środa, 30 listopada 2011

Sałatka z brokułów - pycha

Składniki

1 paczka mrożonych brokuł
1-2 filety z piersi z kurczaka
3 -4 ząbki czosnku
majonez 3-4 łyżki



Przygotowanie

brokuły ugotowac w osolonej wodzie ale nie na nazbyt miękko
piersi z kurczaka ugotować i pokroić w kostke 
majonez wymieszać z przecisniętym czosnkiem
wszystko razem wymieszać .
Sałatke zrobić najlepiej dzień wcześniej żeby wszystko się  połączyło.

Jest to moja ulubiona sałatka . Smacznego.

Kotleciki z Sosem z Pomidorów

Składniki


8-12 małych rozbitych kotlecików z piersi kurczaka
cielęciny lub polędwicy wieprzowej
1/4 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
3 posiekane ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
1/2 szklanki rosołu
łyżka świeżej bazylii lub rozmarynu
50 ml oliwy z marynowania pomidorów
50 ml śmietany kremówki (dowolnie)
sól
pieprz




Przygotowanie

Na oliwie z pomidorów usmażyć kotleciki, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Dodać na patelnię czosnek, po chwili białe wino, rosół i pomidory. Pogotować kilka minut, aż sos odparuje. Dodać mięso i ewentualnie śmietankę, uzupełnić przyprawy.

Dla ilu osób: od 3 do 4

Kapusciane sakiewki

Składniki

10 liści kapusty bialej
40 dag mielonego mięsa
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
sol
pieprz ziolowy
1 jajko
szczypiorek
sos pomidorowy



Przygotowanie

Liscie kapusty obgotowac.Mięso wymieszac z ryżem jajkiem i przyprawami.Masę kłasc na liscie zebrac je u góry bowiązac szczypiorkiem.Wlożyc do rondla podlac wodą dusic okolo 20 minut.Polac sosem pomidorowym.

wtorek, 29 listopada 2011

Ziemniaki nadziewane boczkiem i koperkiem...mmm

Składniki

Male ziemniaki (moga byc mlode)
koperek
wegeta
pieprz
surowy boczek (bekon) lub jakas wedlina.
maslo

Proporcje zalezne sa od ilosci osob uczestniczacej na imprezie

Folia aluminiowa do zawiniecia



Przygotowanie

Ziemniaki umyc, NIE OBIERAC. Przekroic na pol, posmarowac maslem. Wlozyc pomiedzy polowki boczek (polecam) posypac wegeta, pieprzem i cieniutko pokrojonym koperkiem. Jesli ktos chce mozna rowniez dodac starte na grubym oczku pieczarki.

Zlaczyc ze soba polowki i staranie owinac w folie aluminiowa.
Piec na grilu ok 20-30 min obracajac co jakis czas.

Zycze udanej zabawy i smacznego!

pasta z makreli - pyszna

Składniki

1 makrela wędzona
1 jajko
1cebula
około pół łyżki masła
pieprz
musztarda - troche około pół łyżeczki 



Przygotowanie

Makrelę obieramy z ości, cebule i jajko kroimy w drobną kosteczkę wszystko razem porządnie ugniatamy widelcem. Dodajemy pieprz musztardę i masło – takie połączenie daje fajny maślany posmak.

Salatka Dorki

Składniki

30-40 dag mięsa z wędzonego kurczaka
2 szkl ugotowanego ryżu
1 puszka kukurydzy
4 mandarynki
1 mały słoik marynowanej dyni
5 łodyg selera naciowego
1 mała kapusta pekińska
1 słoik majonezu
1/2 szklanki jogurt
curry
pieprz
sól



Przygotowanie

Ryż włożyć do salaterki dodać pokrojone ięso z kurczaka, posiekaną kapustę pekińską  i drobno pokrojony seler.Kukurydzę i dynię odcedzić z zalewy,podzielić na cząstki mandarynki, wszystkie składniki przełożyć do salaterki.
Przygotować sos: Majonez wymieszać z jogurtem, dodać płaską łyżkę cirry, przyprawić do smaku pieprzem i solą, i wymieszać .Polać sałatke sosem delikatnie wymieszać i schłodzic w lodówce.

poniedziałek, 28 listopada 2011

Chlebus Bananowy

Składniki

1/2 szklanka cukru
1/3 szklanki masla miekkiego
3 bardzo dojzale banany
2 jaja
1 lyzeczka sody
2 szklanki maki
1 tyzeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 lyzeczka cynamony
1/4 lyzeczki galki muszkatalowej
orzechow wloskich ze 2 garsci.



