sobota, 31 marca 2012

Śledz super smak

Składniki

8 płatów śledziowych małosolnych
4 cebule
goździki
olej
trochę octu



Przygotowanie

Śledzie moczymy w wodzie z odrobiną octu przez około 3 godziny. Następnie każdy płat kroimy na 3 cześci. Cebulę kroimy na talarki. Bierzemy litrowy słoik i na jego dnie układamy cebulę ( tak żeby dno przykryła, wrzucamy 2 goździki, wykładamy 3 kawałki śledzia, ale uwaga ! mięsem, a nie skórką do cebuli, a następnie na tym znowu 3 kawałki śledzia tym razem odwrotną stroną, wrzucamy 2 doździki, rozkładamy piętro cebulki, wrzucamy dwa goździki, wykładamy 3 części śledziamięsem do cebuli, a następnie 3 odwrotnie. I tak układamy warstwy do wyczerpania śledzia i cebuli. Ostatnia ma być cebula. Następnie zalewamy wszystko olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy na około 24 godziny do lodówki.
Smacznego !!!

Sos czosnkowy light

Składniki

1 szklanka naturalnego jogurtu
1/2 szklanki chudego twarożku homogenizowanego
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Czosnek przecisnąć przez praskę. Jogurt dokładnie wymieszać z twarożkiem i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce na 2 godz.

Filet z ryby zapiekany w cebulowej śmietance

Składniki


kg dowolnych filetów rybnych
słodka śmietanka 18%(mała)
zupa w proszku cebulowa lub 2 gorące kubki cebulowe
mąka
olej
sól,pieprz




Przygotowanie

Filety przyprawić ,panierować w mące i usmarzyć.
Śmietankę wymieszać dobrze z zupkami cebulowymi.
Usmarzone filety przełożyć do  naczynia żaroodpornego
zalać śmietaną i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 10-15 min
Możana dodatkowo przed zapiekaniem posypać prażoną cebulką.


SMACZNEGO!!!

sałatka z makaronu ryżowego

Składniki

100 G MAKARONU RYZOWEGO, SZCZYPIOREK, 20 DKG SZYNKI, PUSZKA KUKURYDZY, 4 PLASTRY PAPTYKI MARYNOWANEJ, O JAJ, MAJONEZ, PIEPRZ, SÓL DO SMAKU



Przygotowanie

MAKARON UGOTOWAC, OSTUDZIĆ. WSYPAĆ DO GARNKA I DODAWAĆ KOLEJNO SKLADNIKI POKROJONE W KOSTKĘ TJ. SZCZYPIOREK, KUKURYDZĘ, SZYNKĘ, PAPRYKĘ I 8 UGOTOWANYCH JAJ. DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. DODAĆ MAJONEZ, WYMIESZAĆ.
PS. JEST PYSZNA

Kapelusze w ciescie

Składniki

Kapelusze suszonych grzybow
2 jajka
1 lyzka maki pszennej
1 lyzka maki kartoflanej
szczypta soli

olej do smazenia



Przygotowanie

Grzyby nalezy zamoczyc w wodzie na 24 godziny.
Nastepnego dnia gotowac w tej samej wodzie z dodatkiem soli ( powinna byc dosc mocno slona) przez 2 godziny.

2 bialka ubic na sztywno ze szczypta soli, dodac maki i zoltka i nastepnie delikatnie wymieszac. W tak przygotowanym ciescie maczamy grzybki i kladziemy na patelni z rozgrzanym olejem. Smazyc na zloty kolor.

W Wigilie zrobie zdjecie i dolacze do przepisu.

Kotlety z łososia

Składniki




400 g (1 puszka) łososia
1 jajko
pół małej cebuli (drobno posiekana)
olej
2 kromki chleba tostowego bez skórki (rozdrobnione)
½ łyżeczki natki pietruszki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki cebuli w proszku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
sól do smaku




Przygotowanie

Z łososia usunąć skórę i ości, rozdrobnić widelcem. Połączyc ze sobą wszystkie składniki, formować kotlety o średnicy ok. 4-5 cm. Smażyć na brązowo z każdej strony, łącznie ok 10 minut.

Można podawać z sosem tatarskim.



Na podstawie przepisu znalezionego w internecie.

piątek, 30 marca 2012

pasta rybna

Składniki

1 puszka ryby w oleju najlepiej filet
4 jajka
1średnia cebula
2-3 łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy
sól,pieprz




Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo.Cebulę bardzo drobno posiekać i jajka.Ja przecierem to przez przecierak. Ryby odsączyć z oleju i rozdrobnić(jeśli mają ości to je wyjąć).Wszystko razem wymieszać.Dodać musztardę i ucierająć ciągle stopniowo dodawać majonez,taką ilość aby można było rozsmarować na chlebie.Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki z sosem szparagowym

Składniki

naleśniki:
3 jajka
250 ml mleka
120-150 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy
2-3 łyżki posiekanego koperku
odrobina soli

farsz:
20 dag mielonego mięsa drobiowego (lub mieszanego z szynki oraz łopatki)
4 średnie pomidory lub 200 ml przecieru pomidorowego
1 podsmażona cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, bazylia

sos:
1/2 szkl obranych szparagów
1 plaster sera żółtego
1 łyżka śmietany 18%
1/2 szkl wywaru warzywnego
sól, biały pieprz



Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny. Dzieki temu naleśniki po usmażeniu będą pulchne i elastyczne.

Cebulę zrumienić, mięso podsmażyć, dodać pokrojone pomidory bez skórki oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu, aż składniki zmiękną, a smaki połączą się. Sos w razie potrzeby zredukować do pożądanej gęstości, lub jeśli będzie zbyt gęsty, dolać odrobinę wody. Całość przyprawić wedle gustu, unikając gotowych mieszanek przypraw.
Gdyby pomidory okazały się mało wyraziste w w smaku, można dodać nieco przecieru pomidorowego..

Szparagi ugotować na miękko (ok. 20-30 minut) w wywarze warzywnym. Gorące zmiksować z serem i śmietaną. Doprawić solą i białym pieprzem.

Naleśniki smarować farszem mięsno-pomidorowym, zwijać w rulony lub składać w kopertę.
Podawać polane sosem serowo-szparagowym i udekorowane świeżą bazylią.

biszkopt 100% udany

Składniki

PODSTAWOWA ZASADA:


 


Na każde użyte jajko do biszkoptu przypada: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej i 2 łyżki cukru. Ilość jajek uzależniamy od wielkości blaszki. Na tortownice o średnicy 26cm przypada 7 jajek (czyli -> 7 jajek, 7 łyżek mąki pszennej, 7 łyżek mąki ziemniaczanej i 14 łyżek cukru). Do całości cały proszek do pieczenia (ja dodaję też 1 łyżkę oleju). Ilość zużytych jajek trzeba sobie dopasować do blaszek.


 





Przygotowanie

Sposób przyrządzenia:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić w misce (polecam wziąć większą miskę) na sztywną pianę (ubijać ręcznie trzepaczką a nie mikserem, ponieważ uzyska się większą pojemność masy), po ubiciu na sztywno dodać cukier i jeszcze przez chwilę ubijać do połączenia składników. Dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę (3-5 uderzeń trzepaczką by NIE przebić piany do lejącej masy). Teraz do masy jajecznej (powinna być puszysta) dodawać stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia (wcześniej przesitkowane przez sitko) mieszając delikatnie drewnianą lub inną łyżką. Trzeba dobrze wymieszać, bo mąka ziemniaczana jest ciężka i może zostać na dnie masy. NIE ubijać!!!. Należy dość szybko dodać tę mąkę by masa nie zrobiła się lejąca, bo wyjdzie zakalec, masa po wymieszaniu z mąką nadal ma być puszysta.

By uzyskać ciemny biszkopt dodajemy 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i wymieszać delikatnie łyżką.

 

Puszystą masę wylać na tortownice lub blaszkę, ale.... Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (można delikatnie posmarować go margaryną) brzegów formy nie smarujemy niczym, biszkopt się przyklei, ale po wyjęciu nie opadną brzegi. Piec ok. 30 min (do suchego patyczka, zajrzeć do piekarnika po ok. 25 min i delikatnie sprawdzić patyczkiem ciasto, nie chlapać dzwiczkami od piekarnika bo biszkopt może opaść już w piekarniku, obchodzimy się z nim jak z jajkiem, hehe...). Jeśli ciasto jest upieczone wyciągamy go z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia, w przypadku tortownic również zostawiamy do wystygnięcia i nie ściągamy pierścienia. Po ostudzeniu przekroić (najlepiej upiec dzień lub dwa dni wcześniej, jeśli chcemy pokroić go na warstwy) i namoczyć np. ciepłą wodą z odrobiną aromatu waniliowego, soku z cytryny lub alkoholu).

Ciasto cynamonowe z nutella i orzechami

Składniki


170g miekkiej margaryny
3 jajka
140g cukru
200g maki
7-8 lyzek mleka
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki nutelli
2 plaskie lyzeczki cynamonu
100g zmielonych lub drobno posiekanych orzechow wloskich



Dodalam takze troche zmielonych orzechow na wierzch



Przygotowanie


W misce zmiksowac wszystkie produkty na jednolita mase, jezeli ciasto bedzie zbyt twarde dodac troche mleka.
Tortownice o srednicy 20 cm posmarowac margaryna, wylozyc ciasto. Na wierzch mozna dac orzechy i lekko wcisnac je do ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku okolo 60 minut w 170° (do suchego patyczka).


Szybkie i proste ciasto, idealne do kawy lub harbaty.


czwartek, 29 marca 2012

przepyszny chlebek gabi

Składniki

       
   1kg maki pszennej
   2 lyzki sol(plaskie)
   10dkg slonecznika
   20dkg otreb pszennych
   2 lyzki siemienia lnianego
   1,5 lyzki pokrzywy suszonej
wszystko na sucho wymieszac
1 litr cieplej wody ca.30 stopni
    rozczyn-10 dkg drozdzy,3 lyzki maki z kg, 0,5 szklanki wody z litra,3 lyzki cukru....wymieszac i zostawic na 10 minut



Przygotowanie

   wymieszane skladniki plus woda plus rozczyn wymieszac dokladnie reka......
formy wysmarowac olejem i wysypac bulka tarta.....wlozyc ciasto i odczekac okolo 30 minut az wyrosnie...       piec nagrzac do 200 stopni.....piec  45-60 minut(wzaleznosci od rodzaju pieca)
w piecu elektrycznym-30 minut przy wlaczonej dolnej plycie grzewczej i  nastepnie 30 minut przy wlaczonej dolnej i gornej plycie grzewczej.....zycze smacznego

mozna tez dodac orzechow wloskich i pestek dyni ...smakuje dobrze     
 
chlebek jest naprawde pyszny...mözna go piec bez ziaren slonecznika i siemienia lnianego..wedlug uznania...

