotowanie

       W dużym rondlu zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę i czosnek. Włożyć starte warzywa oraz pokrojonego w talarki pora. Podlać wodą, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu 20 minut.  

        Obrać mięso z gotowanego kurczaka i pokroić na mniejsze kawałki,  następnie dodać do warzyw. Zaprawić przecierem, ewentualnie ketchupem. Doprawić pieprzem, solą, papryką i vegetą. 

         Jeżeli nie mamy co zrobić z mięsem z zupy, to obiad na drugi dzień wyśmienity:) Najlepiej zmakuje z ryżem, ewentualnie ziemniakami i ogórkiem:) 

                           


                                  

piątek, 11 maja 2012

drobiowy filet z farszem

Składniki

4 filety pojedyncze z kurczaka
15 dkg wątróbki z drobiu
10 dkg chudej wieprzowny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 małej bułki np.kajzerki / namoczyć w wodzie
2 jajka
mąka olej sól i pieprz



Przygotowanie

Wątróbkę i wieprzowinę zmielić wraz z namoczoną wcześniej w wodzie bułką,do farszu dodać 1 jajko,natkę pietruszki,doprawić do smaku i dokładnie połączyć.
Filety posolić i popieprzyć i każdy naciąć z boku.Farszem wypełnić nacięcie zszyć lub spiąć wykałaczkami.Maczać w jajku i mące i smażyć na oleju z obu stron.

Swiateczne piersi szaszłykowe

Składniki

4 filety z kurczaka
pieczarki konserwowe, kilka małych sztuk
cebulka marynowana
szynka, ok. 25 dag
długie patyczki szaszłykowe (na każda pierś jeden)





Przygotowanie

Piersi z kurczaka dokładnie, w miarę cienko rozbić, rozłożyć na folii, doprawić pieprzem, sola.
Na patyk szaszłyka nadziewać naprzemiennie cebulkę, grzybka, szynkę pokrojonaą w kostke 2x2 cm. Szaszłyk ułożyć na piersi, owinąć go szczelnie mięsem  tak, aby wystawały 2 końce  patyka (umożliwia to łatwiejsze smażenie i panierowanie), opanierować w mące, jajku, bułce, usmażyć, rumieniąc dokładnie z każdej strony. Po usmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Kiedy piersi sa już zimne, usunąć patyk, delikatnie przekroić wzdłuż na pół, rozłożyć na półmisku, podgrzać przed podaniem.

Przepis znalazłam  w ksiazce Anastazji, wypróbowałam, zamieniłam składniki nadzienia według własnego gustu, danie jest pyszne i pieknie wyglada...

pieczarki panierowane na przystawkę

Składniki

pieczarki
jajko
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia( troszkę więcej na patelnię go daje by z każdej strony obsmażyły się pieczarki)



Przygotowanie

Pieczarki płuczemy (ja jeszcze obieram "skórkę").
Nożki odkrawamy.
Obtaczamy w jajku z każdej strony a następnie w bułce tartej.
I na rozgrzany tłuszcz na patelnie.
Co jakiś czas obracamy.
Smażymy aż zrobią się złotobrązowe.
Nóżki też można tak samo przygotować.

Można podać jako przystawkę a ja podaję te pieczarki z ryżem.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kotlety- tak jak ktoś powiedział:)
Smacznego!!!

czwartek, 10 maja 2012

Klawiszki cioci Gosi

Składniki

Te ciasteczka moja ciocia- matka chrzestna robi w ilościach hurtowych, a jest specjalistka od piueczenia takich "pierdułek"


25 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
25 dag cukru pudru
3 jaja
dowolna marmolada



Przygotowanie

Przesianą mąkę, margarynę i 3 żółtka wyrobić i jak mamy czas dobrze byłoby ciasto zawinąc w folie i włożyć na godzine, dwie do lodówki.
Z białek i cukru ubijamy piane na beze. Piana musi byc bardzo dobrze ubita, nie może byc lejąca.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kształty ciasteczek (ciocia robi okrągłe), na cisto dajemy kapke marmolady i pokrywamy bezą.
Pieczemy wpiekarniku nagrzanym 150- 160 stopni aż beza ładnie się zezłoci.