Przygotowanie

Wszystkie skladniki wymieszac i piec w piekarniku na 180 stopni okolo 40 minut lub do momentu jak sprawdzimy patyczkiem i ciasto nie bedzie sie przyklejac.
Przepis jest niesamowita gama smakowa. Polecam

niedziela, 27 listopada 2011

Schab „Maurycy

Składniki

75 dag schabu,
1 łyżeczka cukru,
4 kwaśne jabłka,
sól, majeranek,
1 łyżka smalcu



Przygotowanie

Mięso opłukać, natrzeć solą i majerankiem i obrumienić na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i majerankiem i dodać do mięsa. Wlać pół szklanki wody lub rosołu i dusić pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie, podzielić na porcje. Podawać z ziemniakami, surówką lub marynowanymi cebulami.

Przepis pochodzi z Gdańska


Źródło : książka "KUCHNIA REGIONALNA WCZORAJ I DZIŚ" B. Markuza-Bieniecka

Ogorki w curry na zime pycha

Składniki

2.5kg ogorkow
5 sporych cebul
3 lyzki soli
na zalewe:
3 szkl wody
2 szkl cukru
1 szkl octu
2 lyzeczki curry
2 lyzeczki slodkiej papryki
1 lyzeczka pieprzu mielonego
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego
1 lyzeczka gorczycy




Przygotowanie

Ogorki ze skorka pokroic w slupki albo w plasterki. Cebule obrac, pokroic w talarki zasypac sola i odstawic na 3-4 godziny. Po uplywie wyznaczonego czasu cebule odcedzic z soku. Ugotowac zalewe. Ogorki i cebule poukladac w sloikach zalac goraca zalewa. Pasteryzowac 10 minut

Tort makowy z bitą śmietaną od Malibu

Składniki

10 jajek (nie przerażać się ilością, bo uwierzcie-warto tyle dać)
2 szkl. cukru kryształu
0,5 kg maku sparzonego i zmielonego
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 l śmietany kremówki 30 %
1 puszka brzoskwiń



Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, kaszę i bułkę tartą, proszek i ubitą pianę z białek (jak zawsze delikatnie wmieszać łyżką).
Piec 45 min w 200 C.

Biszkopt przekroić (na tyle krążków ile się uda-w zależności jak duży wyrośnie), nałożyć bitą śmietaną, poukładać pokrojone brzoskwinie, znowu bitą śmietanę i następny krążek itd.

Wierzch udekorować bitą śmietaną.

Tort jest odlotowy !!! Nie miałam okazji go robić, ale miałam sposobność go próbować. Pyyyyszny, wilgotny, samemu można zjeść od razu przynajmniej połowę ;o)

A co chyba najważniejsze, prosty w wykonaniu !!!

Życzę smacznego !!!

pasta z resztek kurczaka

Składniki

1- około 30 dag kurczaka
2 - 3- 4 ogórki kiszone
3 - 2 jajka gotowane
4 - 2 -3 łyżki majonezu
5 - 2 łyżki musztardy
6 - sól , pieprz , wegetta, ostra papryka




Przygotowanie

 Resztki kurczaka gotowanego, pieczonego lub z rożna ( w zależności co posiadamy)
przekręcimy  przez maszynkę do mięsa .Ogórki , jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmielonego mięsa.Teraz czas na pozostałe składniki - majonezu i musztardy dajemy tyle ,żeby masa była dostatecznie wilgotna i dostosawana do smarowania .Przyprawiamy do smaku. Pasta gotowa .

