poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Kiełbaska domowa wielkanocna

Składniki

* 5 kg wieprzowiny
* 3 kg wołowiny
* sól
* saletra ok 70 gram
* pieprz 10 gram
* gorczyca 1 paczka
* czosnek
* kiszki




Przygotowanie

Mięso pokroić w kawałki, zemleć, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami i nadziać nim kiszki i pozawijać tak jak kiełbaskę. Odstawić na całą noc. Następnego dnia kiełbaskę wędzić powoli w dymie najlepiej na drzewie olszowym. Trzeba ją wędzić ok 5 godzin.

Gotową kiełbaskę przenieść w chłodne miejsce i pozostawić na patykach do wychłodzenia.

Polędwiczki, schab ala pizza

Składniki


polędwiczki 3 szt.
pieczarki 1/2 kg
ogórki konserwowe
ketchup i majonez ok. 250 ml.
ser żółty 30 dkg




Przygotowanie

Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć z niewielką ilością masła.
Polędwiczki pokroić w plastry i rozbić na grubsze kotlety. Posypać solą i pieprzem, następnie rozłożyć na blasze (wysmarowanej tłuszczem np. plantą).
Na mięsie położyć po 2 plasterki ogórka, pieczarki i sos (majonez wymieszany z ketchupem). Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut 180-200°C

Polędwiczki są bez porównania smaczniejsze, ale czasami robię schab.

Naleśniki na ostro z parówką

Składniki

Na naleśniki:
- mąka
- jajka
- mleko/ woda mineralna
- sól
- olej
- oregano/ zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy)

Na nadzienie (składniki na 10 naleśników):
- 5 parówek
- czerwona papryka (inne kolory tez moga być)
- cebula 
- pomidor 
- 5-10 plasterków zółtego sera (zależy od wielkości) 

Na sosik
- keczup pikantny
- musztarda (ja uwielbiam rosyjską)
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
 



Przygotowanie

Wyrabiamy tradycyjne ciasto na naleśniki, dodajemy zioła i przyprawy, smażymy cienkie naleśniki.

Przyrządzamy sosik: 5 łyżek keczupu mieszamy z  3 łyżkami musztardy, dodajemy posiekany szczypiorek i czosnek (może być przeciśnięty przez praskę) i mieszamy.

Parówki gotujemy chwilkę w wodzie. Przekrawamy na pół (po długości).
Paprykę kroimy na cienkie paski, pomidora na pół plasterki  a cebulę w cienkie piórka.

Każdego naleśnika smarujemy sosikiem, następnie na środek kładziemy plasterek żółtego sera (jeśli są duże to przekrawamy na pół i kładziemy tylko połowe), na to przekrojoną parówkę i warzywa i kolejny plasterek sera (lub pozostałą połowę). Naleśniki zawijamy w rulonik i obsmażamy na patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. 

Smacznego!!!

Naleśniki są pyszne, łatwe w przyrządzeniu i tanie dlatego często goszczą na moim stole, czasem nawet zamiast obiadu.
Do środka możemy dać inne warzywa wg. naszego gustu.

 

Kanapka po chińsku

Składniki

twarda nektarynka


majonez


sos hoisin


chleb pszenny moze byc tostowy


szynka konserwowa lub filet z kurczaka


ew por lub szczypior





Przygotowanie

Nektarynkę kroimy w plastry, w zależności od tego ile chcemy zrobic kanapek tyle potrzeba mam plastrów.

Kromkę chleba smarujemy sosem hoisin i majonezem na to kładziemy plaster

nektarynki i wędliny, jeśli używamy szczypioru lub pora, zielenine kładziemy pod nektarynkę.

kładziemy na talerz lub nie i wcinamy.

Smacznego !!!

sobota, 28 kwietnia 2012

Dyniowy chutney

Składniki

Pasuje do zimnych pieczen i smazonej ryby...


 


1 kg dyni (oczyszczonej)


2 lyzki soli


2 cebule


150 g marchwi


150 g dojrzalych pomidorow


100 kandyzowanego imbiru


2 swieze czerwone chili


2 lyzki ziarenek gorczycy


1 lyzka zmielonej kurkumy


1 litr octu jablkowego


150 g cukru





Przygotowanie

Dynie pokroic na male kawaleczki i osolic 1 lyzka soli – odstawic na godzine.

W tym czasie kroimy drobno cebulke i scieramy na duzych oczkach marchewke. Pomidorki zaparzamy wrzatkiem, oczyszczamy ze skorki i kroimy w drobna kosteczke. Imbir grubo siekamy, chilis oczyszczamy z gniazd i drobniutko kroimy.

Po uplywie godziny oplukujemy dynie pod bierzaca woda, osuszamy i wrzucamy do garnka z pozostalymi skladnikami poza reszta soli i cukru! Gotujemy na malym ogniu okolo 25 min. do zmiekczenia sie dyni. Teraz dodajemy pozostala lyzke soli i cukier i gotujemy dalej na malym ogniu 60 – 75 min. az do zgeszczenia sie masy. Chutnej przelac do sloiczkow, dobrze zakrecic i na 5 min. postawic na wieczkach.

Przed spozyciem powinien chutnej 1 miesiac postac aby sie dobrze „przegryzl“

piątek, 27 kwietnia 2012

Babeczki babci

Składniki


2 szklanki mąki,
10 dag masła,
2 łyżki cukru,
2 jajka,
4 łyżki śmietany 22%,
szczypta soli.




Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrajane w niewielkie kawałeczki masło i dokładnie utrzeć.
Śmietanę połączyć z cukrem i rozbełtanymi jajami.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Ciasto pozostawić do schłodzenia wkładając je na ok. 1 godzinę do lodówki.
Wyjąć, rozwałkować i wycinać krążki o średnicy nieco większej od górnej części foremki.
Krążkami ciasta wykładać foremki, a spód każdej nakłuć widelcem. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 10-15 minut.
Foremki wyjąć z piekarnika, poczekać aż babeczki ostygną i dopiero wtedy wyjmować je.
Bez­pośrednio przed podaniem babeczki można dekorować bitą śmietaną różnymi owocami, np. truskawkami, winogronami, plasterkami banana.

czwartek, 26 kwietnia 2012

Leczo

Składniki



papryka: 
1 czerwona
1 zielona
1 żółta
1 pomarańczowa
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki jarzynki suszonej
2 laski kiełbasy toruńskiej  60-70 dkg ( pokroić w pół talarki)
30 dkg boczku wędzonego( pokroić w kostkę)
koncentrat pomidorowy 110 g ( pół słoiczka pudliszek )
2 łyżki smalcu
kostka rosoł. z zielem ang. i liściem laurowym
kostka rosołowa wołowa
pieprz do smaku
ew. cukinia 1 mała , 30 dkg  ( pokroić w kostkę)







Przygotowanie





Cebulę, kiełbasę i boczek podsmażyć na smalcu , dodać paprykę pokrojoną w paski , czosnek (plasterki), jarzynkę i chwilę poddusić , jak papryka puści sok dodać resztę przypraw ,kostki ros.  i koncentrat pomid.  podlać wodą , i dusić do miękkości.
Jeśli robimy z cukinią , należy ją dodać pod koniec.
 Podawać z białym pieczywem , lub grzankami z masłem.


środa, 25 kwietnia 2012

Marmolada z porzeczki bez gotowania

Składniki

500 g porzeczki (czarna, czerwona lub biala)


500 g cukru (krysztalowego)





Przygotowanie

Porzeczke wymieszac z cukrem i utrzec blenderem conajmniej 5 minut. Jesli komus przeszkadzaja pesteczki, moze mus przetrzec przez sito. Przelozyc do sloiczkow, dobrze zakrecic - gotowe! Marmolada zaczyna sie zelowac po okolo 2 godzinach, trzyma sie bardzo dlugo - conajmniej rok - jak nie dluzej!

wtorek, 24 kwietnia 2012

Salatka z arbuzem wg Nigelli

Składniki

1,5 kg arbuza,
250 g sera feta,
1 czerwona cebula w drobne cienkie talarki,
100g czarnych oliwek,
oliwa extra virgin,
siekana mięta,
 natka za pietruszki DużoO



Przygotowanie

Ponieważ przy mieszaniu składniki sałatki mogą się rozpaść i całość będzie wyglądałą mało estetycznie najlepiej na dużym półmisku lub talerzu ulożyć ją warstwami.
Ja zrobilam to tak: podzieliłam skladniki na dwie porcjea następnie wyłożylam tależ natką, nie siekałam jej tylko oderwałam całe listki,
następnie ułożyłam na niej kawalki arbuza (takie na kęs),
fetę pokrojoną w kostkę (jak do greckiej sałatki),
oliwki przekrojone na pół
i posypałam to wszystko czerwoną cebulą
oraz skropiłam sokiem z lmonki i olwą,
 na końcu posypalam posiekaną grubo miętą.
A na to wszystko ułożyłam drugą taką samą warswę :)
I tak bez mieszania wszystkie skladniki były równomiernie rozłożone a salatka nie straciła nic ze swoich walorów wizualnych.
WAŻNE: Cebulę należy najpierw pokroić w cieniutkie piórka a następnie wycisnąć do niej limonkę ( albo dwie zależy czy owoc jest bardzo soczysty) tak żeby cała cebula była zanużona w soku. Dstawiamy ją minimum na 30 minut i dopiero dodajejmy do salatki razem z sokiem.