Delikatne, kruchutkie ciasteczka. Idealne na święta i na codzień.

Jabłecznik Olki

Składniki

5 jaj
1,5 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki pszennej
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśna śmietana / w orginalnym przepisie jest pół butelki,na dzisiejsze czasy to chyba ćwierć litra, ja tak biorę/
jabłka /w pożądanej ilości/
cukier waniliowy
cynamon




Przygotowanie

Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną.Margarynę rozpuścić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem,wlać margarynę, śmietanę z proszkiem, dodać mąkę, na koniec ubitą pianę z białek. Wyłożyc połowę ciasta na blachę,położyć warstwę jabłek /mogą być starte na grubych oczkach albo skrojone w cienkie plasterki/,posypać cynamonem i cukrem waniliowym, przykryć resztą ciasta, wyrównać wierzch.Piec do lekkiego zrumienienia w 175st. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

środa, 9 maja 2012

Chłodnik botwinkowy

Składniki

botwinka - 1 pęczek
barszcz czerwony - 1 opakowanie
rosół warzywny - 2 kostki
jogurt natrualny - 2 duże opakowania
kefir lub maślanka - 1 duże opakowanie
śmietana - 250 ml
zielony ogórek - 2 szt.
rzodkiewki - pęczek
koperek, szczypiorek - po 1 pęczku
jajka
czosnek - 3 ząbki
pieprz, sól (ewentualnie magi i sok z cytryny)



Przygotowanie

Botwinkę starannie wypłukać, pokroić w małe kawałki i gotować do miękkości w barszczu czerwonym i rosole warzywnym (przez ok 20 minut). Wystudzić, dodać jogurty, kefir, śmietanę, a następnie poszatkowane na tarce  jarzynowej obrane ze skórki ogórki, rzodkiewki, drobno pokrojony szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony czosnek. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem, solą (ewentualnie sokiem z cytryny i magi). Tak przygotowany chłodnik umieszczamy w lodówce do całkowitego schłodzenia. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Cygańska zupa

Składniki

 -2 litry wody
-2 kostki rosołowe
-2 duże cebule
-puszka kukurydzy
-puszka soczewicy
-puszka czerwonej fasoli
-0,5 kg miesa mielonego
-2 ząbki czosnku
-sól,pieprz,majeranek,papryka słodka i ostra
-koncentrat pomidorowy



Przygotowanie

Cebule pokroić w kostkę i razem z czosnkiem  i mięsem mielonym podrumienić na tłuszczu.Wodę zagotować ,wrzucić kostki rosołowe,mięso ,odcedzone puszki,przecier pomidorowy.Doprawić  i gotować 20 minut.Wspaniała zupka i szybka w wykonaniu. Polecam!

wtorek, 8 maja 2012

jogurt domowy pycha

Składniki

2 łyżki mleka w proszku
1 litr mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego



Przygotowanie

Mleko zagotować ( trochę odlać tak jak na budyń i rozpuścić w tym zimnym mleku mleko w proszku) . wlać do gotującego mleka i zagotować. Odstawić aby wystygło do takiej temp. aby nadawało się do picia, dodać jogurt naturalny, zamieszać, okryć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na ok 12 godzin.
Gdy zgęstnieje można dodać owoce.
SMACZNEGO:-)

Schab po rzeźnicku

Składniki


schab bez kości  ( 4 kawałki) 
trochę boczku  ( w zależności od ilości schabu) 50 g
trochę szynki gotowanej  100 g 
słodka papryka 
ogórek konserwowy (średni)
cebula
         sól, pieprz, cukier, słodka sproszkowana papryka
         koncentrat pomidorowy (trochę), kostka bulionowa


   



Przygotowanie

Kotlety schabowe rozbić słabo, oprószyć sola i pieprzem, obtoczyć w mące. bardzo słabo opiec  - na żółty kolor. 


Pokroić w paski: trochę boczku, szynki gotowanej, paprykę słodką, ogórek  konserwowy i cebulę. 