Kto lubi może dodac cebule lub czosnek.
Można zmienic kolor pasty dodając łyżkę koncentratu pomidorowego lub keczup.

Smacznego.

Makowiec z kruszonką

Składniki

Ciasto:
   1/2 kostki margaryny
    15 dkg.cukru
    15 dkg.mąki krupczatki
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      3 jaja
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
80-100 dkg.maku
      1/2 kostki masła roślinnego
      4-5 jaj
      1/2 słoika dżemu śliwkowego
      2-3 łyżek miodu
   1 1/2 szklanki cukru      
         2 łyżki kakao
            olejek migdałowy
            rodzynki
            posiekane orzechy

Kruszonka:
25 dkg.mąki
10 dkg.cukru
15 dkg.zimnego masła lub margaryny

Lukier:
25 dkg.cukru-pudru
  3 łyżki zimnej wody





Przygotowanie

Utrzeć margarynę z cukrem dodać kolejno:żółtka,mąki z proszkiem i pianę z białek.Wyłożyć ciasto na blachę.

Mak sparzyć,dobrze osączyć i zemleć dwa razy a następnie stopniowo dodawać - ciągle ucierając:cukier,żółtka,dżem,kakao,masło roztopione razem z miodem,olejek i bakalie.Na końcu masę delikatnie wymieszać z pianą z białek i wyłożyć na ciasto.

Posiekać składniki kruszonki - zagnieść,rozkruszyć i posypać ciasto.
Piec około 1 godz. w temp.200 stopni.
Gorący makowiec polukrować lukrem(cukier-puder roztarty z wodą).

sobota, 26 listopada 2011

Roladki z piersi z pieczarkami

Składniki

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 20 dkg pieczarek,
- 2 duże ząbki czosnku,
- papryka zielona i czerwona (po kawałku),
- 1 cebula,
- 15 dkg sera żółtego,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- wykałaczki.



Przygotowanie

Jak przyrządzić?
Piersi umyć i rozbić jak na kotlety (może być dosyć cienko), posypać solą, pieprzem i odstawić. Osobno bardzo drobno posiekać pieczarki, cebulę, czosnek i paprykę, ser zetrzeć na tarce. Na patelni usmażyć tylko pieczarki z cebulą (oczywiście przyprawić solą i pieprzem). Rozłożyć filety i na całej ich długości kłaść usmażone pieczarki z cebulą, surową paprykę, czosnek i żółty ser. Następnie zwinąć piersi (delikatnie jak gołąbki) i gdzie trzeba wbić, wykałaczkę, aby roladka się nie otworzyła. Tak przygotowane zawijańce panierować (dość grubo) w bułce tartej i jajku. Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

Jak podawać?
Podawać do frytek, ryżu, ziemniaków i rozmaitych surówek. Smacznego!

Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami z grilla

Składniki


4 pojedyncze piersi z kurczaka;
przyprawa do kurczaka;
słoik suszonych pomidorów w oleju;
2 ząbki czosnku;
mozzarella lub zwykły żółty ser;




Przygotowanie

Filety pluczemy, suszymy i nacinamy w taki sposób, aby powstały z nich kieszonki. Pomidory odsączamy z oleju, kroimy w paseczki i wkładamy do kieszonek. Czosnek obieramy, kroimy w bardzo cieniutkie plasterki i również wkładamy w kieszonki. Mozzarellę w kawałku (lub zwykły żółty ser) trzemy na tarce i również umieszczamy w kieszonkach. Całość spinamy wykałaczkami, posypujemy obficie przyprawą do kurczaka i przygotowujemy na grillu węglowym lub elektrycznym, w zależności kto co ma i gdzie się znajduje :) Filety powinny być na grillu około 20 min. Polecam z frytkami lub ziemniaczkami! Smacznego!