Przepis tej sałatki ściągnełam z programu Nigelli Lawson i mimo, iż sałatka zawiera arbuza,za którym nie przepadam jest naprawdę fenomenalna. Mogę śmialo polecić ją na letnie wieczora i myślę że nawet do potraw z grilla będzie się świetnie nadawać. POLECAM

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Sernik Krakowski-wysmienity

Składniki

Ciasto:
400 g mąki
4 żółtka
250 g masła
50 g drobnego cukru
szczypta soli

Ser:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę lub gotowy twaróg mielony
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła

1 żółtko do posmarowania ciasta

Lukier
cukier puder i sok z cytryny



Przygotowanie


Sernik ma niezwykle puszysta konsystencje.Jak nie przepadam ze sernikami-a ten upieklam na specjalne zamowienie mego meza,to musze powiedziec ze ten przepis jest naprawde super.
 
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
Masa serowa:
Masło utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową. Nie miksować!
Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ilości ciasta wylepić spód i boki wysmarowanej masłem formy prostokątnej o wymiarach 30 x 40 cm (lub bardzo dużej tortownicy).
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 st C.
Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową. Z pozostałego ciasta ulepić wąskie wałeczki, delikatnie je rozpłaszczyć i ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Posmarować kratkę rozbełtanym żółtkiem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik w piekarniku. Dzięki temu opadnie tylko minimalnie.
Kiedy sernik jest lekko ciepły, posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny.
Polecam! Dla mnie bomba!

niedziela, 22 kwietnia 2012

Trójkąty owocowe

Składniki

1 puszka moreli, 20 dag masła lub margaryny, 23 dag cukru, 2 cukry waniliowe, 4 jajka, 20 dag mąki, 4 dag kakao, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy błyskawiczny, 300 ml mleka, 20 dag twarogu, 20 dag śmietany kremówki, listki melisy cytrynowej do dekoracji



Przygotowanie

Morele osączyć na sitku. Miękkie masło utrzeć z 20 dag cukru i 1 torebką cukru waniliowego. Kolejno wbijać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Budyń wymieszać mikserem ze szklanką mleka. Następnie przełożyć ciasto, widelcem zrobić marmurkowy wzór. Obłożyć owocami, wsunąć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 175°C. Odstawić do wystygnięcia. Twaróg wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz resztą mleka. Śmietanę kremówkę ubić, przełożyć do masy twarogowej, przemieszać. Ciasto pokroić na 12 kwadratów, każdy z nich przekroić po przekątnej. Trójkąty owocowe udekorować kremem twarogowym oraz listkami melisy.


Trójkąty owocowe można również przygotować używając innych owoców. Ciastka te doskonale smakują z brzoskwiniami, ananasami, nektarynami czy też wiśniami. Oczywiście poza sezonem używamy owoców z puszki.

sobota, 21 kwietnia 2012

bardzo proste i bardzo smaczne sałatki z serem

Składniki

Żólty ser - twardy
papryka konserwowa
lub konserwowa zielona fasolka szparagowa
majonez
sól



Przygotowanie

1.Ser potrzeć na tarce na grubych oczkach, paprykę pokroić w paseczki. Wymieszać z majonezem, ewentualnie dodać sól do smaku. Ilość użytych składników jest dowolna, proporcje powinny byc takie, że sera jest troszkę więcej niż papryki (choć to też można oczywiście dostosować do indywidualnych potrzeb)

2. Drugą sałatkę robi się dokładnie tak samo, tylko zamiast papryki dodaje się konserwową zieloną fasolkę szparagową.


Choć sałatki są bardzo proste, to w smaku są naprawdę pyszne - polecam :)

ZEBRA nie mylic z pasami

Składniki

2,5szk.mąki5jaj2szk.cukruszk.gazowanego napoju pomarańczowego(może być też oranżada)pół szk.oleju2łyż.proszku do pieczenia2łyż.kakaoolejek zapachowy




Przygotowanie

Ubić pianę z białek,dodać cukier i żółtka.Wsypać mąkę,proszek do pieczenia,olej,napój,olejek i dokladnie wymieszać łyżką.Polowe ciasta przelać do innej miski i dodać kakao a do drugie 2łyż.mąki.Prodiż lub sporą tortownicę wysmaować tłuszczem i bułką tarta.Wylać odrobinę jasnego ciasta tak by zakryć dno,następnie odrobinę ciemnego.Potem jasne i tak na przemian.Wprodiżu piec godzinę a w piekarniku 190' i też kolo godz.Gotowe polecam polać polewą czekoladowa i posypać wiorkami kokosowymi:)

smaczne i łatwe ciasto a co najważniejsze nie trzeba nic ugniatać rękami tylko wszytko sie miksuje a potem miesza i gotowe:)Smacznego

piątek, 20 kwietnia 2012

Ryż z rybą na szybko po studencku

Składniki

Mintaj lub morszczuk - 1,5 filetaTorebka ugotowanego ryżuCebulaPrzyprawa do ryb



Przygotowanie

Cebulkę zarumienić. Rybę pokroić w niewielkie cząstki, posypać z dwóch stron przyprawą i ugotować w małej ilości wody (zajmuje to jakieś 5 minut). Wymieszać z ryżem i cebulą. Można dodać jeszcze trochę tej wody z przyprawami po rybie dla smaku i bardziej mokrej konsystencji.
Można też dodać inne przyprawy do smaku, mój kolega robił to np z curry. 
Przepis może wydawać się dziwny:) Mi również się taki wydawał dopóki nie zrobiłam go po raz pierwszy, szczególnie nie wyobrażałam sobie smaku gotowanej ryby . Sama oceniam go na 4, ale polecam spróbować przy braku czasu i składników ;)

czwartek, 19 kwietnia 2012

Obiadowa sałatka na słodko kwaśno

Składniki

50 dag  białej kapusty,
 5-6 dag ananasa ( moze być z puszki),
10 dag jabłek winnych,
5 dag kukurydzy konserwowej,
3 - 5 dag  jasnej części pora,
5 dag marchwi,
2-3 dag  rodzynek ,

sos:
150 - 200  ml gęstego jogurtu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka soku z limonki,
odrobina cukru -  do smaku,  
oraz:
 sól,
 pieprz biały,





Przygotowanie

Kapustę po obraniu z wierzchnich liścia  szatkujemy dosyć  grubo i zasypujemy  1 łyżką soli, mieszamy i pozostawioamy na 15 - 20 minut by pusciła sik.
Następnie odciskamy z gorzkiego soku, dodajemy  starte na grubęj tarce jabłko i marchew,  kukurydzę  i  pokrojone w kostkę krążki ananasa.
Pora po oczyszczeniu  kroimy  w  kostkę,  przelewamy wrzątkiem, dokładnie odcedzamy   i dodajemy do pozostałych. składników.
 Jogurt mieszamy z odrobiną  soli,   białego pieprzu iraz  z sokiem  z cytryny i limonki.
Doprawiamy do smaku  cukrem ( cukru dajemy  w zależności od tego, czy  chcemy miec  sos  bardziej kwaśny, czy mniej kwaśny.
Do składników sałatki  dorzucamy wypłukane rodzynki, sos i  całość mieszamy.
Przed podaniem  lekko  schładzamy ją w lodówce.

Kruche ciasteczka z marmoladą

Składniki

40 dag mąki pszennej (2,5 szkl)
20 dag masła

10 dag cukru (1\2 szkl)

2 żółtka
2 łyżki śmietany 22%,
2 łyżki kakao

3 łyżki dżemu malinowego lub innego

 --------------------------------------
 1 jajko do smarowania ciastek.



Przygotowanie

Mąkę i cukier delikatnie wymieszać, na środku położyć schłodzone masło. Masło posiekać na drobne kawałki i zmieszać z mąką. Wbić żółtka i dodać śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao. Uformować kule, zawinąć je w przezroczystą folię i włożyć do lodówki co najmniej na 30 min. Obie kule ciasta rozwałkować i wycinać ciasteczka. Ciasteczek ciemnych i jasnych powinno być tyle samo.Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec 10-12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° C. Po ostudzeniu posmarować ciastka dżemem i składać po dwa (jedno jasne, drugie ciemne).

Uwaga : Wg. tego przepisu robię ciasta cynamonowe. Do kruchego ciasta                   ( bialego) dodaje trochę cynamonu.