Ryż india-z myślą o Dorocie zza płota:)

Składniki

2 torebki ryżu
1 dużaaaa cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki garam masala
bulion lub kostka rosołowa
olej
sól, ale niekoniecznie jeśli bulion jest dostatecznie słony



Przygotowanie

Na patelni rozgrzać olej,wsypać garam masala i chwilkę posmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek,zeszklić. Wsypać ryż z torebki (oczywiście surowy) i smażyć razem prze ok. 5 min. Po tym czasie zalać ryż bulionem lub szklanką wody i dorzucić kostkę rosołową. Dusić wszystko przez ok. 20 min tj. do miękkości ryżu. Smacznego, to jest pyszne!!

środa, 28 marca 2012

Dietetyczna pasta tuńczykowa

Składniki

puszka tuńczyka w sosie własnym2 jajka1 mała cebula1 łyżka twarożku śmietankowego1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka musztardy1/2 łyżeczki pieprzusól




Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
tuńczyka rozdrobnić, a cebulę pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki połączyć. na koniec dodać muszterdę pieprz i sól. Dobrze wymieszać.

Świetna do faszerowania pomidorów i na kanapki!!

Dzem z czeresni z czarna czekolada i koniakiem

Składniki

1 kg czeresni
1 kg cukru 1+3 (do przetworow)
1 lyzka soku z cytryny
75 g czarnej czekolady 70 % cacao
2 lyzki koniaku



Przygotowanie

Czeresnie wydrelowac, pokroic

W garnku wymieszac owoce z cukrem i sokiem  z cytryny, zagotowac i gotowac 4 minuty, zdjac z ognia, oczyscic dokladnie z szumowiny.

Dodac starta czekolade i koniak, wymieszac.

Nakladac do goracych, sterylnych sloikow, zamknac. Odwrocic do gory nogami do ostudzenia.

smacznego

Sernik ,,kryty"

Składniki

Masa serowa: 1kg białego sera,7 jaj,25 dag masła(margaryny),35 dag cukru,1 opakowanie cukru waniliowego,3 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,bakalie.
Ciasto biszkoptowe: 3 jaja,4 łyżki cukru,1 łyżka gorącej wody,
1 łyżeczka soku z cytryny(lub sól),3 łyżki mąki pszennej.



Przygotowanie

Sernik ,,kryty"
Ser przecieramy przez sitko.Jaja myjemy,oddzielamy żółtka od białek.W misce ucieramy tłuszcz z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodajemy po łyżce przetarty ser i cukier waniliowy,cały czas ucierając.Białka ubijamy na sztywną pianę,wykładamy na masę serową i posypujemy(przez sitko)mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, dodajemy bakalie pokrojone w kostkę i oprószone 1 łyżką mąki pszennej. Delikatnie,lecz dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej cienko masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.Po tym czasie tortownicę wyjmujemy i masę serową pokrywamy ciastem biszkoptowym. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe: jaja myjemy,oddzielamy żółtka od białek.W misce ucieramy żółtka z cukrem na gęsty kogel-mogel,dodajemy wodę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę,wykładamy na kogel-mogel,dodajemy sok z cytryny lub szczyptę soli,posypujemy(przez sitko)mąką i delikatnie,lecz dokładnie mieszamy. Pokrywamy ciastem masę serową i wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika, tym razem na 20 minut.Uwaga.Możemy zrobic serowiec ,,podwójnie kryty",wówczas ciasto biszkoptowe pokrywamy jeszcze lukrem czekoladowym.

Mi wyrosło ładnie

wtorek, 27 marca 2012

Zapiekanka z groszkiem i szynką

Składniki

50 dag makaronu - wszystko jedno jakiego
30 dag szynki - ja daję czasem różne wędliny
30 dag sera żółtego
2 średnie cebule
1 puszka groszku konserwowego
mała śmietana do zup
sól, pieprz, jarzynka, papryka czerwona -łagodna
olej lub jakiś inny tłuszcz do wysmarowania naczynia



Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Ser utrzyj na tarce.
W między czasie pokrój cebulę w plasterki (ja kroję w ćwiartki lub półkola). Wędlinę pokrój w paseczki (powiedzmy 0,5 cm/1 cm). Wrzuć cebulę na tłuszcz i chwilkę podsmaż, po chwili dodaj wędlinę i smaż razem jeszcze chwilę. Do tego dodaj groszek - odsączony. Smaż jeszcze jakieś 2-3 minutki. Dodaj do tego śmietanę i podsmaż jeszcze chwilę.
Jak już odcedzisz makaron to połącz go z sosem i startym  serem. Wszystko wrzuć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Wszystko trzba piec około 15-20 minut.

Ja do tego podaję jakieś świeże warzywa, np pomidory.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!     

Przepis pochodzi podobno od PASCALA - ja dostałam go od szwagierki. :)

Orzechowa nalewka - żołądkówka

Składniki

6 zielonych niedojrzałych orzechów włoskich,
0,5 litra czystej wódki,
2 łyżki cukru



Przygotowanie

Orzechy zerwane na początku lipca, drobno posiekać nierdzewnym nożem. Przełożyć do słoja i zalać alkoholem.
Naczynie zamknąć i odstawić na 6 tygodni (co kilka dni potrząsać słojem).
następnie płyn przecedzić i zlać do butelki, a orzechy zasypać cukrem i odczekać, aż wytworzy się syrop. W tym czasie często wstrząsać słojem. połączyć syrop z nalewem alkoholowym i odstawić na 2 tygodnie.

Nalewkę można pić przy niestrawności w małym kieliszku od 1 - 3 razy dziennie, miedzy posiłkami.

Ten przepis też otrzymałam od siostry, ale mam też go w książce "Domowe nalewki i przetwory..."

BBQ Sos palce lizac

Składniki

1 szklanka keczupu
1 lyzka worcestershire sosu
1 lyzka liquide smoke
1 lyzeczka soli cebulowej
1 lyzeczka soli czosnkowej
1 lyzeczka pieprzu






Przygotowanie

Wszystko wymieszac i przechowywac w lodowce conajmniej 4 godziny. Nadaje sie do skrzydelek stekow ........

poniedziałek, 26 marca 2012

Sałatka śledziowa - warstwowa

Składniki


30 dag płatów śledziowych w oleju
3 - 4 ugotowane buraczki
3 jajka na twardo
1 cebula
4 - 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
mały słoiczek majonezu
sól , pieprz
posiekany szczypiorek




Przygotowanie

Ziemniaki , buraki i jajka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w słupki.
Śledzie osączamy z oleju , kroimy w paseczki , układamy w przezroczystej salaterce.
Cebulę drobno siekamy , posypujemy śledzie.
Układamy kolejno :buraczki , trochę majonezu , ziemniaki , trochę majonezu , jajka i na koniec szczypiorek .
Każdą warstwę delikatnie solimy i pieprzymy.

Kruche ciasto z nugatem

Składniki

3,5 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
5 łyżeczek proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 12%
kostka margaryny kasi
4 żółtka (roztrzepane)
odrobina soli
masło orzechowe lub krem nugatowy
wiórki kokosowe





Przygotowanie

1. Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, śmietany, kasi, soli i żółtek zagnieść gładkie ciasto

2. Wyłożyć ciasto na blachę tortową wysmarowaną olejem i piec w temperaturze 170 stopni 15 minut. (2 biszkopty należy upiec).

3. Jeden biszkopt wyłożyć na tacę i smarować nugatem. (nie żałować!). Posypać wiórkami kokosowymi. Położyć drugi biszkopt na to i znowu nugatem i wiórkami kokosowymi. Smacznego.





Piernik Ewy

Składniki

60 dag mąki tortowej
3 jajka
20 dag cukru
10 dag miodu
5 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
orzechy włoskie, rodzynki



Przygotowanie

Połowę cukru zrumienić na patelni, ciągle mieszając, aż zrobi sie karmel. Rozprowadzić szklanką gorącej wody, dodać resztę cukru oraz miód. Zostawić do przestygnięcia. Tłuszcz rozetrzeć z żółtkami, dosypywać mąkę z proszkiem i przyprawą do piernika, dolewać karmel, a na końcu delikatnie wymieszać wszystko z pianą z białek i bakaliami. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką blachę o wymiarach ok. 25x30 cm i piec około 40 minut. Gotowy polać cienką warstwą lukru i ozdobić kolorową posypką.

Piernik swą nazwę zawdzięcza koleżance, od której kiedyś dostałam przepis. Nie dodaje się do niego kakao, swój jasnobrązowy kolor uzyskuje dzięki przyprawie do piernika i karmelowi. Najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.

Filety w sosie musztardowym

Składniki


4 mrożone filety z dorsza
4 łyżki Octu spirytusowego WSP "Społem"
2 szklanki wody
2 listki laurowe
sól

Sos:
   40 g masła,
   40 g mąki
   szklanka śmietany
   1/2 szklanki bulionu warzywnego
   łyżeczka soku cytrynowego
   3-4 łyżki Musztardy delikatesowej produkcji WSP "Społem" w Kielcach
   biały pieprz
   2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

**************
czas: 20 minut
porcje: 4
koszt: niedrogie
kalorie: troszeczkę

Autor nieznany



Przygotowanie


Filety umyć, osuszyć. Wodę zagotować z octem, listkami laurowymi i solą. Włożyć filety i gotować około 5 minut.
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać śmietanę bulion, 3-5 łyżek stołowych wywaru z gotowania ryb, dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać musztardę, zagotować ciągle mieszając.
Filety wyjąć, odsączyć i wyłożyć na nagrzane talerze. Polać gorącym sosem, posypać natką.