Na oleju w wyższej patelni z pokrywką podsmażać w kolejności: boczek, zeszklić cebulę, szynkę, paprykę, ogórek. Wszystko krótko dusimy podlewając ciepłą wodą lub bulionem. 

Dodajemy trochę sproszkowanej słodkiej papryki, koncentratu pomidorowego (nie może być czerwone!, potrawa ma zachować barwę składników).

Do smaku sól, pieprz, cukier. 

Na końcu wkładamy do sosu schab i krótko (około 15 minut) dusimy. Można uzupełnić sos wodą.





Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniaczkami.

Zapiekana cukinia

Składniki

Nieduża cukinia
pomidory,ser żółty,czosnek 2 ząbki,cebula,szynka,bazylia suszona,przyprawy.oliwa.
Cukinię przekroić wzdłuż od szypułki do dołu,ale żeby nie przeciąc do końca skórki.Naczynie żaroodporne posmarowac oliwa.
Warzywa szynkę i ser pokroic w plastry,czosnkiem przeciśniętym posmarowac cukinię.W nacięcia poukładac warzywa.
ser,szynkę,posypać bazylia,przyprawić przyprawami.Polać oliwą Zapiekać w piekarniku nagrzanym 180 stopni około 45 minut.Smacznego.



Przygotowanie

Zupa szpinakowa z ryzem

Składniki

Przepis na 2 osoby
1 cebula1 marchewkapol lodygi seleranac pietruszkiszpinak jesli mrozony 2 kostki ok. 120 g (swiezy 100 g)pol szklanki ryzu1lyzka oliwy lub pol lyzeczki maslaser tarty do posypania (parmezan lub inny)sol, pieprz










Przygotowanie

Do nieduzego garnka wlac ok. 1,5 litra zimnej wodyWrzucic przekrojona na pol cebule, marchewke pokrojona w talarki,  drobno pokrojony seler i zamrozony szpinak (jesli mamy swiezy to surowe rozdrobnione liscie)Wstawiamy na gas, solimy i gotujemy ok. 20 min. pod przykryciemSprawdzamy czy warzywa sa miekkieWrzucamy ryz i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 10-15 min. w zaleznosci od typu ryzu i gustu.Przyprawiamy do smaku sola i pieprzemNalewamy na talerze, okraszamy maslem lub oliwa, goraca zupe posypujemy serem, aby ten sie rozpuscilJest to ekspresowa zupa, zdrowa, pozywna i wygodna szczegolnie jesli mamy pusta lodowke ;)
Smacznego!

poniedziałek, 7 maja 2012

Ciasto kruche z masą śliwkową i kruszonką

Składniki

Ciasto:
450 g mąki krupczatki
200 g cukru
250 g masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 kg wypestkowanych śliwek
200 g cukru
1 duży budyń waniliowy

Kruszonka



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę.

Składniki na masę zmiksować i gotować 7 minut. Przestudzić wyłożyć na ciasto Posypać kruszonką. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 190 0C

Przepis pochodzi z książki "Nowoczesne gotowanie" (w oryginale masy śliwkowej jest mniej bo 800 g śliwek, zwykły budyń i 150 g cukru, ale masa jest tak pyszna, że zwiększyłam proporcie i wychodzi rewelacyjny).


Smacznego!!!

Makaron ze szpinakiem od 11-go miesiąca

Składniki

Garść makaronu obojątnie mogą być nitki bądź świderki jak kto woli.
Dwie kostki szpinaku mrożonego jeśli szpinak mrożony jest porcjowany, jeśli nie to dwie łyżki
łyżka masła
1 jajko
plsaterek żółtego sera



Przygotowanie

Makaron gotujemy do miękkości, gorujemy jajko na twrdo, następnie na patelni rozpuszczamy łyzkę masła i podsmarzamy szpinak.
Makaron przekładamy do miseczki dodajemy posiekane jajko i szpinak, na to rwiemy w kawałeczki ser iwkładamy do mikrofali żeby się serek rozpuścił, badż w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.
Ten przepis jest dla dzieci wielbicieli szpinaku, mój synek go uwielbia i sama ostatnio wymysliłam mu soś takiego, z racji tego że nie jest na nic uczulony może juz jeść makaron oraz całe jajo odważyłam się równiez na ten żółty serek. Mnie to również bardzo smakowało

SMACZNEGO!!!