piątek, 25 listopada 2011

Ptasie mleczko wg Różyczki

Składniki

• puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego
• biszkopty
• 2 galaretki truskawkowe
• 2 galaretki cytrynowe
• 1 galaretka z czarnej porzeczki



Przygotowanie


Tortownicę wyłożyć biszkoptami,biszkopty polać galaretką z czarnej porzeczki,rozpuszczonej w 1½szklanki przegotowanej wody (galaretka ma być gorąca) tortownicę wstawić do lodówki,aż biszkopty zastygną.
2 galaretki truskawkowe,rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.
Wystudzić,do zimnej galaretki wlać, zimne skondensowane mleczko z lodówki,ubijać widełkami do piany mikserem,aż masa zacznie rosnąć i gęstnieć.
Wylać na biszkopty,wstawić do lodówki,galaretki cytynowe rozpuscić w 1 ¾ szklanki wrzącej wody,wystudzić.
Tężejącą galaretką zalać ptasie mleczko,wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego

pierogi z pokrzywą i mięsem

Składniki

nadzienie:
0,5kg milonego mięsa (drobiowe lub mieszane)
2 ziemniaki ugotowane
2 cebule
1ząbek czosnku
duży pęczek młodej pokrzywy lub szpinaku świerzego lub puszka szpinaku w wodzie
sól i pieprz
olej


ciasto:
według własnego przepisu lub
-3szkl mąki
-1szkl gorącej wody
-1łyżka oleju
-szczypta soli



Przygotowanie

Pokzywę lub szpinak dobrze sparzyć a następnie posiekać drobno. Jezeli używasz szpinaku z puszki to odsącz lub odparuj z nadmiaru wody.
Cebule drobno posiekaj i podsmaz na oleju pod koniec smarzenia dodaj posiekane i sparzone liście i smaz jeszcze ok 3 min.Ziemniaki rozgnieć widelcem.Teraz wszystko połącz(liście ,cebule, ziemniaki, mięso mielone), dodaj zgnieciony czosnek, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Jeżeli masa ci się wydaje za luźna dodaj trochę tarkowanej błki.
Farszem nadziewaj ciasto na pierogi. Gotuj 10 min od wypłynięcia.
SMACZNEGO

Pokrzywę polecam zbierać doleko od szosy i w maju kiedy jest zielona, młoda i najzdrowsza. Pamiętaj najsmaczniejsze są szczyty roślin tak do 5 listka od góry.
Szczegulnie polecam dla małych dzieci i osób z anemią oraz w okresie rekonwalescencji po zabiegach z uwagi na wysoką zawartość żelaza w pokrzywie.

kielbasa w pomidorach mojej mamy

Składniki

1/2 kg kiełbasy (najlepiej ślaskiej, ale kazda, nie posiadająca dużej ilości tłuszczu, jest dobra
4 większe cebule
2 czerwone papryki ( w razie braku mozna zastąpić mieloną ostrą papryką wtedy dodać do smaku)
1 koncentrat pomidorwy (mały słoiczek)
125 ml gęstej śmietan  
1   łyżeczka cukru  
sól. pieprz do smaku
olej do samżenia



Przygotowanie

Cebulę oczyścić i pokroić w talarki.Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cieniutkie paseczki.Z kiełbasy zdjąć oslonki (niekoniecznie jak kto lubi) i pokroic w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.dodać cebulę i smażyć około 5min (tak,żeby cebula była miekka). Następnie dodać kiełbaskę i smażyć, aż kiełbaska się zarumiemi.Dodać paprykę ,koncentrat pomidprowy i łyżeczkę cukru i jeszcze smazyć okolo 5 min.Dodać śmietanę wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Jest to przepis, który mozna urozmaicać wg własnego uznania.
Często jest bazą wyjściową do różnych dań typu pizza,spagetti. Polecam. Moje dzieci przepadają za taką kiełbaską w pomidorach.