Autor nieznany

niedziela, 25 marca 2012

Jogurtowy krem z owocami dla młodych mam

Składniki

duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego)
kilka łyżek śmietany 18 proc.
szczypta cukru
1/2 szklanki miękkich owoców (jagody, maliny, banan)
kilka kropli soku z cytryny
2 łyżki chrupiącego muesli
kilka gotowych biszkoptów



Przygotowanie

Owoce przebierz, opłucz, osącz (mrożone lekko rozmroź na sicie, banana obierz i pokrój w plasterki). Jogurt wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny. W szklanym naczyniu układaj warstwami kolejno jogurt, owoce i muesli, przykryj warstwą jogurtu, posyp resztą owoców, udekoruj biszkoptami. Od razu jest gotowe do podania. Smacznego

piątek, 23 marca 2012

Zupa z porów moja

Składniki

Na porcje dla dwoch osob:

- 1 cebula
- odrobina tluszczu do smazenia
- 250 g miesa mielonego (ja uzylam wieprzowego)
- 1 l wody
- 3 biale czesci pora
- 1 serek topiony
- przyprawy do smaku (ja uzylam lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, galke muszkatolowa, rosolek z kurczaka i Vegete)





Przygotowanie

W garnku rozgrzac tluszcz. Cebule drobno posiekac i podsmazyc na tluszczu na szklisto, dodac mieso mielone i smazyc do zbrazowienia. W miedzyczasie pory pokroic w cieniutkie plasterki.
Przesmazone mieso zalac woda, dorzucic pory i dodac przyprawy. Gotowac ok. 30 min. Dodac serek i zamieszac, aby sie roztopil. Doprawic do smaku.
Dodatkowo mozna zabielic smietana.
Ja zupe podaje z chlebem.

Przepis ten dostalam dwa lata temu od kolezanki. Wczesniej nie gotowalam zupy z porow. Bardzo nam posmakowala i na stale weszla do naszego domowego menu.

Polecam wszystkim!

wedzony kurczak i makaron

Składniki

1wędzony pierśnik, długi świeży ogórek, pęczek kopru, paczka makaronu w kształcie ryżu, majonez, sól, pieprz



Przygotowanie

ugotowany makaron mieszamy z obranym i pokrojonym w półplasterki ogórkiem,pokrojonym w kostkę pierśnikiem oraz posiekanym koperkiem , przyprawami i majonezem.

Parówkowe frykadelki

Składniki

10 cienkich parówek
papryka konserwowa lub świeża
2 ogórki kiszone
20dkgpieczarek
1 cebula
ser tarty lub w plastracg
sól i pieprz
keczup
1łyżka oleku.



Przygotowanie

Barówki obieramy z foli i nakrawamy wzdłuż.Pieczarki czyścimy i myjemy,kroimy na miejsze kawałki i dusimy na oleju z cebulą drobno pokrojoną.Posypujemy solą i pieprzem do smaku.Kiedy woda z grzybów lekko odparuje kończymy smażenie.Paprykę i ogórki kroimy w cienkie paseczki.Parówki nadziewamy grzybami,pasek papryki,pasek ogórka i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce.Kiedy będzie już pełno posypujemy serem tartym lub zakrywamy serem w plastrach.Pieczemy do stopienia się sera około 15minut.Po upieczeniu dekorujemy keczupem.

SMACZNEGO.

Kulki serowe

Składniki

ziemniaki
mąka ziemniaczana
3 łyżki oleju
20-30 dkg tartego sera żółtego
sól,wegeta





Przygotowanie

Ziemniaki ugotować przecisnąć przez preskę.Dodać mąki ziemniaczanej ,tyle jak do klusek śląskich.Gdy ciasto troszkę przestygnie dodajemy ser ,olej,przyprawy  i mieszamy. Ciasto identyczne ja na kluski śląskie.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki o śr.ok.2 cm.
Dla ułatwienia można ukleić cienki  wałek z ciasta ,tak jak na kopytka i pokroić na małe kawałki. Kulki serowe pieczemy w frytkownicy tak jak frytki.

Idealny dodatek do mięsa.

Proponuję podawać z zazykami.

Kulki uwielbiane przez dzieci   

Nasi Goreng (Indonezja)

Składniki

- 1/2 kubka posiekanego selera naciowego
- 1/2 kubka posiekanej marchewki
- kubek bardzo drobno pokrojonej wieprzowiny
- 2 jajka
- 1/4 kubka posiekanej dymki
- ryż
- olej
- 2-3 łyżek sosu sojowego
- łyżka czosnku w proszku
- łyżeczka soli
- ok. 2 łyżeczki cukru



Przygotowanie

Rozgrzewamy patelnię lub wok i dodajemy 2 łyżki oleju. Najpierw smażymy marchewkę przez ok. 30-40 sekund. Następnie wbijamy 2 jajka i całość mieszamy (wygląda to jak zwykła jajecznica). W dalszej kolejności dorzucamy mięso i smażymy całośc ok. 30-40 sekund. Dorzucamy ryż i zmniejszamy ogień. Całość mieszamy i dodajemy sos sojowy, czosnek, sól i cukier. Smażymy ok. 2 minut. Potem dorzucamy seler i dymkę. Mieszamy ok. 20 sekund i gotowe. Smacznego.

sałatka śledziowa z burakami

Składniki

sledzie (platy lisnera najlepiej)
buraki ugotowane (4 szt),
cebula,
3 jajka ugotowane na twardo
majonez lub jogurt jak kto lubi,
pieprz, sol





Przygotowanie

buraki zetrzec na duzych oczkach tarki,

reszte pokroic w kostke, wymieszac

smacznego

Pączek po angielsku

Składniki

 3  opakowanie twarożku  homonizowanego  o smaku waniliowym

 3  jajka

 2 szklanki mąki

 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 

 40 dkg tłuszczu do smażenia
  cukier puder do posypania

  Porcja na około do 20 pączków
jeżeli chcecie więcej pączków należy odpowiednio zwiększyć skład produktów



Przygotowanie

 Twarożek homogenizowany włożyć do miski,
 wymieszać z surowymi jajkami.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,
wymieszać dokładnie ciasto.
Kłaść łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta do rozgrzanego tłuszczu.
Smażyć na niezbyt mocnym ogniu, aby bączki nie zarumieniły się zbyt mocno,
Wyjmować osączając z tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem można dodać też i cukier waniliowy,ułożyć na szklany półmisek

SMAŻYĆ W WYSOKIM NACZYNIU

dobre ---  dzieci uwielbiają dorośli też

smacznego pozdrawiam
kamaxyz

ptasie mleczko pauli

Składniki

2 galaretki o roznych smakach i kolorach
2 lyzki zelatyny
1/2 l smietany 18%
1/2 szkl cukru pudru
1 szkl mleka
maslo do formy

TIP: mozna dodac cukru waniliwoego lub aromat (wedle uznania)



Przygotowanie

Galaretki rozpuscic w polowie przewidzianej wody-ostudzic, czekac do stezenia

Przygotowac zelatyne, polaczyc z goracym mlekiem, doprowadzic do wrzenia, dodac cukier puder- ostudzic

Smietane polaczyc z mlekiem- ostudzic

Galaretke pokroic w kostke

Forme keksowa wysmarowac tluszczem, ulozyc kostki galaretki, zalac galaretki zastygajacym mlekiem- chlodzic w lodowce do kompletnego zastygniecia

Gotowe ptasie mleczko wyciagnac z keksowki, pokroic w plastry i zjadac

Pierogi chińskie pieczone

Składniki

Ciasto:
2 szkl. mąki
200g kwaśnej śmietany
5 łyżeczek masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli

Nadzienie:
30 dkg mięsa mielonego
5 pieczarek
pół paczki mrożonej mieszanki chińskiej(ok. 250g)
garść makaronu ryżowego nitki
sos sojowy
ulubione zioła i przyprawy np. oregano, bazylia, curry, przyprawa do potraw chińskich



Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy nadzienie:
-mięso usmażyć, doprawić solą i perzem
- pieczarki pokroić w słupki i usmażyć
-warzywa usmażyć
-makaron ryżowy przygotować jak na opakowaniu i pokroić
-wszystkie składniki przełożyć do miski doprawić sosem sojowym, przyprawami i ziołami; dokładnie wymieszać

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy, ciasto z początku jest dosyć twarde ale po chwilowym wyrobieniu nabiera elastyczności.

Ciasto rozwałkowujemy i postępujemy dalej jak z tradycyjnymi pierogami. Gotowe pierogi układamy na pergaminie, smarujemy żółtkiem lub całym jajkiem i pieczemy w temp. 200C  przez ok.20-25min.(zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto)

             

Moje pierożki w wersji XL
Najlepiej smakują ze słodko-pikantnym sosem chili (tao tao)

środa, 21 marca 2012

barszcz wielkanocny babci czesi

Składniki

- 2 litry wywaru z kości lub wędzonki
- zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki)
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- szczypta majeranku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 15 dag śmietany
- 25 dag mieszanek kiełbas (białej, swojskiej, podsuszanej)
- 20 dag ugotowanej polędwicy
- 10 dag białego podsuszanego sera (taki ser moja babcia robi podsuszając zbity twaróg przez kilka dni nad kuchnią węglową)
- jajka
- odrobina masła
- koperek lub inna zielenina



Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy, gotowaną polędwicą i serem. Do smaku koniecznie dodaj chrzan i odrobinę masła ze święconki.

wtorek, 20 marca 2012

Kombiwar Ryba pod koperkową pierzynką

Składniki


2 płaty rozmrożonej ryby (ja użyłam pangi)
vegeta
maka
łyżka oleju
pierzynka

łyżka masła
łyżeczka vegety
łyżka mąki
1 całe jajko
3/4 szklanki mleka
koperek - około 2 łyżek ( lub w ilości wg gustu, ale bez przesady)




Przygotowanie

rozmrożona rybę "posoloć" vegetą wg uznania obtoczyć w mące lekko obsmażyć na rozgrzanym oleju przełożyć do naczynia żaroodpornego pierzynka
masło rozpuścić na patelni po smażeniu ryby dodać vegete i mąkę - zrobić jasną zasmażkę w 3/4 szlanki mleka rozbełtać jajko stopniowo dodawać płyn do zasmażki cały czas mieszajac aby nie powstały grudki mąki i jajko się nie ścięło dodać do sosu koperek i dobrze wymieszać Sosem pokryć rybę i zapiekać około 30 minut w piekarniku (lub kombiwarze) w temp. 180 OC.
Można podawać z tłuczonymi ziemniakami zmieszanymi z niewielką ilością masła

smacznego

Sypanka orzechowa

Składniki

2 szkl.orzechow wloskich lekko rozdrobnionych
1 szkl. maki pszennej
0.5 szkl.bulki tartej
1-1.5 szkl.cukru
1.5 kg winnych jablek
cukier wanilinowy

20 dag margaryny

1 szkl.cukru
2 jajka
sok z polowy cytryny



Przygotowanie

Skladniki sypkie wymieszac.
Srednia tortownice wysmarowac i wysypac bulka tarta.
Jablka obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach.
Wypelniac tortownice nakladajac -warstwa sypka-jablka,warstwa sypka-jablka,do wyczerpania skladnikow.Sypkimi skladnikami zakonczyc.Na koniec na wierzchu rozlozyc pokrojona margaryne.
Piec ok.1 godz. w temp.220 st.
Tuz przed dopieczeniem polac ubitymi jajkami z cukrem i polowa cytryny.Zostawic na 10-15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i zmniejszonej temperaturze do 200 st.
SMACZNEGO!