Surówka z pora i kalarepki

Składniki

1 por
1 młoda kalarepka
pęczek koperku
śmietana ew. jogurt (2 łyżki )
majonez (1 łyżka)
cukier, sól 
sok z 1/2 cytryny



Przygotowanie

Pora pokroić, kalarepkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekany koperek, śmietanę, majonez,sok z cytryny, przyprawić do smaku


środa, 18 kwietnia 2012

Ziolowy losos z kuskusem - w paczuszkach

Składniki

2 filety z lososiagarsc posiekanych swiezych ziol (natka pietruszki,tymianek,rozmaryn)4 cebulki dymki4 suszone pomidorki100 g kuskusu, 1 lyzka oliwy200 ml goracego bulionu warzywnego(z kostki) + brazowy papier do pieczenia



Przygotowanie

1. Kuskus wsypac do miski i zalac go goracym bulionem i oliwa. Zafoliowac i odstawic na 10 min a nastepnie roztrzepac widelcem. Dodac do niego posiekane ziola ( zostawic troszke na potem ), pokrojone cebulki oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawic sola i pieprzem i wymieszac.
 
2. Rozgrzac piekarnik do 200 st. Z papieru do pieczenia wyciac 2 duze prostakaty.
   Na srodek kazdego z nich wsypac po porcji kuskusu oraz po kawalku lososia .
   Na koniec posypac pozostala czescia ziol.

3. Zlozyc papier na pol i zawinac boki- tworzac paczuszki . Wlozyc je do nagrzanego piekarnika i piec ok 15- 20 min.

 
              PODAWAC W PACZUSZKACH

Sałatka z ogórków po meksykańsku

Składniki


2,5 kg ogórków
4 łyżki stołowe soli
2 płaskie łyżeczki chili
4 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy
1,5 szklanki octu 10%
50 dag cukru

 



Przygotowanie

Ogórki pokroić w paski ze skórką,zasypać solą i odstawić na 6 godz. (w tym czasie kilkakrotnie wymieszać). Odlać wodę, dodać chili i rozgnieciony czosnek. Zagotować ocet, cukier i oliwę. Gorącą zalewę dodać do ogórków. Wymieszać i odstawić na 12 godz. Potem tylko włożyć do słoików-nie gotować. Odstawić słoiki do zimnego pomieszczenia.

Boczek pieczony.

Składniki



2 kg chudego boczku surowego
3 cebule
1 główka czosnku
1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny
1 płaska łyżka czosnku granulowanego
2-3 czubate łyżki majeranku
2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 płaska łyżka przyprawy Kucharek





Przygotowanie

Boczek umyć, osuszyć.Jeśli mamy bardzo duży płat podzielmy go na dwie części. Cebule kroić w półplastry lub wiórki. Czosnek drobno posiekać.
Boczek natrzeć czosnkiem i przyprawami, obłożyć cebulą i odstawić do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej doprawić dzień wcześniej.
Na środku płatów boczku układać cebulę, która obkładaliśmy mięso, zwijać rolady. Obwiązać dratwą, aby nadać im zgrabny kształt.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec co pewien czas przewracając, aby zarumienił się ze wszystkich stron. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do ok. 2 godzin włącznie. Można podawać na gorąco lub na zimno, jako wędlinę do pieczywa. Np. z chrzanem.

Pierożki serowo-jabłkowe

Składniki

25 dkg mąki
25 dkg sera białego mielonego
25 dkg margaryny
jabłka (najlepsze to szara reneta ale mogą być inne-byle kwaśne i nie rozpadające się)
cynamon
cukier-puder



Przygotowanie

Mąkę siekamy z margaryną i zagniatamy razem z twarogiem.

Rozwałkowujemy na grubość 5 mm,wykrawamy krążki ( ja wykrawam szklanką).

Jabłka kroimy w ósemki,każdą cząstkę posypujemy cynamonem,kładziemy na krążku i zlepiamy pierożki.

Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem-pudrem.

Ciastka najlepsze są tego samego dnia-no po prostu niebo w gębie:)

Muffinki czekoladowe

Składniki

2 tabliczki czekolady mlecznej(20dag)
11/2 szklanki mąki
1/2 kostki masla
niepełna szklanka mleka
jajko
1/2 szklanki kwaśniej smietany
5 łyżek cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli



Przygotowanie

Czekolade posiekać(dwie łyżki odłożyć) stopić w rondelku razem z masłem. Przesiać obie mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz szczypte soli.
Mleko, jajko, śmietanę i cukier dokładnie wymieszać. Powoli dodawać mieszankę mączną, cały czas mieszając. Wlać stopioną masę czekoladową dokładnie wymieszać. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Ciasto nałożyc do specjalnych foremek muffinkowych lub papierowych foremek. Piec przez 20-25 min w temp.180 stopni.



SMACZNEGO!!!

Non plus ultra

Składniki

1szk masła
2szk mąki
1/3szk cukru
3 żółtka
1cukier waniliowy
pół szk galaretki porzeczkowej.

Lukier:
3 białka
25dag cukru.



Przygotowanie

Ubic pianę z białek i utrzeć z cukrem na gęsty lukier.Z masła, mąki, cukru, żółtek i cukru waniliowego zagnieść ciasto i rozwałkować jak na makaron.Wykrawać kieliszkiem okrągłe ciastka, smarować lukrem i piec w średnio nagrzanym piekarniku.Upieczone zlepiać galaretką porzeczkową,

Ambasador luksusowy

Składniki

Biszkopt:

6 jaj
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniacznej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody,soku z cytryny lub octu do żółtek

Krem składniki:

1,5 szklanki cukru
7 żółtek
2 kostki masla
3 szklanki mleka
3-4 łyżki mąki ziemniacznej
2-3 łyzki kakao
1 gorzka czkolada,rodzynki,
10 dag orzechów laskowych
1 puszka ananasow w plastrach
1 opakowanie płatków migdałowych




Przygotowanie

Bialka ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy cukier,żółtka wymieszane z sokiem .Mąki wymieszane z proszkiem delikatnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę prostokątną.Pieczemy 20-30 minut w 170 stopniach.

Wykonanie kremu: 2 i 1/2 szkl.mleka zagotować cukier i żółtka utrzeć razem,dodać mąkę ziemniaczaną i dalej ucierać dodając 1/2 szkl.mleka zimnego masę wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować ok.3 min.do gęstej masy zimną masę dodajemy stopniowo do roztartego masła i ucieramy aż się połączą / można dodać trochę alkoholu ale niekoniecznie/ otrzymaną masę dzielimy na 2 części,do jednej dodajemy kakao a do drugiej rodzynki,orzechy drobno pokrojone i płatki migdalowe biszkopt podzielić na pół, nasączając dolną częśc sokiem z ananasa na to ciemną masę a na nią polożyć 3/4 drobno pokrojonej czekolady lub płatki czekoladowe następnie kladziemy drugą część biszkoptu i wykladamy białą masę a na nią drobno pokrojone w kostkę ananasy na wierzch zetrzeć pozostała czekoladę
Ciasto bardzo smaczne i efektowne.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Krokiety z kapusta pieczarkami i marchewka

Składniki

Ciasto nalesnikowe:



300 ml mleka
300 ml wody
2 jajka
40 dkg maki
Szczypta soli, szczypta cukru
2 lyzki oleju


Farsz:


60 dkg kapusty kiszonej
80 dkg pieczarek
2 marchewki
1 cebula
Kostka bulionu grzybowego
3 lyzki masla
Sol, pieprz, maggi


Dodatkowo:
2 jajka
2 lyzki mleka
Szczypta soli i pieprzu
Bulka tarta 
Olej do smazenia



Przygotowanie

Wykonanie:
Skladniki na ciasto dobrze wymieszac mikserem lub trzepaczka.  Usmazyc 12 nalesnikow ( ja pieklam na patelni o srednicy 23cm bez tluszczu). Kapuste wyplukac i gotowac do miekkosci, w polowie gotowania dodac starta na tarce do jarzyn marchewke. Pieczarki i cebule pokroic, podsmazyc na masle. Przelozyc do kapusty, dodac kostke bulionowa i przyprawy, calosc dokladnie wymieszac. Nadziewac nalesniki farszem i skladac w koperte.  Jajko roztrzepac z mlekiem, dodac sol i pieprz.  Nalesniki maczac w jajku i obtaczac w bulce tartej. Smazyc krokiety na oleju na zloty kolor. Podawac z barszczykiem. Smacznego!
Krokiety smakuja wysmienicie! Polecam!






poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Drink Madras

Składniki

60 ml wódki czystej
60 ml soku pomarańczowego
45 ml soku żurawinowego


*Kolor drinka bardzo zależy do soku żurawinowego, do kupienia są soki zarówno przezroczyste, jak i te krwiście czerwony, jak owoce  żurawiny.



Przygotowanie

Wlej składniki do shakera. Wstrząśnij. Przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na zdrowie.

Zupa - krem szparagowy

Składniki


























500g szparagów,
1L wywaru z kury(ewentualnie z kostki...),
2 łyżki śmietany 18%,
łyżka mąki ziemniaczanej lub innej,
1 żółtko,
sól, pieprz, majeranej, łyżeczka czosnku granulowanego do smaku.