czwartek, 24 listopada 2011

Kotlety z cukini i kurczaka zgodne z MM

Składniki

2 młode cukinie ok 25 cm długości
1 mała marchewka
pierś z kurczaka
jajko
cebula
2 ząbki czosnku
duża garść granulatu sojowego (albo bułki tartej czy otrąb, z granulatem jest zgodne z posiłkiem tłuszczowym na I fazie metody Montignaca)
duża szczypta mieszanki ziół (tymianek, oragano, bazylia)
sól
pieprz





Przygotowanie

Ścieramy marchew i cukinię w całości razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Solimy, mieszamy i czekamy aż puści wodę ok 15 min. W tym czasie podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy z oliwek, jak cebulka się zezłoci wciskamy czosnek i po kilku sekundach wyłączamy gaz czekając aż się ostudzi. Siekamy mieso z kurczaka na bardzo drobno (można zmielić). Odciskamy porządnie z cukini i marchwi wodę. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem, granulat sojowy, mięso, jajko, zioła i pieprz. Sprawdzamy czy nie potrzeba więcej soli. masa ma mieć podobną konsystencję jak kotlety mielone.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, formujemy kotleciki i smażymy na małym ogniu do zezłocenia z obu stron.

Z podanej ilości robię przeważnie 9 kotlecików ok 4- 5 cm średnicy.

Kotleciki są bardzo delikatne i okropnie smaczne z kleksem kwaśnej śmietany na górze. Idealne na lato do pałaszowania z surówką - polecam!

Nadają się także dla bezglutenowców w wersji z granulatem sojowym. Kotleciki są zgodne z 1 fazą metody Montignaca (posiłek tłuszczowy).

sosik pieczarkowy

Składniki


150 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 ml bulionu
100 ml śmietanki 18 %
1 łyżka pokrojonej natki z pietruszki
sół, pieprz
sok z cytryny




Przygotowanie

Pieczarki obrać, opłukać, pokroiś na plasterki (bardzo drobno), skropić sokiem z cytryny.

Cebulę obrać, opłukać, posiekać, podsmażyć razem z pieczarkami na maśle, opruszyć mąką, wlać bulion i gotować ok. 10 min.

Dodać śmietankę.

Doprawić solą, pieprzem, zagotować.

Przed podaniem posypać natką pietruszki:)

środa, 23 listopada 2011

Naleśniki Bożeny

Składniki


SKŁADNIKI:
3 jajka
9 czubatych łyżek mąki pszennej
około 3/4 l mleka
2 łyżki oleju
sól do smaku





Przygotowanie

WYKONANIE:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę(jeśli są grutki przeczeć przez sito) do gęstości kwaśnej śmietany,smażyć na dobrze rozgrzanej patelni najlepieej teflonowej.

nadzienie według uznania.
                                                             smacznego!!!!!

Sałatka pasta z tuńczyka i kaszy

Składniki

2 puszki tuńczyka w oleju
woreczek kaszy jęczmiennej
musztarda delikatesowa
kukurydza
jogurt naturalny
pieprz, sól




Przygotowanie

kaszę ugotować i ostudzić
dodać tuńczyka i pół puszki kukurydzy
wymieszać łyżkę musztardy i dwie łyżki jogurtu naturalnego (gestego, np z firmy Bakoma)
wymieszać sos z kaszą i tuńczykiem
dodać do smaku pieprzu bądź też soli

ilość musztardy i jogurtu jest uzależniona od preferowanych smaków:) każdy najlepiej musi wyszukać swoje proporcje

kiedy dostałam ten przepis (jako sałatkę z tuńczyka) ..........dziwne dla mnie wydawało się pomieszanie kaszy z tuńczykiem a jeszcze dziwniejsze musztardy z jogurtem .......ale mile się zaskoczyłam! Jest to DOBRE:)
napisałam w opisie "Pasta z tuńczyka i kaszy", gdyż dla mnie osobiście bardziej pasuje to na pastę na chleb...niż jako sałatka....ale można także takie danie podać jako sałatkę.