Sałatka z tuńczykiem i marchewką

Składniki

2 puszki tuńczyka
2 cebule
1/2 kg marchwi
6 jajek
papryka czerwona
natka pietruszki
majonez,śmietana, pieprz, vegeta



Przygotowanie

Tuńczyka przecedzić, cebulę pokroić w plastry ( ja osobiście kroje w kostkę), marchewkę ugotować i zetrzeć na tarce (grube oczka), jajka i paprykę pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze smietaną (według uznania). Wszystko doprawić vegetą i pieprzem a wierzch posypać natką pietruszki.

Sałatkę robiłam również w wersji "warstwowej" :

1. tuńczyk
2. cebula posypana vegetą i pieprzem
3. majonez ze smietaną (1/2)
4. marchewka
5. majonez ( bez smietany)
6. jajka
7. papryka czerwona
8. majonez ze smietaną ( 1/2)
9. natka pietruszki

Andrut na okrągło

Składniki

Składniki
1 i 1/2 szklanki wody   
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao     
  To wszystko zagotować i zostawić aby lekko przestygło
4 paczki herbatników szkolnych  
3 wafle

10 dkg wiórek kokosowych-sparzone gotującym mlekiem
6-8 łyżek mleka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru  

 Dodatkowo:
wiśnie,rodzynki lub galaretka




Przygotowanie

Do przestudzonego płynu dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy wszystko dokładnie i smarujemy 3 wafle. Odstawiamy aby nam wafle namiękły.

W tym czasie ucieramy masło z cukrem następnie dodajemy schłodzone juz kokosy. Wszystko miksujemy dokładnie i wykładamy na masę z herbatnikami.

Na wysmarowane wafle można położyć na kraju wiśnie, rodzynki czy galaretkę. Całość zwijamy od tej strony gdzie są położone np.wiśnie.

 Smacznego

poniedziałek, 19 marca 2012

orzechowe ciasto bez mąki

Składniki

250 g orzechów mielonych
200 g cukru
8 jaj



Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy i na koniec lekko wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Mała forma, 160° C nawiew, na złoty kolor.

Naleśniki serowo-czekoladowe z truskawkami

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
30dag mąki
2 jajka
mleko
woda
sól
olej
 Farsz:
50 dag sera białego trzykrotnie mielonego
cukier
cukier waniliowy
kilka łyżek nutelli lub innego kremu czekoladowego

Sos truskawkowy:
50 dag truskawek (mogą być mrożone)
3-4 łyżki śmietany 12%
cukier



Przygotowanie

Z podanych składników przygotować niezbyt gęste ciasto naleśnikowe i usmażyć około 12 naleśników.Ser biały posłodzić według uznania.Naleśnika smarować najpierw nutellą ,a następnie masą serowa i zwijać w rulonik.Truskawki zmiksować z cukrem i śmietaną i polać sosem przygotowane naleśniki.Można podawać na ciepło i na zimno.Smacznego


     

Chutney

Składniki

1 kg dojrzałych pomidorów
2 czerwone papryki
3 kwaśne jabłka
4 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu Sambal Oelek
2 łyżki octu balsamicznego
kawałek imbiru (świeżego)
pieprz, sól, cukier
0.5 szklanki czerwonego octu winnego





Przygotowanie

Pomidory - wycinam szypułki, nakrawam na krzyż z drugiej strony i zalewam wrzątkiem, po kilku minutach wyjmuję, obieram ze skórki, kroję na tzw. ósemki.
Paprykę - usuwam nasiona i kroję na  niewielkie kawałki.
Jabłka - obieram, kroję na ósemki, usuwam gniazda nasienne.
Cebulę - obieram i kroję na ósemki.
Wszystko wrzucam do garnka odpowiedniej wielkości, dodaję sos Sambal Oelek, pokrojony drobno czosnek, pokrojony lub starty imbir, sól, pieprz i cukier oraz ocet balsamiczny. Wszystko zalewam octem czerwonym i doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 40 min. CAŁY CZAS MIESZAJĄC. Chutney powinien mieć wyczuwalne kawałki warzyw (cebuli, jabłek, papryki), gorący wkładam do słoików i dobrze zamykam. Nie trzeba pasteryzować. Przepyszny jako dodatek do wędlin, mięsa oraz do potraw grillowych. SMACZNEGO!!!

Sos słodki jak język Janka

Składniki

10 strączków chili lub peperoni;
2 duże cebule;
5 dużych jabłek winno-słodkich;
5 dużych papryk czerwonych słodkich;
1 torebka papryki słodkiej mielonej;
300ml koncentratu pomidorowego;
100-150 ml octu winnego;*)
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej zmielonej;
0,5 łyżeczki imbiru;
2 duże ząbki czosnku;
0,5 łyżeczki soli;
50 ml oleju słonecznikowego.
__________________________
*) jeśli chcemy mieć rzadszy sos, to możemy dać więcej.



Przygotowanie

Chili (peperoni) oczyścić z ziaren. Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych.Cebulę obrać.
Wszystkie składniki surowe zmiksować dodając: koncentrat pomidorowy
Całość zagotować na wolnym ogniu potrzymać ok 5 minut nastepnie dodać pozostałe składniki, szybko zagotować.
Podstudzić i jeszcze raz zmiksować. Teraz po gorącej obróbce lepiej wszystko się "zmiażdży".
Powkładać w małe słoiczki, zagotować tylko aby zakrętki "zassały".

Uwagi:
!. Trzeba uważać przy czyszczeniu chili ...;-0
2. Słodycz sosu jest złudą ...ale to raczej normalka ...;-)))

niedziela, 18 marca 2012

Ciasto bananowe

Składniki

BISZKOPT


5 jaj


1 szklanka cukru


1 szklanka mąki krupczatki


1 szklanka mąki ziemiaczanej


1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


KREM BANANOWY


1,5 kg bananów


0,5 szklanki cukru


1 kostka masła


2 serki homogenizowane


2 galaretki cytrynowe


2 banany na wierzch





Przygotowanie

Upiec biszkopt.Cukier zmiksowac z masłem.Dodać serkii posiekane banany.Biszkopt posmarować kremem.Pokroić banany w plastry i polać wystudzoną galaretką.Wstawić do lodówki do zesztywnienia.SMACZNEGO!!!!!

ogórki z curry goswi

Składniki

2,5 kg małych ogórków

4-5 dużych cebul

1,5 szklanki octu 6%

3 szklanki wody 

0,5 kg cukru

1,5 łyżeczki soli

3,5 łyżeczki curry

gorczyca

liście selera





Przygotowanie

 Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części bez obierania skóry. Jeżeli mamy duże to obieramy i kroimy w słupki bądź w grube plastry. Cebulę po obraniu również kroimy w grubsze plastry. Na spód słoika sypiemy kilkanaście ziaren gorczycy, kładziemy 2 plastry cebuli i układamy ciasno ogórki( jeżeli mam duże słoiki kładę 2-3 warstwy cebuli).Z octu, wody, cukru, soli i curry gotuję zalewę. Po ostudzeniu wlać do słoiczków i położyć liść selera. Słoiki gotować 3-4 minuty.

Życzę smacznego!

Prawdziwy Cytrynowo-śmietankowy tort

Składniki

BISZKOPT:

jajka na małą tortowniece
2 łyżki mąki na 1 jajko
3 łyżki cukru na 1 jajko,
łyżeczka proszku do pieczenia,
paczuszka cukru wanilinowy,
2 łyzki kwasku cytrynowego - z świeżej cytryny,

MASA:

1/4 szklanki mleka,

1 jajko,

10 łyżek cukru,

pół kostki masła,

budyń śmietankowy,

2 krople olejku smakowego,

vodka,




Przygotowanie

BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić aż będą puszyste i sztywne, dodać cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijać aż nie będzie czuc cukru, dodać zółtka a na końcu mąkę i proszek do pieczeńa oraz dodać kwasek cytrynowy. Piec ok 20 min w tem 160 stopni , nie otwierać w tym czasie piekarnika!
RADA: dobrze upieczone ciasto odchodzi od brzegu a patyczek jest suchy. Do białek dosypać troszeczke soli aby lepiej się sklejały. Jeżeli jajka są na prawde małe to dodać 5 i trakotwać je jako 4 w przepisie.

MASA: w osobnym rondelku zrobić budyń wg przepisu następnie odstawić do odstudzenia. W innym rondelku rozrobić jajko w mleku potem dodać cukier i wstawić na mały gaz. Pokroić masło w małe kosteczki i dodać to tej mieszaniny, gotować na małym ogniu, jak zacznie bąblowac na całej powieszchni i zrobi się lekko białe, odstawić do odstudzenia.
Gdy wszystko ostygnie, (nie może być za zimne !! wszytsko musi mieć tą samą temperature!!) wkręcić budyć oraz dodać elementy smakowe+ jakiś kilonek vodeczki. Miksować dopuki będzie gładkie ( znikną grudki). Jeżeli masa nie będzie gładka podgżać troszeczke na małym gazie jednocześnie miksując.