Biszkopt zawsze udany

Składniki

Biały:
5 białek
5 żółtek
szczypta soli
20 dag cukru kryształu
1/3 szkl oliwy
1/3 szkl wody
28 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 szkl = 220 ml

Wersja cappuccino:
20 dag mąki + 8 dag suchego cappuccino

Wersja kakaowy 1:
20 dag mąki + 8 dag kakao ciemnego + do 1 łyżeczkai więcej proszku do pieczenia

Wersja kakaowy 2:
20 dag mąki + 8 dag budyniu czekoladowego w proszku




Przygotowanie

Biszkopt ten polecam wszystkim początkującym (i nie tylko). Nic tak nie zachęca do dalszego eksperymentowania w kuchni jak udany wypiek.... i tego Wam życzę!

Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i kolejno dodawać: cukier, żółtka, oliwę i wodę. Wyłączyć mikser, a następnie porcjami wsypywać mąkę i delikatnie oraz dokładnie mieszać łyżką.
Blachę (ok. 30x35cm lub tortownicę) wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wylać biszkopt. Włożyć do zimnego piekarnika. Włączyć dół na 180 st i piec 10 min.
Następnie przełączyć na góra/dół i piec kolejne 15 - 20 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika obkroić nożem wokół formy, żeby równo "usiadł".
Powodzenia!

niedziela, 6 maja 2012

Ciasto na pizze

Składniki

Ciasto:


¼ szkl wody


¼ szkl. oleju


¼ szkl. mleka


¼ kostki drożdży


1 łyżka cukru


płaska łyżeczka soli


½ kg mąki ( mozna dosypać)


 


 





Przygotowanie

Mleko podgrzać, dodać drożdże i płynne składniki. Wyrobić z mąką i resztą składników. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na blaszke. Zostawić na 10 min by garowało. Dodac składniki (ser, warzywa, mięso) i piec 20min w temp. 180-200°C

Sos beszamelowy

Składniki

4 dag masła,
1½ szklanki mleka,
2 łyżki mąki,
kwasek cytrynowy (lub wyciśnięty sok z cytryny),
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa



Przygotowanie

W rondelku rozpuść masło. Uważaj, aby go nie przyrumienić. Powoli partiami wsypuj mąkę, stale mieszając trzepaczką, aż do połączenia obu składników (nie przypal teraz sosu, bo będzie miał gorzki smak). Gdy uzyskasz gładką masę, zacznij wlewać mleko (o temp. pokojowej). Nie przestawaj mieszać wszystkiego trzepaczką. Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu, stale mieszając aż uzyskasz gęstniejący sos podstawowy (o konsystencji kwaśnej śmietany). Zestaw z ognia i przypraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i kwaskiem cytrynowym (lub sokiem z cytryny). Gotowy sos serwuj gorący, natychmiast po przygotowaniu.


Jest to tzw. sos podstawowy, którego najczęściej używa się do zapiekania (pod beszamelem) m.in. gotowanych warzyw, makaronu, ziemniaków, klusek, mięsa, ryżu czy różnych kasz. Wersje smakowe podaje się z pieczonym lub smażonym mięsem. Np. po dodaniu keczupu – otrzymasz świetny dodatek do parówek, chrzanu – do ryb i mięsa. Możesz zresztą dodawać do niego prawie wszystko: posiekany szczypiorek, cebulę, pieczarki, starty żółty ser, musztardę, zioła, ogórek konserwowy itp. Za każdym razem otrzymasz całkiem nowy, ciekawy smak.

Śledź pod pierzynką - pyszny

Składniki

Składniki:


śledź z wiaderka lekko solony;
ogórki kiszone;
cebula, może być czerwona;
ziemniaki gotowane w mundurkach;
marchewki gotowane;
jaja gotowane;
majonez z musztardą;
sól, pieprz.