Sernik z lemon curdem

Składniki

Spód:
* ciastka digestive - rozdrobnić (225g)
* ok.60 g masła - rozpuścić

Masa serowa:


* 500 g sera śmietankowego,
* 400 g jogurtu greckiego
* 4 jajka
* 200 g czekolady białej
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 opakowanie budyniu waniliowego


Lemon curd


* sok z 1 dużej cytryny
* skórka z 1 cytryny
* 3 żółtka
* 110 g cukru
* 60 g masła


Masa śmietanowa


* 500 g gęstej śmietany (u mnie 18%)
* 4 łyżki (z górką) serka homogenizowanego, naturalnego
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , (z ziarenkami u mnie)
* 2 opakowani cukru wanilinowego ( u mnie: z dodatkiem prawdziwej wanili)


 






Przygotowanie

Wymieszać pokruszone digestive z masłem. Mieszaniną wylepić dno i część boków tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do lodówki na pół godziny

Lemon curd: Do rondelka wsypać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Dobrze wymieszać i postawić rondelek na bardzo małym ogniu. Podgrzewać ciągle mieszając. Jak masa zrobi się już gęsta, dodajemy masło pokrojone na malutkie kawałeczki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Przykrywamy wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa serowa: Do miski włożyć ser, jogurt grecki, jajka i budyń. Wszystko razem dokładnie ale krótko wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Przestudzić i dodać do masy serowej. Wymieszać.
Wlać masę serową do tortownicy.
Na wierzch układać łyżeczką wystudzony lemon curd. Delikatnie rozprowadzić , aby powstał efekt marmurku.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić sernik. Po 8 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze ok. 1h 10min.
Przygotować polewę śmietanową: do miski dać śmietanę, serek homogenizowany, cukier wanilinowy i ekstrakt. Krótko wymieszać.

Wyjąć sernik z piekarnika (piekarnika ustawić na 160 stopni) i na wierzch wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ponownie tortownicę do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 8 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika (ja wkładam pomiędzy drzwiczki i piekarnik, rękawicę kuchenną) i zostawić sernik na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.

 

wtorek, 22 listopada 2011

ciasto marmoladowo- piernikowe gosi

Składniki

2jaja
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny lub masła
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki kakao
10 łyżek gęstego dżemu ( wiśniowy lub powidła)



Przygotowanie

Utrzyj całe jaja z cukrem dodając stopniowo maslo. Teraz dodatki: dżem, przyprawa do piernika soda, kakao.Do powstałej masy dodawaj na przemian mąkę i mleko, dokładnie mieszaj, aby masa miala jednorodną konsystencję.Piecz ok. 40 minut w180 stopniach.Gotowe ciasto po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego!!!!!

Kasza jęczmienna z grzybowym smaczkiem

Składniki

2 torebki kaszy jęczmiennej
5 dużych pieczarek
1 duża cebula
2 kostki grzybowe
pieprz ziołowy
papryka mielona czerwona
natka pietruszki suszona lub świerza
margaryna do smażenia


Propozycja podania




Przygotowanie

Kaszę ugotować w wodzie z jedną kostką grzybową.
Na patelni roztopić 1 łyżkę margaryny, podsmażyć lekko posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i przykryć pokrywką, jak pieczarki puszczą sok to dodać kostkę grzybową i przykryć jeszcze na chwilkę. Dodać kaszę jęczmienną, przyprawy i zioła i smażyć chwilkę razem. I gotowe...pyszna kasza o niebanalnym smaku.

  SMACZNEGO!!!!

Paszteciki półkruche

Składniki

  

30,  dag mąki  pszennej ( 2 szkl. )


2,   jajka


15, dag margaryny


 2 łyżki śmietany


2 łyżeczki proszku do pieczenia





Przygotowanie

 

Zagnieść, zwinąć jak na makowiec, posmarować żółtkiem i piec w temp. 180 na złoty kolor 

poniedziałek, 21 listopada 2011

placek z orzechami

Składniki

Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 30 dag margaryny,
- 2 łyżki śmietany,
- jedno całe jajko,
- 2 żółtka,
- 15 dag cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.