Biszkopt ostudzony przekroic na 3-4 części. Każdą częśc bardzo dobrze nasączyć lekką cherbatą z cukrem, cytryną i vodką. Przełożyć masą wg upodobania. Udekorować i wsadzić do lodówki do ostygnięcia.

Grillowane mięso z ostrym sosem

Składniki

Mięso :
1 kg mięsa (karkówka, schab, piersi z kurczaka, łosoś)

Marynata:
Sól
2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru lub miodu
1/3 szkl. oleju roślinnego
1 łyżka sosu Worcester lub maggi
1 łyżka świeżego tymianku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/8 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe

Sos:
6 papryk (po 2 z każdego koloru)
1 czuszka (papryczka chilli)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pieprz, sól do smaku




Przygotowanie

Mięso solimy, nacieramy czosnkiem. Marynujemy przez noc w marynacie (min. 3h). Grillujemy, w międzyczasie przygotowujemy sos.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, paprykę, papryczkę chilli, a na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę, tymianek i pieruszkę. Pieprzymy i solimy.

sobota, 17 marca 2012

zwijaczki

Składniki

PORCJA NA 4 ZWIJACZKI
1 kg.mąki pszennej
10 dkg drożdzy
1 jajko
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 kostka margaryny
kwaśna śmietana-ile zabierze ciasto
szczypta soli
masa makowa,lub serowa lub dzem,albo orzechy



Przygotowanie

MAKOWCE PRZYGOTOWANE TYM SPOSOBEM NIE PĘKAJĄ W CZASIE PIECZENIA !!!!!!!!!!

Drożdze rozcieramy z cukrem i niewielką ilością śmietany.
Do przesianej na stolnicy mąki dodajemy sól roztopioną letnią margarynę i cukier oraz cukier waniliowy łączymy najpierw nożem,następnie rozcieramy rękami do chwili .gdy nie będą wyczuwalne grudki.Dodajemy drożdze,jajko oraz tyle śmietany aby ciasto otrzymało konsystencję ciasta na pierogi.Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto przykryte ściereczką w cieple aby wyrosło.Następnie dzielimy ciasto na 4 części,wałkujemy każdą na kształt prostokąta smarujemy np. masą makową taką gotową z puszki,lub serem w/g własnego przepisu,lub dżemem.[ co kto lubi ] i zwijamy w rulon.Po ponownym lekkim wyrośnięciu,pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku w temp.180-200 C około 35-40 min.

Rogaliki (najlepsze,sprawdzone i łatwe

Składniki

3 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 4/5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 margaryna, nadzienie (powidła śliwkowe bądź marmolada)




Przygotowanie

Przepis na 48 sztuk

Podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier i troszkę mąki (zostawić do wyrośnięcia)! Do miski wsypać mąkę, dwa żółtka i miękką margarynę.. Całość wyrobić (najlepiej ręką) dodając wyrośnięte drożdże. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą z części kolejno, cienko rozwałkować na okrągły placek Placek podzielić (pokroić nożem) na dwanaście części (trójkątów). Na każda cześć nanieść trochę nadzienia na szeroką stronę i rozpocząć zwijanie rogalika od tej strony. Następnie wygiąć na kształt rogalika. Każdy wierzch rogalika moczymy  kolejno w białku, a następnie w cukrze. Rogaliki należy piec w temperaturze około 200 st.C na złoty kolor. Najlepiej piec na suchej blaszce, wyłożonej papierem do wypieków.   Smacznego!

piątek, 16 marca 2012

Ciasto magistra siostry Anastazji

Składniki

Upiec biszkopt jasny.
Upiec biszkopt różowy- część mąki zastąpić dodając wiśniowy kisiel.
Upiec biszkopt ciemny o połowę mniejszy od pozostałych.

MASA BUDYNIOWA:
1/2l mleka,
2budynie śmietankowe,
4 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 żółtka,
3/4 kostki masła

MASA Z GALARETKĄ:
1 puszka brzoskwiń,
2 galaretki brzoskwiniowe,
3/4szkl wody

MASA Z NUTELLĄ
40dag nutelli,
1 listek wafla

MASA Z BITEJ ŚMIETANY:
1/2L śmietany kremówki,
3łyżki cukru pudru,
4łyżeczki żelatyny na 1/3szkl wody



Przygotowanie

MASA BUDYNIOWA:
 Z mleka, budyniu, cukru i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.

MASA Z GALARETKĄ:
Sok z owoców odlać, dodać wodę, rozpuścić galaretki wg przepisu. Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki.

MASA Z NUTELLI:
Krem rozgrzać na parze wodnej, dodać wafel i wymieszać.

MASA Z BITEJ ŚMIETANY:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w wodzie.

PRZEŁÓŻENIE:
Biszkopt jasny- massa z nutellą- biszkopt różowy- masa budyniowa- ułożyć w poprzek paski ciemnego biszkoptu- wolną przestrzeń wypełnić masą z galaretki- masa z bitej śmietany- wierzch posypać kakao.

Jabłka w karmelu

Składniki

- 3 kg jabłek - twardych i takiej odmiany, która pod wplywem temperatury nie rozpada się (np. Champion),
- 1 Kg cukru,
- 1 cytryna,
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu.

 



Przygotowanie

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobne plasterki (ja dzielę całe jabłko na osiem części i takie czastki plasterkuję - 2-3 mm). Zasypać jabłka cukrem, wymieszać i pozostawić na kilka godzin - aż puszczą sok. Jabłka mocno odcisnąć a powstały sok gotować na wolnym ogniu - do zmniejszenia objętości w taki sposób - aby powstał gęstawy i o kolorze miodowym syrop. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wrzucić do syropu jabłka i 2 łyżeczki cynamonu oraz sok z cytryny dalej gotować kilkanaście minut ciągle mieszając. Jabłka puszczą dodatkowy sok, tak więc syrop stanie się po kilkunastu minutach znów rzadszy. Wyjąć jabłka łyżką cedzakową na sito lub durszlak i ponownie odcisnąć z nich sok. Pozostały w naczyniu syrop z dodanym syropem po odciśnięciu jabłek nadal gotować, aż ponownie zgęstnieje, a pod koniec gotowania dodać także pozostałą łyżeczkę cynamonu oraz otartą skórkę z cytryny. Ponownie wrzucić do gęstego syropu jabłka i jeszcze nieco odparować. Sam byłem zaskoczony, że w taki sposób żaden kawałeczek jabłka się nie rozgotowuje - może to kwestia odmiany

Pychotka - zamiast dżemu, albo jako dodatek do herbatki. Zwykle jabłka przetworzone występują w postaci jednolitej masy, a tutaj - każdy kawałeczek jest cudownie wyczuwalny. Polecam

Przepyszny Szpinak po turecku

Składniki


1 kg swiezego szpinaku
1 duza cebula
1 duzy pomidor
150 g miesa mielonego 
5 lyzek kaszy bulguru 
1 lyzka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sol , papryka czerwona w platkach 
4 lyzki oleju
woda.










Przygotowanie

Zaczynamy od starannego umycia szpinaku. 
Nastepnie kroimy go w malej wielkosci kawalki. Cebule siekamy na drobno i smazymy w wysokim garnku wlewajac do niego 4 lyzki oleju badz oliwy z oliwek do smazenia.
Kiedy cebula sie zeszkli dodajemy pokrojone w kostke pomidory bez skorki oraz jedna lycze koncentratu pomidorowego . Wszystko dokladnie mieszamy i chwileczke dusimy po czym dodajemy pokorojene w kostke liscie szpinaku. Przykrywamy pokrywka i dusimy ok 3 mi. po czym calosc zalewamy woda Ok 1,5 - 2 szkl. ( Woda czesciowo wyparuje, szpinak ma byc lekko wodnisty wiec kiedy woda calkowicie wyparuje trzeba jdodac jej niewielka ilosc.) 
Kiedy szpinak zmiejszy juz swoja objetosc w garnku ( ok 10-15 min od rozpoczncia gotowania) wrzucamy do niego kasze bulgur oraz dodajemy rozdrobnione mieso mielone i mieszamy .  Gotjemy az kasza bedzie mieka. 
Na koniec przyprawiamy wedlug uznania sola oraz czerwona ostra papryka. 
W Turcji tak przygotowany szpinak podaje sie z gestym jogurtem !
Pozdrawiam z Turcji i zycze smacznego : 

czwartek, 15 marca 2012

Sałatka hit sezonu

Składniki

Kapusta pekińska, ser pleśniowy, gruszki, orzechy włoskie prażone, olej z oliwek, ocet balsamiczny, sól. Proporcje wg. uznania.



Przygotowanie

Uprażyć orzechy włoskie w piekarniku nastawionym na maksymalną temperaturę ok.8 min. Zetrzeć z nich skórkę, wysypując na ścierkę i pocierając jedne o drugie. Są przyjemnie chrupiące.
Kapustę pekińską pokroić w paski, dodać pokruszony ser pleśniowy, i pokrojone niezbyt drobno gruszki i orzechy. Wymieszać z oliwą z oliwek i octem. Podawać od razu. W przeciwnym razie orzechy przestają być chrupiące ale smak jest nadal niezły.

Babka ziemniaczana 2

Składniki

2  kg ziemniaków surowych
30 dkg boczku wędzonego lub surowego
4 jajka
3/4 szk.  kaszy manny
0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
cebula
olej  100 g
sól i pieprz do smaku


olej do wysmarowania blaszki
bułka tarta



Przygotowanie

Boczek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż wytopią sie skwarki.