Przygotowanie


odetnij główki szparagów(odstaw na bok), obierz i gotuj reszte w wywarze ok 15-20 min(do miekkości), odzcedź szparagi, zachowując wywar!!!, żółtko wymieszaj ze śmietana dodając wszystkie przyprawy, następnie do zageszczenia dodaj do"śmietankowej" masy mąkę(cały czas mieszając), w malakserze rozmieszaj ugotowane szparagi wraz ze "śmietankowa" masą dolewając zachowany wywar (ale nie cały bo przecież ma to być jednak KREM, wywar ma podkreślić jedynie niebywały smak zmiksowanych szparagów ), odlej wszystko do garnka, na którym przygotowywany byl wywar i zagotuj jeszcze przez ok 5 min(nie dopuścić do wrzenia!!!), wlej do miseczki i dodaj odłożonych wcześniej główek szparagów, PS. Można dodac grzanki
TROCHE SIĘ NABRUDZI, ALE DOZNANIA SMAKOWE...NIEOKIEŁZNANE HEHE
NO I TO NASZE BEZCENNE ZDROWIE!!!
REWELKA!!!

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

niedziela, 15 kwietnia 2012

Szwedzkie ogorki w occie

Składniki

2 kg ogorkow gruntowych

900 ml octu 12%
1 kg cukru
50 ml soli

1 lyzka ziaren zoltej gorczycy
1 lyzka ziaren brazowej gorczycy
2 liscie laurowe
10 kwiatow dojrzalego kopru
1 kawalek chrzanu



Przygotowanie


Uwaga: ogorki sa bardzo slodkie, typowy smak  kuchni szwedzkiej.

Dokladnie wymyte i osuszone ogorki pokroic na plastry,
wlozyc do duzego naczynia albo wiaderka

zagotowac zalewe z przyprawami oprocz chrzanu, zalac ogorki goraca zalewa, zostawic do wystudzenia, zlac zalewe i zagotowac jeszcze raz zalac nastepny raz ogorki, wystudzic . Zlac zalewe trzeci raz , zagotowac zalewe i zalac ogorki. Wystudzic.

Nakladac ogorki z przyprawami na przemian do sterylnie czystych sloikow, zalac zalewa i na wierzch polozyc pare plastrow obranego chrzanu. Zamknac sloiki.Przechowywac w chlodnym miejscu.


smacznego

ciasto rafaello Andzi

Składniki

opakowanie masla roslinnego,1/2 kostki margaryny typu kasia,5 lyzek maki pszennej,3,5 lyki maki ziemniaczanej,3 szklanki mleka,szklanka cukru,4 zoltka,torebka cukru waniliowego,20dak wiorkow kokosowych,2 opakowania prostokatnych krakersow



Przygotowanie

odlej jedna szklanke mleka do miseczki,rozrob w niej zoltka,dodaj make pszenna i ziemniaczana,rozcierajac tak by nie bylo grudek.Reszte mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.Wlej mase zoltkowa podgrzewaj powolutku na malym ogniu do chwili zgestnienia.Zestaw z ognia,postaw w chlodnym miejscu,by ostygla.Miekie maslo roslinne i margaryne przeloz do miski,powoli miksuj,dodajac po lyzce przestudzonej masy budyniowej(koniecznie zimnej by krem sie nie zwarzyl). kiedy wszystkie skladniki masy beda juz polaczone,wsyp wiorki kokosowe(odsyp troche do dekoracji).w prostokatnej blaszce uloz krakersy wyloz na nie polowe masy,przykryj kolejna warstwa krakersow,na to znow warstwa masy(troche odloz) i trzecia warstwa krakersow.Reszta masy cienko posmaruj wierzch,oprusz wiorkami.wstaw na minimum 3 godziny do lodowki,by krem zgestnial,a krakersy zmiekly lepsze na drugi dzien :) smacznego

Toffi wg Haliny

Składniki

CIASTO: 0,5 kg mąki 1/2 szkl cukru 15 dag miodu -lepszy jest naturalny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 kostki miękkiej margaryny 2 jajka 1 cukier waniliowy KREM: 1/2 l śmietany 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru KARMEL: 1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego DEKORACJA: orzechy włoskie



Przygotowanie

CIASTO:Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika). Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała-na ok 1/2 godz. Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę-również zamkniętą, gotować minimum 2 godz w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała
.KREM: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.Schodzić w lodówce.


  

Cappuccino

Składniki


BISZKOPT:

195g mąki tortowej
210g cukru
   6    jajek
   1    łyżeczka proszku do pieczenia

MASA CAPPUCCINO:

160g cukru
    5  żółtek
    1  łyżka mąki
    5  łyżek cappuccino np. czekoladowego (proszek)
500ml zimnego mleka
375g masła

MASA ŚMIETANOWA:

500ml śmietany kremówki
   3     śmietany fix
   2     śmietany śneżki
   4     łyżki cukru pudru

DEKORACJA:

100g mlecznej czekolady



Przygotowanie

BISZKOPT:

Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto pieczemy w 180o przez około 25 minut.

MASA CAPPUCCINO:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, cappuccino i połowę mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego masę z żółtkami. Całość ugotować jak budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i dokładnie połączyć. Gotową masę wykładamy na biszkopt.

MASA ŚMIETANOWA:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z pozostałymi składnikami. Gotową masę wyłorzyć na masę cappuccino.

Wierzch ciasta posypać startą na tarce mleczną czekoladą lub udekorować wzorkami z ciemnego kakao.

Ja to ciasto piekę w formie 25/36


piątek, 13 kwietnia 2012

Brokuły z sosem czosnkowym

Składniki

1/2 kg brokułów3 łyżki bulionu wołowego1 cebula dymka1 szklanka gęstej śmietany3 ząbki czosnku1 łyżka sosu sojowegosól i pieprz do smaku




Przygotowanie

wykonanie:
Brokuły zanurzyć na pół godziny w mocno osolonej wodzie, wypłukać i ugotować. Cebulkę posiekać, i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Polać brokuły sosem. Podawać jako dodatek do dań głównych.

Smacznego

Łabędzie Siostry Anastazji

Składniki

Ciasto:
1 kostka margaryny
1/2 litra wody
25 dag mąki pszennej
8 jaj




Bita śmietana:
1/2 l śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyzeczki zelatyny



Przygotowanie

Wodę zagotować z margaryną.Do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką.Ciasto powinno być szkliste.Gdy przestygnie- wbijać po jednym jajku i dalej ubijac trzepaczką,pod koniec mozna ubijac mikserem.Za pomocą szprycy, na blaszce układać ciasto w kształcie pytajnika (to będzie szyja łabedzia).Tułów należy wykonać z ciasta układanego na blachę za pomocą łyzki.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.Ciasto ma być dobrze wypieczone.

Żelatynę rozpuscić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier puder i letnią zelatynę.



Ciasto na tułów przeciać wzdłuz na dwie części.W zabłębieniu dolnej części nakładamy śmietanę.Z przodu wbijamy ciasto imitujące szyję.Skrzydła uzyskamy po przekrojeniu górnej cześci.Układamy je po obu stronach.Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Przepis ten pochodzi z ksiażki "Przepisy Siostry Anastazji.100 nowych ciast."

Moje łabędzie nie są niestety takie ładne jak te Siostry Anastazji...

kalmary z biały winem lub brandy

Składniki

1. kalmary, krążki lub całe kawałki(lepiej nadają się całe kawałki łatwiej jest je usmażyć i nie stają się takie gumowe jak krążki jeśli za długo je smażymy)
2. łyżka masła
3. oliwa z oliwek
4. 3 ząbki czosnku
5. szczypiorek
6.pietruszka
7. cebula
8. 0,5 szk. białego wina/ brandy

marynata:
1. sok z cytryny
2. ząbek czosnku
3. pieprz, sól



Przygotowanie

1. kalmary umyć i zamarynować dzień wcześniej sokiem z cytryny, pieprzem, solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Miseczkę najlepiej zakryć folią aluminiową lub spożywczą bo zapach surowych kalmarów jest silny i niezbyt przyjemny.
2. rozgrzać na patelni masło i oliwę
3. wrzucić ząbki czosnku, cienko pokrojone.
4. cebulkę zeszklić
5. wrzucić kalmary, jeśli mamy kawałki pokroić w talarki grubości 0,5 centymetra.
6. smażymy 2 - 3 minuty
7. dolać białe wino. Jeśli dolewamy brandy należy je podpalić zaraz po dolaniu.
8. dosypać pietruszke i szczypiorek.

Sos bedzie miał mętny kolor i taki powinien być, będzie ciekły i brązowawy.

czwartek, 12 kwietnia 2012

Sernik gotowany na biszkopcie

Składniki

Spód:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 paczka cukru waniliowego
- jajko + żółtko
- 3/4 kostki margaryny


- 2 placki biszkoptowe na prostokątnej formie (jasnei nie grube)


Ser:
- 1 kg sera twarogowego chudego lub półtłustego
- 4 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szkl cukru
- 2 paczki cukru waniliowego
- sok z cytryny
- ponad 0,5 szkl mleka
- 2 budynie waniliowe dobrej firmy


Wierzch:
- 2,5 tabliczki białej czekolady
- 1/4 szkl mleka
- łyżka masła

- 100 g kremówki
- listki czekoladowe


Poncz:
- 1 szkl wody
- kilka kropli aromatu waniliowego




Przygotowanie

1. Ze składników na zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki. mocno schłodzone rozwałkować, nakłóć widelcem i upiec w prostokątnej formie, tej samej co biszkopty. Piec ok. 20 min w 180 stopnich. Ostudzić poza formą.