Przygotowanie

      Śledzia namoczyć w wodzie, ok. 20 min., pokroić w kosteczkę i ułożyć na talerzu. Następnie starkować ogórka i ułożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na to starkowane ziemniaki (sól i pieprz) i polać majonezem z dodatkiem musztardy i przypraw (ja dodaję przyprawę do sałatek). Na pokrycie starkowana marchewka, ziemniak (sól i pieprz) i ponownie sos. Na wierzch na drobniutko zetrzeć białka jajek i na to żółtka. Ewentualnie posypać papryką.

                               

      Jest to świetna potrawa nie tylko na imprezę ale również na święta. 

Smażone banany w cieście z lodami waniliowymi

Składniki

Podane składniki są na 4 porcje:4 banany3 jajka4 łyżki cukru3 - 5 łyżek mąki3 łyżki śmietanki 12% (w przypadku braku ratuję się np. 30%)parę truskawekolej do smażeniaodrobina rumulody waniliowe



Przygotowanie

Banany wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny przed przystąpieniem do robienia deseru.

Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Dodajemy do masy mąkę (zaczynamy od 3 łyżek i dodajemy wg uznania, tak by masa nie wyszła za bardzo gęsta) i śmietankę, następnie miksujemy wszystko razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z gotową masą w sposób bardzo delikatny (najlepiej łopatką, drewnianą łyżką, czymkolwiek - byle nie mikserem). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na jakąś chwilę (zalecane by ta chwila wynosiła ok. 1 godziny, chociaż dobre wychodzi nawet i po 20 minutach).

W międzyczasie miksujemy truskawki z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy na patelni. Schłodzone banany obieramy ze skórek, kroimy na pół, skrapiamy rumem, następnie maczamy w cieście i kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Banany podajemy z lodami waniliowymi (tutaj polecam zwyczajne waniliowe, nie za słodkie), polane sosem truskawkowym.

W przypadku braku truskawek świetnie sprawdza się np. konfitura truskawkowa podgrzana na patelni.

Prawdziwki którymi można zaskoczyć gośći

Składniki



prawdziwki  4-5 średnich
1cebula
4-5 ząbków czosnku
150g surowego wędzonego boczku
sos pieczeniowy ciemny
masło
natka pietruszki
2 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz

makaron - Tagliatelle





Przygotowanie

Cebulkę, boczek, czosnek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę z boczkiem, aż do momentu gdy cebula złapie żółty kolor .Pokrojony czosnek dodajemy do cebuli i jeszcze troszkę smażymy uważając aby czosnek się nie przypalił. Prawdziwki (mogą być też podgrzybki) najlepiej świeże kroimy w dużą kostkę i dodajemy do garnka z cebulą.Całość jeszcze trochę smażymy ciągle mieszając, następnie solimy, pieprzymy i podlewamy wodą , tylko tyle aby przykryć grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 60 min. ciągle mieszając. Gdy grzyby są już gotowe aby je zagęśćić przygotowujemy ciemny sos- 1/2 paczki. Na koniec jeszcze przyprawiamy i dodajemy 2 łyżki śmietany 12% , obficie posypujemy natką pietruszki. Ja osobiście dodaję zawsze cały pęczek.
Tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie , układamy gniazdka na tależu i obficie polewamy przepysznym sosem!

sobota, 5 maja 2012

kotlety meksykańskie

Składniki

KOTLETY:
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg kapusty białej(może być pekińska)
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 jajka
1 torebka surowego ryżu (100g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej


SOS:
1 mały koncentrat pomidorowy np. Pudliszki
5 szklanek wody
2 kostki rosołowe(ewentualnie wywar warzywny lub rosół)
wg gustu dodajemy po trochę:kukurydzy,groszku i czerwonej fasoli