Obrać i umyć ziemniaki, utrzeć je na tarce (jak na placki ziemniaczane), zetrzeć do tego cebulę. Dodać  jajka (całe), kaszę manną, podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który sie wytopił oraz zmielone ugotowane ziemniaki i olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Blaszkę prostokątną wysmarowac olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć babkę ziemniaczaną. Wierzch babki polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni ok 1,20 h. Polecam przed podaniem polać sosem grzybowym.

pyszna kora orzechowa

Składniki

Ciasto:
8 białek
3 żółtka
10 dkg wiórek kokosowych
10 dkg mielonych orzechów włoskich
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
20 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1,5 kostki masła śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej (krupczatki)
2 budynie śmietankowe
5 żółtek
3/4 szkl. wody
4 łyżki cukru
1 puszka brzoskwiń
mała paczka delicji morelowych
1/2 szkl. mocnej kawy
1 łyżka spirytusu



Przygotowanie

Ciasto: Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać wszystkie orzechy i wiórki oraz proszek i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 2 części i upiec 2 placki w tortownicy. Piec w temp. 160*C około 20 min. Krem: Sok z brzoskwini połączyć z wodą, część odlać i w tym rozpuścić budynie, łyżkę mąki i żółtka. Pozostałą część zagotować i do gotującego sie płynu wlać powstałą miksturę. Powstały budyń po ostudzeniu zmiksować z masłem. Na pierwszy krążek ciasta nałożyć 1/2 kremu, na to rozłożyć delicje namoczone w kawie i spirytusie. Na to nałożyć trochę kremu aby przykryć delicje.Położyć drugi krążek ciasta posmarować pozostałym kremem, na wierzchu położyć pokrojone brzoskwinie zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto jest pyszne!! SMACZNEGO.

Schabowy pieczarkami odmieniony!

Składniki




50 dkg schabu na kotlety;
30 dkg pieczarek;
2 cebule;
4 plasterki żółtego sera;
sól; pieprz; oregano;
2 łyżki  masała.

Panierka:
2 jaja; bułka tarta; mąka





Przygotowanie


Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki. Cebulę posiekać. Masło rozgrzać na niewielkim ogniu - poddusić na nim cebule i pieczarki. Dusić do momentu aż warzywa zaczną przywierać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.



Mięso pokroić na 4 kotlety, przykryć folią spożywczą i rozbić cienko.



Kotlety oprószyć pieprzem, opanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - ja do smażenia zawsze używam margaryny, aby nie ociekały tłuszczem.



Usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kotlet nałożyć pieczarki i przykryć je dużym plastrem sera. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i zapiekać w nim mięso 3 - 4 minuty aż ser się roztopi.

  

Przepis znalazłam w prasie. Odrobinę go zmieniłam. W oryginale był dodany pomidor ale ja z niego zrezygnowałam. Kotlety wyszły świetne wiec polecam. Zawsze to odmiana dla tradycyjnego schabowego - Mąż był zachwycony:)

SMACZNEGO!

środa, 14 marca 2012

Kapustka duszona pyszna :)

Składniki

• kapusta (około 1/2 dużej główki)
• 2-3 ziarna ziela angielskiego
• słonina (10-20 dag)
• sól i pieprz mielony
• 1-2 łyżki octu
• ewentualnie łyżka lub dwie cukru
• 2 listki laurowe
• woda, mąka pszenna




Przygotowanie

Jest to dość specyficzny przepis, uzyskiwany produkt końcowy jest słodkawo-kwaskowy, z przewagą słodkawego. Bardzo lubimy taką kapustę, przepis mam od Babci. Kapustę szatkujemy, wkładamy do głębokiej patelni (zostawiamy z góry z pół centymetra wolnego). Dodajemy ocet, listki, ziele, sól, pieprz, cukier i zalewamy wodą tak, aby sięgała „końca kapusty". Gotujemy (zwykle gotuję bez przykrywki, żeby woda parowała) około 30-40 minut, kilka razy w trakcie gotowania mieszamy. W międzyczasie kroimy słoninę (surową) na skwarki, które wysmażamy na złocisty kolor na drugiej patelni. Kiedy kapusta jest gotowa, skwarki wyciągamy ze smalcu i wrzucamy do kapuchy. Mieszamy. Smalec (około 3-5 łyżek płynnego) wlewamy też do kapusty, kapustę odsuwamy lekko na patelni na bok tak, aby zrobiło się niewielkie "wolne miejsce", a tam zebrała się woda i do tej wody wrzucamy 3-5 łyżek mąki (po łyżce), którą rozprowadzamy szybko i elegancko łyżką, żeby nie było grudek, a następnie łączymy z całą kapustą. Kapusta powinna się zrobić gęsta i mieć posmak tej zasmażki. Aż ślinka leci

Zasmażkę można zrobić oddzielnie, oczywiście.

SMACZNEGO!!!

Makaron z sosm warzywno- tunczykowym

Składniki

Skladnik:
Makaron 100g.na osobe
1 mloda cukinia
1 marchewka
1/2 cebuli
1/2 puszki groszku konserwowego
sos pomidorowy ok 1/2 butelki lub pomidory z puszki bez skorki
mala puszka tunczyka w sosie wlasnym
3 lyzki oleju z oliwek
sol pieprz oregano lub bazylia wedle usznania





Przygotowanie

Warzywa umyc obrac.Cebule pokroic w kostke ,marchewke i cukinie zetrzec na tarce.Na patelnie wlac olej wrzucic warzywa i dusic 5 minut.na wolnym ogniu(nie rumienic)Dodac sos pomidorowy i troche wody ok.1/3 szklanki.
Dusic az warzywa beda miekkie w razie potrzeby dolac wody ,aby sie nie przypalilo,ale nie duzo aby sos byl gesty.
Przyprawic sola i pieprzem,ziolami wedle uznania.Dodac groszek i tunczyk dusic jeszcze ok.5 min. 
Wymieszac z ugotowanym makaronem .

 

wtorek, 13 marca 2012

Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Składniki


Biszkopt:


3 jajka


3,5 łyżki maki


3,5 łyżki cukru


Łyzeczka proszku do pieczenia


Ptasie mleczko:


3 białka


3 łyzki cukru


1 galaretka (u mnie truskawkowa)


Reszta:


Duża brzoskwinia


Galaretka (u mnie tropikalna)





Przygotowanie

Ubijamy białka na sztywno, miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Do tego wsypujemy mąkę z proszkiem  przez sitko. Wylewamy na brytfankę do keksa. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.

 

1 galaretkę przygotowujemy w niepełnej szklance wody (tą do ptasiego mleczka)

Druga galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

 

Jajka parzymy gorąca wodą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i zimną galaretkę (ta w której jest mniej wody). Nadal ubijamy. Gdy wszystko jest dobrze utrzepane, wylewamy na zimny biszkopt.

 

Foremkę wkładamy na chwilę do lodówki, aby mleczko stężało.

 

Na mleczku układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki. Zalewamy druga galaretką.


Piersi w bitej smietanie pieczone na wodzie

Składniki

Dla 4 osob:

4 piersi z kurczaka
2 male kubeczki smietany 30% (lub jeden duzy)
1 duza cebula (lub 2 mniejsze)
pol cytryny
lyzka maki
sol, pieprz

folia aluminiowa
gleboka blaszka z rusztem



Przygotowanie

Piersi bardzo delikatnie rozbijamy.

Smietane ubijamy na sztywno, dodajemy do niej sol, pieprz, sok z polowki cytryny, pokrojona drobno cebulke.

Piersi (posolone i popieprzone) obtoczne w mace lekko podsmazamy (2 min z kazdej strony). Kazda piers kladziemy na kawalku folii aluminiowej, przykrywamy 1/4 bitej smietany i nastepnie zawijamy szczelnie folie (nie zgniatajac przy tym piersi ze smietana).

Do blaszki/brytwanki nalewamy wrzatku,a nastepnie na niej kladziemy ruszt (mozna po prostu ulozyc blaszke z woda zaraz pod rusztem w piekarniku).
Bezposrednio na ruszcie ukladamy piersi zawiniete w folie.

Pieczemy ok 45 min w 220stopC, od czasu do czasu kontrolujac poziom wody w blaszce.

Kurczak tak przyzadzony rozplywa sie po prostu w ustach.

Pieczarki nadziewane, w/g przepisu Bogusi

Składniki

1. 1/2 kg pieczarek
2. cebula
3. 3 jajka
4. ok. 20 dkg sera żółtego
5. natka pietruszki
6. Magi
7. przyprawy w/g uznania



Przygotowanie

Pieczarki umyć nie ściągając skórki z wierzchu. Oddzielić ogonki od kapeluszy. Ogonki i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na margarynie. Do jeszcze ciepłych pieczarek wbić 1 jajko i wymieszać. Przyprawić do smaku ( ja używam vegety i pieprzu ). 2 jajka ugotować na twardo. Jajka pokroić również drobno, pietruszkę posiekać, ser zetrzeć i wszystko dodać do farszu. Dobrze wymieszać. Kapelusze nadziać farszem, ułożyć na blasze i pokropić je Magi.

Piec ok 15 minut w temp. 180-200oC

Sernik z brzoskwiniami Doroty

Składniki

CIASTO:3szkl.mąki
3łyżki cukru
1kostka margaryny Kasi
5żóółtek
1łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:1/2kg sera
1/2kostki margaryny Kasi
1jajko
5białek
1budyń śmietankowy z winiar z cukrem
1szkl.mleka
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2szkl.cukru pudru
100dkg rodzynek
2 duże puszki brzoskwiń



Przygotowanie

CIASTO:Z podanych składników zagnieść ciasto.2/3ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.Reszte ciasta zamrozić.
MASA SEROWA:Na 1szkl.mleka ugotować budyń.Utrzeć margarynę z jajkiem,dodać ser i dalej ucierać.Dodać mąkę ziemniaczaną,ostudzony budyń i rodzynki.Na ciasto wyłożyć masę serową a na masę pokrojone brzoskwinie.Na brzoskwinie dać pianę ubitą z 5białek i cukrem pudrem.Pianę posypać ztartym na grubych oczkach zamrożonym ciastem.Piec w temp180 około 1 godziny.
Smacznego.

niedziela, 11 marca 2012

Gniazdka ziemniaczane

Składniki


ugotowane trzy średnie ziemniaki
pół czerwonej cebuli
dwie łyżki masła
łyżka pokrojonego kopru
sól, pieprz
jajko
1/2 szklanki bułki tartej
łyżeczka sezamu

szklanka= 220 ml



Przygotowanie

Zmielić ziemniaki. Pokrojoną cebulę w kostkę usmażyć na maśle i dodać do ziemniaków wraz z koprem, szczyptą soli i pieprzu. Po ostygnięciu wbić jajko, dodać dwie łyżki bułki tartej - dobrze wymieszać. W dłoni formować krótkie ruloniki, których końce skleić ze sobą. Obtoczyć w bułce tartej zmieszanej ze sezamem i usmażyć na oleju.