2. Nim zaczniemy przygotowywać ser, przygotujmy sobie ciasta. Do blachy włożyć kruchy spód, a oba biszkopty nasączyć ponczem.

3. Ser zmielić trzykrotnie, a nawet czterokrotnie. Włożyć do wielkiego garnka, wsypać cukier i sok z cytryny. Rozpuścić na wolnym ogniu margarynę. Jajka wbić do szklanki, usunąć skręty białkowe i rozmącić. Ser ucierac mikserem, wlać jajka, następnie rozpuszczoną margarynę i ucierać na gładką masę ( jest nieco żadka, ale nie należy się tym przerażać).

4. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Ser postawić na mały ogień, ciągle mieszać warzechą. Kiedy się zagotuje, wlać ciurkiem proszek budyniowy, szybko mieszając, zeby się nie zrobiły grudki.

5. 1/2 masy ( jeszcze gorącej) wylać na kruchy spód, przykryć biszkoptem, wylac drugą cześć i nałożyć wierzch.

6. Rozpuścić masło z mlekiem, wsypac pokruszone czekolady i przygotowaną polewą polać ciasto.

7. Kiedy całkowicie się ostudzi, pokroić na równe ciastka, na środku każdego z nich zrobić rozetkę z ubitej śmietany i wetnkąć listek.

środa, 11 kwietnia 2012

Surówka z marchewki, jabłka i pora

Składniki

- 2 średnie marchewki,
- 2 średnie kwaśne jabłka,
- pół pora,
- pęczek szczypiorku,
- pół czerwonej papryki,
- łyżka majonezu,
- łyżeczka oliwy,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka soku z cytryny,
- cukier - łyżeczka



Przygotowanie

Ta surówka to doskonały dodatek do każdego obiadu (szczególnie ryb). Serdecznie polecam!!!

Marchewki i jabłka trzemy na tarce na dużych oczkach. Drobno kroimy por, paprykę oraz szczypiorek. Wszystko wrzucamy do jednej miski. Dodajemy majonez, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Smacznego!!!

Trufle z płatkami owsianymi

Składniki

2,5 szklanki płatków owsianych (jedno wieksze opakowanie)
3 łyżeczki kakao
7 łyżek mleka
100g margaryny
Cukier waniliowy (opakowanie)



Przygotowanie

Margaryne rozpiszczamy i gdy przestygnie dodajemy mleko i kakao.
Wsypujemy cukier waniliowy i zwykły. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
Porcje wykładamy łyżeczka i formujemy małe kulki.
Wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Najlepsze są gdy w lodówce przeleżą przez noc.

Zupa z pokrzyw po francusku

Składniki

 1,5 l wywaru z kosci i warzyw lub warzyw ,             Przyprawy:
4-5 garsci gornych lisci mlodych pokrzyw ,            sol.cukier,
10 dag zoltego sera ,                                           czosnek
1/2 szklanki bialego wytrawnego wina,                  sok z cytryny
2 lyzki przecieru z moreli suszonych
lub posiekanych suszonych moreli
1-2 zoltka
maslo lub margaryna do smazenia




Przygotowanie

Pokrzywy oplukac,sparzyc,odsaczyc,zmielic lub zmiksowac,dodac maslo,podsmazyc ciagle mieszajac.
Polaczyc z wywarem,startym serem,winem,morelami,chwile pogotowac.
Lekko przestudzic,wymieszac z zoltkami,doprawic do smaku.
Podawac z kluseczkami francuskimi.

Zrodlo:D.H.Debscy ''Zupy Swiata''

Panga z ryżem i dodatkami

Składniki

- 3 filety z pangi mrożone
- 3 woreczki 100g ryżu
- przyprawa do ryb
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- słoiczek leczo pieczarkowego łagodnego
- kilka łyżek ketchupu

Opcjonalnie zamiast leczo można użyć innego gotowego sosu pomidorowego, lub warzywnego z marchewką czy cukinią. Akurat brat kupił z pieczarkami i chciął z tym sosem spróbować.
Czasem dodaję także brzoskwinie z puszki, pokrojone w kostkę.

Parę lat temu mama była na imprezie firmowej i tam podawali takie danie. Bardzo jej smakowało, więc zrobiła dla domowników i nam także smakuje.



Przygotowanie

1. Rozmrażamy pangę, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 3 częsci:

Posypałam przyprawą do ryb, ale można przyprawić według swojego upodobania.
2. Gotujemy ryż w wodzie. Najlepszy jest trochę rozgotowany.
3. Smażymy rybę obtoczoną w mące i jajku na złoty kolor:
4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dnie rozprowadzmy równomienie 1 woreczek ryżu:

5. Na ryż wykładamy usmażoną rybę:

6. Gdy już ułożymy wszystkie kawałki usmażonej ryby, przykrywamy ją resztą ryżu i dociskamy łyżką. Na wierzch wylewamy leczo i wygładzamy:

Rozmieszałam jeszcze kilka łyżek ketchupu z wodą i polałam po wierzchu i lekko wymieszałam ryż, żeby był wilgotniejszy.

Przed samym podaniem podgrzewam w piekarniku w 180 C około pół godziny. Oto efekt końcowy:

I z boku:
Smacznego :)

wtorek, 10 kwietnia 2012

Chrupiące paski rybne w pysznej panierce

Składniki

600-800 g mrożonych filetów rybnych
1/3 szklanki ketchupu
1 łyżeczka musztardy
pół cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 jajka
mąka do obtaczania
ok. 100 g chipsów paprykowych lub innych
ok. 50 g niesłodkich płatków kukurydzianych corn flakes
 olej do smażenia



Przygotowanie

1. Rybę (dorsz, mintaj, sola lub inna) zostaw do rozmrożenia, a następnie pokrój w skośne paski o szerokości 2 cm. Zmieszaj ketchup, musztardę, sos sojowy, sok z połówki cytryny i polej tym paski ryby, wymieszaj i odstaw na 20 min.

2. Chipsy i płatki pokrusz drobno (włóż do woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta), wymieszaj razem. Jajka ubij i wylej na głęboki talerz. Mąkę wysyp na drugi głęboki talerz, mieszankę do panierowania wysyp na trzeci płaski talerz.

3. Paski ryby po kolei obtaczaj w mące, zanurzaj w ubitym jajku i panieruj w mieszance chipsów i płatków kukurydzianych. Odłóż do czasu opanierowania wszystkich pasków. Paski smaż na rozgrzanym oleju na złoto, odkładaj na papierowy recznik do odsączenia z oleju.

4. Chrupiące paseczki możesz podawać z ryżem lub warzywami, pyszne są maczane w sosie: zmieszaj 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki smietany kwaśnej, 2 łyżki majonezu, 1 posiekany ząbek czosnku, pół posiekanego pęczka cienkiego szczypiorku, dopraw solą, pieprzem, sokiem z
cytryny i tabasco.

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Pyszne ciacho z jabłkami

Składniki

CIASTO NA KRUCHYM SPODZIE:
- 5 żółtek
- 2 szkl.mąki
- 3 łyżki cukru
- kostka margaryny

NA WIERZCH:
-prażone jabłka(w sloiczku,są prawie w każdym sklepie spozywczym)
- piana z pieciu jaj
-pół szkl.cukru





Przygotowanie

     

       Skladniki na kruche ciasto zagnieść razem,gdy ciasto bedzie juz zagniecione oderwac mała kulke i wsadzic do zamrażalnika,reszte ciasta rozłożyć na blaszce i podpiec przez 10 minut w temp.180 C,wyciągnąc spód z piekarnika,poczekać aż przestygnie,wylozyć jablka,ubić piane wraz z cukrem,wylożyc na jabłka,wyjac drugi kawalek ciasta i zetrzec na tarce na piane(to będzie nasza kruszonka).Wstawic ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 30 minut w tej samej temperaturze.Smacznego!!!