Przygotowanie

*Kapustę, marchew, pietruszkę i cebulę zetrzeć na tartce jarzynowej o dużych oczkach(kapustę można drobno posiekać)
*Ubić pianę z białek
*Wszystkie składniki kotletów wymieszać i usmażyć kotlety
*Zagotować sos
*Kotlety włożyć do gotującego się sosu i dusić pod przykryciem ok.30min
*Sos można zagęścić mąką i śmietaną (niekoniecznie)

DANIE SZYBKIE I SMACZNE - LUBIANE PRZEZ DZIECI



                       

Jabłkowy piernik

Składniki

9 startych na grubej tarce kwaskowatych jabłek
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
4,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki sody
3 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie

Jajka rozmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Dużą blachę posmarować margaryną, dać na nią ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 200stopni przez 60 min.

To bardzo łatwe ciasto i znika bardzo szybko :)

Sałatka warzywna na zimę

Składniki

1gł.kapusty (duża)
4kg.ogórków
1kg.cebuli
2-3kg.pomidorów
6 sporych marchewek
6 łyżek soli

Zalewa
2szkl.wody
2szkl.oleju
2szkl.octu
1,5szkl.cukru
kilka liści laurowych
1łyżeczka ziela angielskiego
1łyżeczka pieprzu ziarnistego




Przygotowanie

Kapustęposzatkować i zasypać solą.
Ogórki,cebulę i marchew rownież poszatkować,pomidory pokroić w cząstki.
Składniki na zalewę ugotować.
Wszystkie warzywa połaczyc ze sobą w dużej misce,wlać do tego zalewę i dokładnie wymieszać.
Przełozyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Z tej porcji wychodzi około 12 słoików 600 ml.

czwartek, 3 maja 2012

Tarta czekoladowa z orzechowym toffi – Rachel Allen

Składniki

Ciasto:
250g mąki
125g masła(zimnego z lodówki)
łyżka cukru pudru
pół ubitego jajka

Masa toffi-orzechowa:
50g masła
75ml śmietanki 36 %
100g cukru brązowego (trzcinowego - rozdrobnionego)
150g posiekanych orzechów laskowych (uprażonych)


Masa czekoladowa:
200 ml śmietanki 36%
200 g gorzkiej czekolady (połamanej na mniejsze kawałki)






Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki ugnieść na miękką, gładką masę. Ciasto po ugnieceniu rozwałkować na ok. 1 cm na folii spożywczej (pomaga równomiernie przełożyć ciasto na blachę). Po rozłożeniu na blasze odciąć wystające brzegi.
Ciasto należy włożyć z blachą do lodówki na ok. 10 - 15 min. Na ciasto położyć pergamin, a na niego wyłożyć fasole czy groch - pomoże to utrzymać ciasto beż buchnięcia i zapadania się - po prostu będzie takie równe jak włożone surowe na blachę. Z fasolą piec ok. 15 min, potem ją wyciągnąć i piec jeszcze 10 min aż ciasto uzyska zloty kolor (piekarnik 190 st.)

Masa toffi-orzechowa:
Masło roztopić, dodać śmietankę chwile potrzymać na ogniu i dodać cukier trzcinowy. Gotować tak długo (ok. 7 min) aż masa zgęstnieje (będzie się burzyć i „bombelkować" - to dobrze). Na końcu dodać orzechy i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć równomiernie na ciasto. Masa nie tężeje na sztywno, ani też się nie ciągnie - jest za to delikatna.

Masa czekoladowa:
W rondelku rozgrzać śmietankę. Po zagotowaniu wrzucić czekoladę, chwilę pomieszać na ogniu i wyłączyć palnik. Już nie na ogniu wymieszać na gładką masę. Chwilę przestudzić i wylać na masę toffi-orzechową.

Tartę włożyć do lodówki, żeby masy trochę stężały.

Przepis podany w programie "Słodki Świat Rachel Allen" w TVN Style

 

Ciasto z kremem czekoladowym

Składniki

Ciasto na dużą blachę!!!
       Biszkopt
1..  4 jajka
2..  4 łyżki cukru
3..  4 łyżki mąki
4..  1 łyżeczka proszku do pieczenia
Upiec w temperaturze 180 stopni aż będzie suche.