Sernik dziecinnie prosty

Składniki

6-7 zwykłych serków waniliowych (lub owocowych)
1-2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
1,5 opakowań okrągłych biszkoptów
rodzynki
bakalie
owoce np. mandarynki, pomarańcze
lub owoce z puszki (brzoskwinie)
zapach do wyboru: waniliowy, cytrynowy lub migdałowy
1 galaretka



Przygotowanie

Przepis ten jest na tyle prosty, bo w zasadzie każdy sam może stworzyć własną kompozycję smaku i aromatu. Dlatego tak go lubię - zawsze wychodzi coś innego i nigdy mi się nie nudzi. Wykładam biszkoptami okrągłą tortownicę (również po bokach). Wrzucam serki (np. 3 pudełka waniliowych) do miski, wsypując wg uznania troszkę bakalii, rodzynek, pokrojonych owoców i kilka kropel zapachów: cytrynowego, waniliowego. Gotową masę wykładam na biszkopty, a następnie na nią układam kolejną warstwę biszkoptów. Do miski wrzucam pozostałe serki, 2 łyżki kakao lub kawy, rodzynki i kilka kropel zapachu wg uznania (może być migdałowy), ale nie jest to konieczne. Gotową masę wykładam na drugą warstwę biszkoptów. Dekoruję owocami, wylewam lekko stężałą galaretkę i władam do lodówki na kilkanaście godzin - wtedy biszkopty wspaniale przejdą serkami i będzie pycha! Moja rodzina uwielbia to ciasto. Jest duży wybór smaków serków, więc można kupić np. ananasowe i truskawkowe, nawet bez dodatków wyjdzie pyszne! Moja koleżanka namacza biszkopty wcześniej w winie lub innym alkoholu, ale ja nie próbowałam.
Uwaga: 1) ilość masy serowej zależy od wielkości tortownicy, ja mam dużą, więc będzie to nawet 7-8 serków.
 2) nie dodajemy żadnej żelatyny bo biszkopt nie przejdzie!
 

sobota, 10 marca 2012

Ciasteczka Carlene.

Składniki

1 kostka masła 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
zapach waniliowy
1 szklanka płatków owsianych
1,5-2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki rodzynek w cieście



Przygotowanie

Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem, cukrem brązowym, paroma kroplami zapachu, sodą i proszkiem do pieczeniana pulchną masę. Dodaj jogurt i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dosyp płatki owsiane i ręką już połącz je z masą. Stopinowo dosypuj mąkę, cały czas zagniatając, aż otrzymasz miękkie ale nieklejące się do rąk  ciasto. Na koniec dodaj do ciasta rodzynki i delikatnie zagnieć je jeszcze raz. Odrywaj z ciasta małe kawałki i lep kuleczki o średnicy 3 cm. Każdą spłaszczaj między dłońmi. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia w parocentymetrowych odstępach (rosną) i piecz partiami na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 min.  Odczekaj parę minut zanim zdejmiesz je z blachy. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie i możesz je uszkodzić. Ciasteczka przechowuj w metalowych puszkach.  Przepis pochodzi z Magazynu Gazety Wyborczej z 2001 i jest autorstwa p. Kingi Błaszczyk Wójcickiej.  W mojej wersji zamiast rodzynek w czekoladzie daję pokrojone bakalie, orzechy, czekoladę i co tam mam jeszcze pod ręką i przepis działa:)

Piersi kurczka z sosem serowym

Składniki

-6 filetów z piersi kurczaka
-oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
-1-2 łyżki przyprawy do drobiu
-3/4 szklanki płatków migdałowych

NA SOSIK:
-2 serki camembert
-0,5 szklanki śmietany kremówki
-1 łyżka masła
-1 kostka rosołu z drobiu
-2 łyżki mleka (ale tylko gdy trzeba)



Przygotowanie

Filety oprószyć obficie przyprawą i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlać 2 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości.
Zabrać się za przygotowanie sosu. W rondelku rozgrzać masło. Dodać podzielone na części kawałki sera, pokruszoną kostkę rosołową i trzymać przez chwilę na niedużym ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą, dodać śmietanę, a gdy sos zrobi się zbyt gęsty, wlać jeszcze 2 łyżki mleka.
Kurczaka wyłożyć na półmisek i polać sosem.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i posypać nimi wierzch potrawy.

Gotowe! Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego :)

ciasteczka krucho-maślane

Składniki


 3 niepełne szklanki mąki pszennej


 0,5 szklanki cukru pudru


 3 łyżeczki cukru waniliowego


 1 łyżeczka proszku do pieczenia


 1 łyżeczka soli


 200 g masła (miękkiego)


 2 jajka


 1 łyżeczka aromatu migdałowego


do dekoracji:
rodzynki, migdały, kawałki czekolady



Przygotowanie

Wszystkie składniki razem wymieszać aż uzyskamy gładką masę. Podzielić na porcje (można dodać kakao do ciasta). Rozwałkować na ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka. Udekorować rodzynkami, migdałami, kawałkami czekolady itp. (dobre są też bez żadnych dodatków). Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ułożyć ciasteczka na blaszkach i piec ok. 15 minut. (ciasteczka ze spodu powinny być rumiane a z wierzchu blade).
Ciasteczka szybko się robi i wychodzą kruche o smaku maślanym.
Nie są słodkie i idealnie nadają się do kawy.
Można je dłużej przechowywać w zamkniętym pojemniku.

piątek, 9 marca 2012

Roladki z pora z miesem mielonym

Składniki

Na roladki :
- 1 por
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- 40 dag miesa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 3 lyzki tartej bulki
- sol, kolendra, cynamon, chili w proszku, imbir mielony - do smaku
- olej do smazenia


Sos jogurtowy :
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 1 galazka miety
- 1 lyzka soku z cytryny
- sol, pieprz do smaku




Przygotowanie

    Por umyc, i przekroic wzdluz na 2 kawalki o dlugosci 18 cm. Gotowac przez 4 min. w osolonej wodzie.

    Cebule i czosnek posiekac, zagniesc z miesem, jajkiem, tarta bulka, sola, chili, imbirem, kolendra i cynamonem ( do smaku )

    Pory odsaczyc, umiescic na folii aluminiowej - pora rozlozyc na plasko pojedynczymi platami zeby tworzyl prostokat o dlugosci takiej jak ma por , a szerokosci na 3-4 platy pora.

    Przelozyc na nie mieso i za pomoca folii zwinac w rulon, pokroic na kawalki i smazyc ok.5 min. na oleju.


Podawac z sosem jogurtowy :
jogurt wymieszac z posiekana mieta, sokiem z cytryny, sola i pieprzem.

Smacznego


środa, 7 marca 2012

Extra Serowe Hamburgery po studencku

Składniki

500g mięsa mielonego z indyka
30g startego sera żółtego gouda
ser żółty miękki w plastrach pakowany
jajko
bułki do hamburgera (mogą być zwykłe białe)
4 ogórki konserwowe
czerwona cebula
pomidor
sałata
majonez
sól, pieprz, warzywko
folia aluminiowa;-)



Przygotowanie

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, można dodać też troszkę warzywka. Do mięsa dodajemy pokrojone w drobna kosteczkę ogórki konserwowe, 1 całe jajko i mieszamy. Formujemy mięso na kotlety dość duże ale  nie za płaskie, na środku uformowanego kotleta robimy mała dziurkę ( taką jak w kluskach śląskich ) następnie faszerujemy ją startym serem i zamykamy. Taki kotlet zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 180stopni piekarnika na 10-12min.
Gdy nasze kotlety powolutku sobie dochodzą, przygotowujemy bułki. Spód bułki smarujemy majonezem na to nakładamy liść sałaty, kotlet, plaser sera żółtego pakowanego, pomidor, i cebula, przykrywamy górą bułki. Taki hamburger serwujemy z frytkami.

Życzę smacznego!!!

wtorek, 6 marca 2012

Salatka warzywna z makaronem

Składniki

składniki
200g makaronu swiderki
dwie male marchewki albo jedna duza
mala pietruszka
kawaleczek selera
3 cm bialej czesci pora
jajko
2 ogorki kiszone
pol jablka
4 lyzki majonezu
4 lyzki jogurtu naturalnego
sol, pieprz





Przygotowanie

sposób przygotowania
najpierw ugotuj makaron na tzw. al dente, odcedz, ugotuj marchewke, pietruszke, selera i jajko, warzywa nie musza byc bardzo miekkie, maja zostac jedrne,pokroj warzywa w kostke niezbyt drobna, jajko, ogorka, jablko tez pokruj w kostke, pora pokroj cienko, zeby powstawaly koleczka, wszystko razem wymieszaj z makaronem, posol i popieprz, wymieszaj jogurt z majonezem i wlej do salatki, dobrze wymieszaj, gotowe.

dodatkowe informacje
bardzo smaczny dodatek do szaszlykow,najlepiej smakuje na drugi dzien, lub po prostu zrobiona rano swietnie smakuje po poludniu.

ryżowo-pomarańczowa

Składniki

ryż
szynka lub inna chuda wędlina
pomarańcz
kukurydza konserwowa
rodzynki
orzechy włoskie
sól, pieprz
oliwa



Przygotowanie

ryż ugotować, pomarańcz obrać, oczyścić z białych skórek, pokroić niezbyt drobno, kukurydzę odsączyć, rodzynki sparzyć, orzechy posiekać niezbyt drobno (najszybsza metoda, to włożyć do woreczka lub ścierki (czystej!!!) i udeżyć kilka razy o blat). Wszystkie składniki wymieszać, doprawić oliwą, solą i pieprzem.

poniedziałek, 5 marca 2012

Mięsno pieczarkowe pierogi z pieca

Składniki

ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka

nadzienie:
150 g mięsa wieprzowego od szynki
50 g wędzonego boczku
2 cebulki dymki
250 g pieczarek
20 g masła
2 jajka
2 łyżki śmietany
po 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i bazylii oraz czarnego pieprzu
sól do smaku

sos:
180 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki ostrego sosu chili
łyzka koncentratu pomidorowego
starty ząbek czosnku
szczypta oregano i bazylii









Przygotowanie

Warszawska Starówka obfituje w pierogarnie, gdzie królują chrupiące wypieki wprost z pieca, z rozmaitymi sosami i innymi dodatkami... Czasami jednak nie mam możliwości wybrać się na taką wycieczkę, a apetyt na pierogi staje się nie do zniesienia... Wtedy właśnie uzbrajam się w cierpliwość i robię te mięsno grzybowe pyszności. Oczywiście barszczyk pojawia się do nich obowiązkowo!


Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka wraz z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by rozczyn się spienił. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybko wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Mięso wraz z boczkiem mielimy.
Pieczarki i cebulę po obraniu drobno kroimy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki z cebulą. Łączymy z  mięsem. Wszystko doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko i białko oraz śmietanę. Farsz mieszamy, by składniki się dobrze połączyły.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 15 części. Każdą wałkujemy na zgrabny placuszek. Nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pieroga. Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką, przykrywamy ścieraczką i pozostawiamy na pół godziny by podrosły.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170oC. Pierogi smarujemy pozostałym żółtkiem i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto może pękać w trakcie pieczenia ale farsz się nie powinien wylać, nie zmienia to walorów smakowych. Na początku pierogi mają dość chrupiącą i twardą skórkę, miekną dnia następnego.

Polecam z czerwonym barszczem lub sosem pomidorowo-czosnkowym.
Składniki sosu należy połączyć ze sobą ok. godziny przed podaniem, by smaki się połączyły.

niedziela, 4 marca 2012

KARKÓWKA pikantna-MUSZTARDÓWKA

Składniki

około 1,5 kg karkówki
słoiczek musztardy z ziarenkami gorczycy
ketchup
kieliszek czerwonego wina- 250 ml (najlepiej czerwone wytrawne lub pólwytrawne)
kostaka rosołowa pieczeniowa
czosnek w proszku
papryka słodka
papryka ostra
grobo zmielony pieprz
sól
cukier
olej




Przygotowanie

1. Zalewa do mięska

kostkę rosołową rozpuśc w szklance wody, poczekaj aż przestygnie
do przestudzonej kostki dodaj kieliszek czerwonego wina, słoiczek musztardy z ziarenkami gorczycy, 5 łyżek ketchupu pikantnego, łyżeczkę czosnku, łyżeczkę papryki słodkiej i dwie łyżeczki papryki ostrej, szczyptę soli i cukru do smaku

2. przygotowaną zalewą zalewamy nasz kawałek karkówki i zostawiamy na noc lub dłużej w lodówce

3. wyjmujemy mięsko z zalewy,zdejmujemy z niego częśc ziaren gorczyce i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz aż sięlekko zarumieni

4. wrzucamy mięsko na blaszke i pieczemy w emperaturze 180 stopni ponad godzinkę, co jakis czas polewamy mięsko zalewą w której leżało






Polędwiczki z borowikami duszone w winie

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe ( 80-100 dag)
50 gr borowików
1-1,5 szkl.białego wytrawnego wina
2-3 małe cebule
Delicat, olej, sól, kolorowy pieprz



Przygotowanie

Poprzedniego dnia umyć i namoczyć grzyby, zostawić na noc.
Następnego dnia umyć polędwiczki , osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 1-1,5 cm plastry, zgnieść pięścią by uformować małe kotleciki(nie rozbijać tłuczkiem).
Na patelni rozgrzać olej, położyć plastry polędwiczek.Krótko obsmażyć z obu stron.
Posypać czerwonym delikatem i mielonym, kolorowym pieprzem.
Podlać 1 szkl.białego wytrawnego wina, wrzucić odsączone borowiki oraz obrane cebule pokrojone w spore kawałki. Dusić do miękkości, od czasu do czasu przewracając polędwiczki. W razie potrzeby uzupełniać niedobór płynu- winem lub wodą.
Powtsały sos można zagęścić mąką, ale wydaje mi się to zbędne.

sobota, 3 marca 2012

Smalczyk wg taty Różyczki

Składniki


• 60 dkg chudej pachwinki wieprzowej lub boczku surowego
• 40 dkg kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej
• 1 cebulka
• kawałek słoniny
• 2 ząbki czosnku
• sól





Przygotowanie


Pachwinkę lub boczek zmielić przez maszynkę, wrzucić na patelnię i wysmażyć.Kiełbasę też zmielić, dodać pod koniec
smażenia, podsmażyć wszystko razem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia cebulki.
Na koniec dodać,przyprawę i zmiażdżony czosnek, chwilkę jeszcze smażyć,doprawić solą wg własnego smaku.
Wylać smalec do salaterki i odstawić do zastygnięcia, podawać z chlebem i ogórkiem kwaszonym.
Smacznego

Sałatka z tuńczyka na mój sposób

Składniki


 
Składniki na kilka osób.
2 op. tuńczyka w oleju,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka groszku,
5 jajek,
natka pietruszki,
3 ogórki kiszone,
2 cebule,
1,5 słoika majonezu,
*****************
 
 



Przygotowanie

Tuńczyka przełożyć do salaterki, kukurydzę i groszek odsączyć, jajka ugotować na twardo, ogórki pokroić w kostkę, cebulę i jajka również w kostkę. Wszystko wymieszać i zalać majonezem. Natkę poszatkować i dodać do w/w składników. Doprawić do smaku.  

piątek, 2 marca 2012

Sałatka z pora i kukurydzy

Składniki

2 pory z dużą "białą" częścią
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 ogórki konserwowe
koperek
sól, pieprz
majonez
śmietana



Przygotowanie

Pory drobno pokroić, nasolić. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone ogórki i doprawić. Na koniec dodać majonez pół na pół ze śmietaną i koperek.
SMACZNEGO!!

sałatka tuńczyk banalnie

Składniki

tuńczyk w sosie własnym - puszka
jedna papryka
4 cm białej części pora
ćwierć cebuli
pół brokuła
ogórek konserwowy
szklanka ryżu
majonez - wg uznania
sól
pieprz



Przygotowanie

wymieszać wszystkie składniki, te do pokrojenia - pokroić w kawałki ulubionej wielkości :)

czwartek, 1 marca 2012

Schab w sosie ze śliwkami bądź żurawiną

Składniki

4 porcje schabu (jak na kotlety, ale nie rozbite)
10 dużych suszonych śliwek lub proporcjonalna ilość żurawiny (owoców nie może być zbyt dużo, bo potrawa będzie słodka i zabije smak mięsa - owoce muszą dać jedynie winno-słodki smak)
2 średnie cebule
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól (bądź słona przyprawa do wieprzowiny)
sklarowane masło do smażenia
2 łyżki mąki i woda - do zagęszczenia sosu



Przygotowanie


Opiekamy na maśle schab uprzednio posypany solą lub przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą (tak, aby wszystko zostało przykryte). Dodajemy rozmaryn, tymianek i połowę drobno pokrojonych śliwek lub żurawin. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż schab będzie miękki, a cebula i owoce rozgotują się (ok 1,5 h) - kontrolujemy, by się nie przypaliło, dolewamy wody jeśli trzeba. Resztę owoców w całości, bądź przekrojonych na pół (gdy są duże) dodajemy na 15 min przed końcem gotowania. Wyjmujemy mięso i owoce w całości - sos przecieramy przez sito (nie koniecznie, ale to sprawia, że sos będzie gładki). Mieszamy mąkę z wodą, tak aby nie było grudek, dodajemy do sosu. Wkładamy schab i śliwki i jeszcze chwilę gotujemy. Dosalamy i pieprzymy do smaku.

Podajemy z kluskami śląskimi (w moich przepisach), kopytkami lub ziemniakami.

Ciasto kokosowe 1

Składniki

Ciasto:
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
4 łyżki śmietany
4 łyżki kakao

Posypka:
15 dag wiórków kokosowych
12 dag cukru
10 dag masła
2-3 łyżeczki mleka



Przygotowanie

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Potem dosypać kakao i wlać śmietane. Wszystko wymieszać i połączyć z pianą z białek.

Posypka:
Wymieszać wszystkie składniki. Gotową posypkę uformowaną w kulki kłaść na ciasto lekko uciskając. Placek piec na blasze wyłorzonej folią aluminiową w temp. 180oC przez ok. 50 min.

Murzynek2

Składniki

1 margaryna pół szklanki mleka lub wody mniej niż 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jaja 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia aromat lub przyprawa do pierników



Przygotowanie

Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.
 
Przełożyć ciasto do foremki i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową.

Łazanki bogactwo smaku

Składniki


ok. 3/4 opakowania makaronu łazanki
0,5 kg kapusty kiszonej
40 dag pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
pieprz z młynka
ziarenka smaku uniwersalne
łyżka suszonych ziół: majeranek, bazyli, tymianek
łyżka sosu tao tao słodko pikantnego
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta chili
łyżeczka przyprawy do bigosu
papryka słodka




Przygotowanie


1. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z liśćmi i zielem.
2. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Musi być dobrze przyprawione. Dodajemy koncentrat, podsmażamy.
3. Pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni, aż odparuje woda. Dodajemy do mięsa.
4. Ugotowaną kapustę odcedzamy i łączymy z miesem i pieczarkami. Podsmażamy. Zostawiamy do "przegryzienia". Za ten czas gotujemy makaron (al dente) w wodzie z dodatkiem oleju i soli. Ugotowany makaron łączymy z wszystkimi składnikami. Jeśli trzeba doprawiamy. Odstawiamy do "przegryzienia".

SMACZNEGO!
Polecam przygotownie "farszu" z podwójnej porcji i zamrożenia części. Wtedy gdy przyjdzie nam ochota na łazanki, rozmrażamy farsz, dodajemy świeżo ugotowany makaron i możemy cieszyć się tym cudnym smakiem bez wcześniejszego przygotowania.

Mięso do łazanek musi być mocno doprawione (jak w przepisie), po połączeniu z pozostałymi (nie przyprawionymi) składnikami "odda" swój smak całemu daniu! Mniam!

Łazanki najlepiej smakują na dzień następny, odgrzane na patelni dlatego z tego przepisu wychodzi ich więcej :)

Ciastka warszawskie z kremem

Składniki

20 dag margaryny1 1/2 szklanki mąki4 jajka1/3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 proszek do pieczenia (mały 17g)
1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Tłuszcz ucieramy z cukrem dobiałości, dodajemy cukier waniliowy,  żółtka, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Do utartej masydodajemy mąkę na przemian z mlekiem, na koniec ubitą pianę, piec ok. 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części smarując kremem czekoladowym na wierzchu. Pokroić w kwadraty i obsypac okruchami.