Kotleciki gryczane z kurkami

Składniki

* 0,75 kg kurek (mogą być mrożone)
* 1,5 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej palonej (musi być sucha, bez wody)
* 1 cebula
* kawałek pora ok.5-10 cm (część biała i jasnozielona)
* kawałek papryczki chili (ilość w/g gustu, ja dałam prawie połowę strączka)
* ok. 200 ml śmietanki kremówki 30%
* 1/3 szkl. łuskanych, drobno potłuczonych orzechów włoskich
* 2 łyżki siekanej natki pietruszki

* 2 jajka
* 2-4 łyżki mąki pszennej
* 1-2 łyżki masła
* 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków rozmarynu
* olej do smażenia
* do smaku: sól, pieprz mielony





Przygotowanie

Staram się co roku podać jakieś nowe danie na Wigilię bo tradycja tradycją, ale czasami pewne urozmaicenia i nowości są mile widziane




Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Chili, bez nasion, drobno siekamy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Grzyby - jeśli świeże - dokładnie oczyszczamy i płuczemy, większe nieco rozdrabniamy. Jeśli używamy mrożonych, to tę pracę mamy z głowy a grzyby są oczyszczone i obgotowane. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulkę z chili, dodajemy pora i grzyby, całość dusimy kilka minut pod przykryciem ew. podlewając kilkoma łyżkami wody. Następnie 1/3 grzybów (odsączając, bez sosu) przekładamy do ugotowanej kaszy a do reszty wlewamy śmietankę i doprawiamy sos solą, pieprzem i odrobiną posiekanego rozmarynu, zagotowujemy. Kaszę mieszamy z grzybami, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, orzechy, natkę, przyprawiamy solą, pieprzem i resztą rozmarynu, dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości jaja kurzego dobrze ugniatając masę, spłaszczamy je dłonią i delikatnie kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy aż się zrumienią z obu stron. Przy przewracaniu należy uważać aby się nie połamały. Podajemy na gorąco polane sosem kurkowym.

Ciasto krówka wspaniała wg Różyczki

Składniki

Biszkopt orzechowy
♥ 5 jajek
♥ 3/4 szklanki cukru
♥ 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki
♥ 10 dkg orzechów(mielonych)
♥ 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
♥ krem krówkowy bonne maman 360 gram lub mleczko skondensowane słodzone gotowane w puszce.
♥ 1 margaryna Kasia 250 gram
♥ 1 czubata łyżka cukru pudru
Polewa
♥ 20-30 dkg krówek
♥ 1 łyżka margaryny
♥ orzechy do dekoracji
♥4 łyżki śmietany(kwaśnej)




Przygotowanie


Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki o wymiarach 28x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika.
Gotowy biszkopt,przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami.
Wykonanie kremu.
Kasię utrzeć do białości z cukrem pudrem,wkręcać po łyżce kremu.
aż do wyczerpania,można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów.
Wykonanie polewy.
Margarynę rozpuścić z krówkami.
Smacznego
Możemy upiec biszkopt bez orzechów,też będzie smakował z tym kremem.

Z masą brzoskwiniową

Składniki

1. Biszkopt orzechowy:

- 4 jaja
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku

2. Biszkopt kokosowy:

- 6 białek
- 1/2 szkl cukru
- 150 g kokosu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku

3. Krem:

- puszka brzoskwiń
- kostka masła
- 6 żółtek
- 1/2 budyniu śmietankowego
- łyżka mąki tortowej



Przygotowanie

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części.

2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut.

3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.

Położenie placka:
1. Biszkopt orzechowy
2. Masa
3. Biszkopt kokosowy
4. Masa
5. Biszkopt orzechowy
6. Polewa czekoladowa

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji"

niedziela, 8 kwietnia 2012

domowe lody jagodowe

Składniki

1 op zelatyny
1/2 szkl mleka(zimne)
1/2 szkl mlaka(cieple)
2 szkl jagod
3/4 szkl cukru
2 szkl kremowki ubitej



Przygotowanie

Rozmieszac zelatyne z zimneym mlekiem.Odczekac 3-4 minuty,dodac cieple mleko-mieszac mikserem az zelatyna calkowicie sie rozpusci. Odstawic do ostygniecia.Nastepnie dodac jagody i cukier- miksowac z mlekiem.Wylac nasza miksture do miski i tak chlodzic mieszajac od czasu do czasu.Gdy zimne, dodac ubita kremowke, wymieszac i zamrazac az bedzie mialo konsystensje lodow

SaŁatka z buraczków nr.2

Składniki

1 słoik buraczków tartych w wiórki
 1 puszka kukurydzy
 4 jajka na twardo
 cebula 
 majonez, sól,pieprz



Przygotowanie

Buraczki i kukurydzę  odcedzić z zalewy,jajka i cebulę pokroić w kostkę.
 Wszystkie skladniki sałatki wymieszać z majonezem, posolić i dodać pieprzu do smaku.Schłodzić.

Danie z kurczaka czyli pyszny obiadek

Składniki

- ok. 1 kg piersi z kurczaka lub indyka
- 2 średnie cukinie
- ok. 40 dag białych części pora (ew. cebuli)
- 40 dag pieczarek
- sól, pieprz
- łagodna przyprawa curry
- 1 ząbek czosnku (tylko jeżeli ktoś lubi)
- ok. 200-250 ml śmietany 22%
- olej  i 3 łyżki masła do smażenia



Przygotowanie

1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę, doprawić solą i pieprzem.
2. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić pestki, pokroić w słupki. Jeżeli cukinia jest bardzo duża można ją też wcześniej obrać bo skóra może być twarda.
3. Białe częsci pora pokroić w cienkie paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
4. Pieczarki udusić na maśle i oleju aż cała woda wyparuje. Zdjąć z patelni.
5. Następnie rozgrzać olej i podsmażyć cukienię razem z porem (i ew. posiekanym czosnkiem).
6. Na osobnej patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, posypać curry i smażyć na dużym ogniu ok. 3-4 minuty.
7. Następnie kurczaka przełożyć do cukinii i cebuli, dodać pieczarki i dusić ok. 10 minut. Następnie dodać śmietanę, zagotować. Ewentulnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Njlepiej smakuje z ryżem
Jeżeli ktoś nie lubi curry można go nie dodawać- wystarczy sól i pieprz:)

S M A C Z N E G O !

Krokiety

Składniki

ciasto:


1/2 l mleka


30 dkg mąki


2 jajka



farsz:


1,10 kg pieczarek


0,5 dkg grzybów susz.


60 dkg kapusty kiszonej


30 dkg cebuli


smalec do smażenia





Przygotowanie

Usmażyć naleśniki , składniki farszu ugotować i zmielić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach ,cebulkę podsmażyć na smalcu doprawić do smaku i smarować naleśniki ,moczyć w jajku rozbeltanym z solą i pieprzem oraz panierować w bułce tartej.Smażyć na smalcu.Smacznego!!

Sernik gotowany

Składniki

ok. 60 sztuk herbatników
1 kg twarogu sernikowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kostka palmy
2 jajka
1 szkl cukru
1 budyń śmietankowy
mleko do rozrobienia budyniu
polewa czekoladowa





Przygotowanie

Roztopić w garnku 3/4 kostki palmy, wsypać szklankę cukru, dokładnie wymieszać, zdjąć naczynie z ognia, dodać dwa jajka. Mieszając, stopniowo łączyć z twarogiem, wlać rozrobiony budyń, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do zagotowania masy. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę, przykryć drugą warstwą herbatników i polać polewą czekoladową. Zostawić na noc do wystygnięcia w lodówce.
Smacznego!

sobota, 7 kwietnia 2012

Keftedes - greckie kulki mięsne

Składniki

1/2 kg mielonej wołowiny
1 czerstwa bułka
250 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
oregano
3 łyżki mąki pszennej
150 ml mleka (do namoczenia bułki)






Przygotowanie

Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć, wymieszać z mięsem, drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Całość dobrze wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 2 godz. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na głębokim, silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu, z dodatkiem różnych sosów.

Karkówka - bardzo dobra

Składniki

1 kg karkówki
4 czerwone cebule
700g pieczarek

sos:
4 łyżki przecieru
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
4 łyżki magi
4 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu



Przygotowanie

Karkówkę pociąć na plastry przyprawić według uznania i obtoczyć w mące.
Cebulę pokroić na pólksiężyce.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.

sos: wszystkie składniki wymieszać razem.

Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć karkówką, na mięso położyć cebulę a na to wszytko pieczarki. Wszystko to polać zrobionym sosem. Pieczemy ok 1,5 godziny w rozgrzanym do 200 stopni piekarniu.

Smacznego  Smakuje wybornie :)

Jarzynka z buraków i orzechów

Składniki

* 500 g buraków
* 1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
* 3-4 gałązki kolendry
* kilka gałązek zielonej pietruszki
* sól, pieprz



Przygotowanie

Buraki umyć, ugotować, obrać ze skórki i drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie idrobno posiekać albo przepuścić przez maszynkę, rozetrzeć z poszatkowanym czosnkiem, solą i kolendrą. Dodać ocet winny.
Wymieszać z buraczkami, doprawić pieprzem. Sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać na zimno jako przystawkę lub dodatek do mięs.

ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Składniki

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Narrow"; panose-1:2 11 6 6 2 2 2 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 2048 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Ciasto:
40 dag mąki krupczatki
1 margaryna (250g)
1 jajko
6 łyżek mleka lub śmietany
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Polewa:
ćwiartka śmietany 30%
2 jajka
20 dag cukru
szczypta cynamonu

 

śliwki (ok. 2 kg)



Przygotowanie

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Arial Narrow"; panose-1:2 11 6 6 2 2 2 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 2048 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> Wszystkie składniki na ciasto ugnieść. Wyrobione wyłożyć na blaszce (średniej wielkości), zagiąć ranty. Następnie ułożyć śliwki. Piec ciasto w 200 stopniach ok. 20 minut.