KREM:1
1..  1 gotowy krem czekoladowy,
      (lub) 1 masło-margarynę,
2..  1/2 cukru pudru
3..  2 całe jajka,
orzechy,migdały, posiekane, 4-5 kropli olejku rumowego.
KREM: 2
1..  3 serki waniliowe,
2..  0 25 l śmietany kremówki 30 %
3..  3 łyżki cukru,
4..  4 łyżeczki żelatyny,rozpuścić w niedużej ilości wody,
5..  3 kolory galaretki,
6..  1-2 galaretka na wierzch




Przygotowanie

KREM: 1 
1 Masło utrzeć do białości,
jajka utrzeć z cukrem na parze,(można mikserem)
stale ubijając aż zgęstnieją,zimną masę jajeczną połączyć z utartym masłem i orzechami itd.
KREM: śmietanę ubić z cukrem,
dodać serki, wlać wystudzoną żelatynę ubić,
ugotować 3 galaretki w różnych kolorach
(zielona, czerwona, żółta)
ugotować każdą w 1 szkl wody,
pokroić w kostkę,
dodać pokrojone galaretki do kremu,
wymieszać.
Na biszkopt rozmarować
1 krem czekoladowy, na czekoladowy,
rozmarować krem 2 z galaretkami, na ten.
krem pokrojć brzoskwinie i zalać 1 lub 2 galaretkami.
SMACZEGO!!!

środa, 2 maja 2012

Sałatka krabowa szybka

Składniki

Paluszki krabowe we folii

kukurydza w puszce

ananasy w puszce

2 łyżki majonezu

4 jajka ugotowane na twardo

świeży ogórek

ryż

koperek




Przygotowanie

Ryż ugotowac na sypko.

Wszystkie składniki pokroic w kostkę ( nie za drobno )

Posypac koperkiem.

Dodac majonez

Na koniec można przyprawic solą i pieprzem, ale niekoniecznie.

                               Smacznego!



Paszteciki z boczkiem śliwkami i cebulą kasiuli

Składniki

Przepis  na ok. 30 szt. pasztecików:
Ciasto:
300 g mąki
200 g posiekanego zimnego masła
sól
1 jajko
50 ml mleka
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki majeranku

Do wykończenia:
 1 jajko do posmarowania
ok. 2 łyżek maku

Nadzienie:
ok. 300 g boczku wędzonego
ok. 3 łyżki powideł śliwkowych
2 duże cebule
pieprz
vegeta
1 łyżeczka majeranku
oliwa do smażenia






 





Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min 1 h. Rozwałkować i pociąć na ok. 3 paski: Nadzienie:
Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, doprawić przyprawami: vegetą, pieprzem i majerankiem. Schłodzić

Boczek pociąć na cienkie plastry (uwaga: zdecydowanie lepiej kroi się gdy boczek uprzednio lekko zamrozimy/ pocięte plastry boczku można rozbić). Na każdy pas ciasta układamy plastry boczku. Boczek smarujemy powidłami, na wierzch układamy podsmażoną cebulkę.

Zawijamy, z lekka dociskając. Smarujemy rozbełtanym jajem. Wierzch posypujemy makiem. Tniemy ukośnie na mniejsze kawałki. Pieczemy ok. 30 min (180 stopni).   Wyjdą nam chrupiące paszteciki, słodkawo - ostre z posmakiem wędzonego boczku.















wtorek, 1 maja 2012

pierogi serowo truskawkowe

Składniki


składniki:

1/2 kg mąki
letnia woda
2 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli

nadzienie:
1/2 kg sera
cukier waniliowy
cukier kryształ
1 żółtko
truskawki



Przygotowanie

wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać sól, jajko,olej,wodę i wyrobić miękkie gładkie ciasto.Wałkować ciasto wykrawać szklanką kółka,nakładać potrochę sera i po truskawce ,zlepiać pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok 2-3 min od zagotowania.

wykonanie nadzienia:
Utrzeć ser z cukrami i z żółtkiem ser żeby był dość słodki.
                                                            Smacznego!!!!!!!!!!