Po 20 min wyjąć ciasto i zalać je polewą wykonaną z produktów podanych obok (wystarczy je ze sobą wymieszać). Wsadzić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut.


Jest to najlepsze ciasto z owocami, jakie kiedykolwiek jadłam

Dodam jeszcze tylko, że ten przepis znalazłam w internecie, ale niestety nie pamiętam gdzie, więc mam tylko nadzieję, że zamieszczając go tutaj, nie uraziłam autora.

piątek, 6 kwietnia 2012

Smażone chałeczki

Składniki

4 szklanki mąki,
2 szklanki mleka,
30 g drożdży,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
600 g oleju do smażenia,
cukier puder do posypania.



Przygotowanie

Przygotować ciasto drożdżowe bez rozczynu, podzielić na kawałki i utoczyć wałeczki o przekroju 1 cm, posmarować olejem i zapleść małe chałeczki. Smażyć w głębokim tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Pulpety dla matek karmiacych

Składniki

- mięso mielone wieprzowe lub indycze (0,5 - 1kg)
- kasza kukurydziana (3 - 6 łyzek)
- jajka przepiórcze (4 - 5 )
- mąka (dla dzieci uczulonych na gluten nie może być pszenna)
- udko kurczaka
- marchew (2 - 3 )
- sól i pieprz (mielony i w ziarnkach), ziele angielskie, liść laurowy
-  zioła (majeranek, tymianek, rozmaryn)
- opcjonalnie chleb razowy (2 - 3 kromki)




Przygotowanie

Przygotować wywar z udka kurczaka i pokrojonej w plasterki marchewki (doprawić liściem laurowym, zielem angielskim, solą, ziarnkami pieprzu i ziołami).
Wyjąć z wywaru mięso kurczaka (może być spożyte np.: na zimno z chlebem pełnoziarnistym) 
Mięso mielone wymieszać z jajkami i kaszą, doprwaić do smaku (pieprz i sól). Uformować kulki i gotować w wywarze jakieś 20 - 30 minut. Do gotujacego się wywaru można też dodać troche chleba razowego aby go zagęścić tworząc sos.
Po tym czsie pulpety są gotowe.
Najlepiej podawać je polane sosem.

Królik duszony z pieczarkami

Składniki

Przodek i udziec z królika
2 ząbki czosnku
 litr zsiadłego mleka lub serwatki
2 cebule
50dag  pieczarek
2 łyżki masła
łyżka mąki
pół szklanka gęstej śmietany
pieprz i sól



Przygotowanie

Królika natrzec czosnkiem roztartym z solą i zalac zsiadłym mlekiem , włożyc na 24 h do lodówki.
Wyjąc mięso z zalewy, starannie wytrzec ,obrac z błon , oddzielic od kości i pokroic na niewielkie kawałki .
Podsmażyc je na rozgrzanym tłuszczu , przełozyc do rondla ,dodac pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę .Podlac niewielką ilością wody ,przykryc i udusic .
Gdy mięso bedzie miękkie wlac śmietanę roztrzepaną z mąką , zagotowac i doprawic.
Podawac z kaszą kuskus lub kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej.


środa, 4 kwietnia 2012

Marchewka z jabłkiem i coś jeszcze

Składniki

2 marchewki,
2 jabłka,
2 łyżki wyłuskanych orzechów włoskich,
3 łyżki rodzynek,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka cukru



Przygotowanie

Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce. Dodać orzechy, rodzynki, cukier. Wszystko wymieszać, polać śmietanką.

OLiwkowa pasta czyli tapenade

Składniki

kubek oliwek bez pestek, moga byc zielone, czarne jak i oba wymieszane rodzaje
sredna cebulka
2 lyzeczki kaparow
lyzeczka oregano
3 lyzeczki oliwy
2 lyzeczki octu winnego
starta skorka z jednej cytryny
pieprz czarny mielony, okolo pol lyzeczki
1 zabek czosnku- opcionalnie




Przygotowanie

oliwki oraz kapary odcedzic
cebule pokroic w osemki
wlozyc do miksera, dodac pozostale skladniki
zmiksowac do uzyskania konsystencji gestego sosu

przechowywac w sloiczku w lodowce do 3-4 miesiecy

uzywac jako przystawka, salad dressing, do przyprawiania zup, rozsmarowania na chlebie czy tostach, do makaronu, polowek jajek ugotowanych na twardo....

Muffiny z fetą i suszonymi pomidorami

Składniki

2 i1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
60 g masła,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
1 opakowanie fety ,
8 suszonych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
pieprz, bazylia, sól,




Przygotowanie

Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło stopić, schłodzić, wymieszać z mlekiem i jajkami.
Pomidory pokroić w drobną kostkę, fetę pokruszyć lub pokroić w kostkę.
Do mąki z proszkiem wsypać fetę i pomidory, bazylię świeżą lub suszoną, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę, troszkę posolić (feta jest słona !)
Wlać mleko z jajami i masłem, wymieszać krótko, do połączenia składników.
Nałożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia muffinów, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 -25 minut.
Z tej ilość wychodzi 12 sztuk.
Przepis pochodzi ze strony Cin- cin, nie pamiętam autora.
W mojej rodzinie zajadają się nimi szczególnie panowie ;)

Boczniaki wg Różyczki

Składniki


♥ 25 dkg boczniaków
♥ 5 jajek
♥ 4 łyżki mąki krupczatki
♥ 3 łyżki mleka
♥ przyprawa Gyros
♥ vegeta
♥ pieprz ziołowy
♥ 1 czubata łyżka masła roślinnego



Przygotowanie

Boczniaki umyć,odsączyć,pokroić w paseczki,obsypać lekko przyprawą Gyros,podsmażyć na 1/2 łyżki masła roślinnego, około 8 min.
Jajka rozbić ,roztrzepać,dodać mleko,1 płaską łyżeczkę vegety, pieprz ziołowy wg uznania,4 łyżki mąki krupczatki,wszystko dokładnie wymieszać.
Do gotowej masy jajecznej,dodać podsmażone boczniaki,wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelnię, dodać resztę masła,wlać masę z boczniakami,usmażyć jak jajecznicę,ciągle mieszając.
Podawać z bułeczką lub chlebem.
Polecam,bardzo smaczna potrawa,syta i bardzo szybka
Smacznego.

Likier kukułkowy

Składniki

30 dag cukierków kukułek

1/2l wódki



Przygotowanie

Kukułki wsypać do butelki (takiej ok.750ml) i zalać 1/2l wódki . Zostawić na tydzień od czasu do czasu mieszając.Po tygodniu gotowe do spożycia.

Papryka marynowana - pyszna

Składniki

20 szt papryki
 
czosnek
ziele ang.
pieprz
liść laurowy
cebula

zalewa:
1/2 l octu
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
sól do smaku /jak do kiszenia ogórków/ - ja daję 2 płaskie łyżki 



Przygotowanie

Paprykę podzieć na ćwiartki, ułożyć w słojach.

Do każdego słoika dodać:
ząbek czosnku
parę ziaren ziela ang.
pieprz
liść laurowy
cząstkę cebuli


Składniki zalewy zagotować.
Zalać paprykę w słoikach zalewą /ostudzoną/. Do każdego słoika dać 1 łyżkę oliwy. Pasteryzować 25 min. od momentu wrzenia /dot. dużych słoików, mniejsze odpowiednio krócej/.



Taką paprykę robię od dawna i wg mojej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a eksperymentowałam wiele w tym zakresie.

Uwaga:
Licząc wagowo na tą ilośc zalewy należy wziąć 3 kg papryki .
Wychodzi z jednej porcji 9 słoików 0,5 litrowych.

wtorek, 3 kwietnia 2012

Leczo z cukini

Składniki

2 cebule, 2 papryki (czerwona i zielona), 60 dag kiełbasy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3 średnie cukinie, sól, pieprz, smalec do smażenia



Przygotowanie

Cebulę obrać i posiekać. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i wrzucić z cebulą na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną paprykę i chwilkę razem smażyć. Następnie zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach i wrzucić ją do reszty. Dusić wszystko razem i wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze świeżym pieczywem.



Na zdjęciu jest leczo z troszkę większej ilości cukini

Placek śliwkowy- doskonały na jesień

Składniki

ciasto:
- 225 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 rozmącone żółtko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyzki lodowatej wody
- cukier puder do posypania
nadzienie:
- 100 g mielonych migdałów
- 450 g śliwek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka cukru pudru
krem budyniowy:
- 2 ubite jajka
- 150 ml niezbyt gęstej śmietany np. 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej



Przygotowanie

1. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać je, dodać żółtko, cynamon i wodę. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Chłodzić 30 minut.
2. Rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Okrągłą foremkę do tart o średnicy 23 cm wylepić rozwałkowanym ciastem. Ciasto posypać mielonymi migdałami. Na to wyłożyć śliwki miąższem do góry, posypać cukrem i piec 20 minut.
3. Wymieszać razem składniki kremu budyniowego i tą mieszanką polać pieczone 20 min. ciasto po czym piec je jeszcze 10 min. aż budyń się zetnie a ciasto zezłoci. Po wystudzeniu posypać lekko cukrem pudrem.

Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam, rewelacyjnie smakuje też z wiśniami lub morelami!

Tort śnieżny

Składniki

Ciasto: 7 jaj
       3/4 szklanki cukru
          1 łyżka mąki ziemniaczanej
          2 szklanki mąki pszennej
     1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
         
Krem: 100 ml.likieru Malibu
            1 l.kwaśnej śmietany
         1/2 szklanki cukru-pudru
            2 łyżeczki żelatyny
            1 biała czekolada
            sok z połowy cytryny



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno dodając po 1 łyżce cukru.Następnie dodawać żółtka,ubijać aż masa będzie gęsta.Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 stopni przez 40-50 min.Biszkopt ostudzić.
Śmietanę schłodzić,ubić na sztywno razem z cukrem,dadać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody,podgrzać na parze i rozpuścić(nie gotować).
Malibu wraz z żelatyną dodać do śmietany-ubić.
Biszkopt przekroić na połowę,posmarować kremem i posypać pokruszoną czekoladą.Na wierzchu rozsmarowaćresztę kremu i udekorować płatkami białej czekolady,wiórkami lub ozdobami z marcepana.
Schłodzić przed podaniem.

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Składniki

ciasto naleśnikowe:mleko
jajka
mąka

farsz:szpinak mrożony "Hortexu"
20 dkg sera białego (może być troszkę więcej)
2 ząbki czosnku
masło
sól



Przygotowanie

Z wymienionych składników robimy ciasto naleśnikowe, każdy ma swoje proporcje więc na pewno to zrobi :))
Smażymy naleśniki i układamy na talerzu w stosik.
Na dużej patelni roztapiamy 1/4 kostki masła, wkładamy do niego połamany na mniejsze cząstki mrożony szpinak ,przykrywamy i dusimy aż się roztopi.
Następnie wyciskamy czosnek i doprawiamy solą. Dusimy do momentu aż odparuje woda.
Całość studzimy.
Dodajemy pokruszony ser biały i mieszamy.
Smarujemy naleśniki, składamy w koperty i obsmażamy na pozostałym maśle.
Myslę, że zasmakuje :))

gulasz wypiekany z warzywami

Składniki

# gulasz podstawowy wg tego przepisu z 60 dag mięsa;
# 20 dag (waga suchego) ryżu długoziarnistego, ugotowanego w osolonej wodzie i osączonego;
# 30 dag zielonej lub żółtej papryki (obranej i bez pestek) pokrojonej w pierścienie;
# 30 dag pomidorów (obranych i bez pestek) pokrojonych w plastry;
# 30 dag bakłażanów obranych i pokrojonych w plastry;
# 300 ml gęstej kwaśnej śmietany;
# 2 łyżki masła;
# sól do smaku.



Przygotowanie

1. Plastry bakłażanów posolić i odstawić na godzinę, aby puściły sok. Przepłukać je pod bieżącą wodą i osączyć (ew. osuszyć na ręczniku papierowym). Zabieg ten pozbawia bakłażany goryczy. Węgrzy zalecają też obierać i kroić bakłażany nożem z tworzywa sztucznego (np. takim "fast-food'owym"). 2. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 st. C. Natłuścić masłem głęboki żaroodporny półmisek. 3. Na dnie półmiska ułożyć połowę ryżu, na nim połowę bakłażanów, połowę pomidorów i kolejno - połowę gulaszu wraz z sosem. Polać połową śmietany. Jako następną warstwę ułożyć resztę ryżu, na nim bakłażany, potem gulasz i na końcu pomidory i znów polać wszystko resztą śmietany. 4. Piec 20-30 minut. Powierzchnia potrawy powinna się zrumienić. Podawać od razu. Uwaga: istnieje jeszcze druga - bardziej urozmaicona wersja potrawy - oprócz wymienionych składników dodaje się ponadto średnią cebulę pokrojoną w plastry oraz 15-20 dag zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 4 cm kawałki i ugotowanej w osolonej wodzie). Warzywa te wkomponowuje się w potrawę warstwami. Można wówczas zwiększyć też ilość śmietany do 400 ml.

Tarta z brokułami w sosie serowo-czosnkowym

Składniki

Ciasto:


300g mąka


150g masło


1 jajko


1 łyżka śmietany kwaśnej


sól


Sos:


3 serki topione


3 ząbki czosnku


1 cebula


sól, pieprz, oregano (najlepiej świeże)


oliwa


Pozostałe:


1 duży brokuł


tarty ser żółty


 


 





Przygotowanie

Brokuł podzielić na cząstki i krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.

Sporządzić ciasto. Margarynę z mąką i szczyptą soli posiekać na stolnicy. Dodać jajko oraz śmietanę i zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

Posiekać cebulę, czosnek przecisnąć i podsmażyć na oliwie. Dodać soli, pieprzu i oregano. Na cebulę i czosnek wrzucić serki, podlać trochę przegotowaną wodą i mieszać, aż się rozpuszczą. Dobrze kiedy sos jest dość gęsty, wtedy nie spływa z ciasta.

Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika na około 25 minut.

Po wyciągnięciu z pieca nakładamy na ciasto sos, w sos wbijamy brokuły. Całość posypujemy startym serem żółtym. Ponownie wkładamy do piekarnika na jakieś 20-25 minut.

 

niedziela, 1 kwietnia 2012

ciasto trzy bit pyszne

Składniki



BISZKOPT:
 ♥ 6 jajek
 ♥ 3/4 szkl mąki pszennej
 ♥ 3/4 szkl cukru kryształu
 ♥ 1 łyżka proszku do pieczenia
 ♥ 1,5 łyżki mąki kartoflanej
 ♥  1 cukier waniliowy
 ♥ 1 łyżka oleju

MASA:

 ♥ 2,5 szkl mleka
 ♥ 1/2 szkl cukru
 ♥ 1/2 kostki masła lub margaryny
 ♥ 3-4 żółtka
 ♥ 1 cukier waniliowy 
 ♥ 3/4 szkl mąki pszennej

DODATKI:

 ♥ 1/2 l śmietany kremówki 30%
 ♥ 2 łyżki cukru pudru
 ♥ 2 opakowania śmietany "śnieżki"

 ♥ puszka mleka skondensowanego gotowanego 3 godziny lub gotowa masa krówkowa
 ♥ 3 paczki herbatników
 ♥ duża paczka krakersów
 ♥ gorzka czekolada



Przygotowanie

A to wersja z kakaowymi herbatnikami i miodowym spodem






WYKONANIE MASY:

1,5 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką i wlać do gotującego mleka,zagotować i wystudzić.1/2 kostki masła utrzeć i dodawać po trochę zimny budyń.

wykonanie śmietanki:wszystko razem ubić.

ZŁOŻENIE CIASTA:

biszkopt-masa-3 paczki herbatników-ugotowane mleko-krakersy-bita śmietana-gorzka czekolada starta na tarce lub roztopiona i polana po śmietance.

                                                      smacznego!!!!!!!

Pszepis na to ciacho dostałam od siostry

galaretkowy pyszny deser 2

Składniki

składniki których potrzebujesz do przyrządzenia deseru
- 900 ml wody do galaretki
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1serek homogenizowany
dekoracja
- 2 brzoskwinie lub 1 mała puszka brzoskwiń
-1 bita śmietana z pojemniczka do dekoracji



Wybór galaretek oraz dekoracji zależy od ciebie
Ja podaje tylko przykładową mieszankę  :)



Przygotowanie

                            
Sposób przygotowania:

Każdą galaretke zalać 450 ml wrzącej wody w 2 osobnych miseczkach , nie gotować.
Po ostudzeniu można włożyć galaretki do lodówki dla szybszego stężenia.

Jedną z galaretek zmiksować z serkiem homogenizowanym rozdzielić do małych miseczek i wstawic ponownie do lodówki (utworzy sie pianka).


Następnie  na tą pianke w małych miseczkach nalożyć pokrojone brzoskwinie,

nałożyć 2-gą z galaretek, wstawic ponownie do lodówki na 10 min. Podawać deser z pokrojonymi lub całymi brzoskwiniami z bitą śmietaną.

"Cut miód i orzeszki" lub "rozpuszcza sie w ustach" jak to sie mówi

SAłATKA Z CZEWONą PAPRYKą I SZYNKą KONSERWOWą

Składniki

2 woreczki ryżu1 czerwona paprykapuszka kukurydzypuszka fasoli czerwonej1 cebula20 dkg. szynki konserwowej4-5 ogórki konserwowemajonez, sól, pieprz



Przygotowanie

Paprykę umyć, pokroić w cienkie paseczki, cebulę, szynkę, ogórki pokroić w kostkę. Dodać ugotowany ryż, wszystko wymieszać z majonezem, przyprawić. SMACZNEGO!!!!!