Masa orzechowa:
- 30 dag grubo pokrojonych orzechów,
- 12 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 2 łyżki miodu.

Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek,
- cukier wg uznania,
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny,
- kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- rodzynki,
- skórka cytrynowa,
- 3 łyżki wody.
y



Przygotowanie

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić je na 3 części i każdą część rozwałkować. Dwa placki upiec a trzeci pozostawić surowy. Masa orzechowa Wymieszać wszystkie składniki i smażyć pięć minut. Na surowy placek wyłożyć masę orzechową, wstawić do piekarnika i upiec. - - masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać cukier oraz kwasek cytrynowy i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać kisiel lub mąkę ziemniaczaną, wymieszać z 3 łyżkami wody i jeszcze chwilę podsmażyć. Na koniec można dodać rodzynki i skórkę cytrynową. Ciepłą masą jabłkową przełożyć dwa upieczone wcześniej placki, a na wierzch położyć placek orzechowy

Jabłecznik dla mężusia

Składniki


CIASTO


2 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru (ja używałam brązowego)
75g masła/margaryny
skórka z pomarańczy


JABŁKA


4 Jabłka
2 białka
cukier do woli
cynamon
sok z połówki cytryny
skórka z całej cytryny




Przygotowanie

 

 

Wszystkie składniki ciasta połączyć (ja masło rozpuściłam w mikrofali)

 

Obrać jakbłka, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodac cytrynę Ubić pianę z białek z odrobina cukru Połączyć jabłka z piną, cynamonem i cukrem

 

Ja wybrałam małe jajkowate naczynie żaroodporne

 

Palcami wylepić spód foremki 3/4 części ciasta, zrobic wysokie brzegi. Na ciasto lądują jabłka z pianą Z 1/4 części ciasta robiłam takie bobki coś jak kruszonka Posypałam cynamonem i brązowym cukrem Do nagrzanego pieca na okolo 50 minut, najpierw w temp 180 ale po 40 minutach znmiejszyłam do 140.

 

Obowiazkowo jeść cieplutkie:))))



ŻYCZĘ SMACZNEGO

niedziela, 20 listopada 2011

Warzywno-mięsna galareta

Składniki

30-40 dkg szynki konserwowej,
opakowanie mrożonych brokułów,
4 marchewki,
4 jajka,
słoiczek konserwowej marchewki z groszkiem lub sam groszek,

zalewa:
litr wody,
4 łyżki żelatyny,
trochę włoszczyzny,
2 kostki rosołowe,
sól, pieprz

UWAGA: Zamiast szynki można użyc gotowanego kurczaka z rosołu.



Przygotowanie

Szynkę kroimy w kosteczkę, brokuły gotujemy i dzielimy na różyczki, marchewki gotujemy i kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w krążki, groszek odcedzamy.

Posiekaną włoszczyznę gotujemy w litrze wody. Dodajemy kostki, doprawiamy. Łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 1/2 szkl wywaru. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

Keksówkę wykładamy dokładnie folią aluminiową. Dno wykładamy plasterkami marchewki, na to dajemy brokuły, szynkę, jajka i marchewkę z groszkiem lub sam groszek. Wszystko zalewamy zimną zalewa (trzeba uważac, żeby nie wylac poza folię). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, odwracamy keksówkę do góry dnem i kiedy galareta się wysunie, delikatnie ściągamy folię. Smacznego.

                 


                   

Galaretę można robic z mniejszej porcji w miseczce, a zamiast szynki można uzyc kurczaka z rosołu.

Babka cytrynowa wg Dorotus

Składniki





1 szklanka cukru (dałam mniej - 3/4 szklanki, wg mnie w sam raz)
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła




Składniki na lukier:




pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny





Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm)lub blaszkę według uznania. W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z jajkami, wymieszać, można zmiksować.

Ciasto przelać do formy i piec około 60 minut (ja w mojej nie-keksówce piekłam około 40 minut), do tzw. suchego patyczka.

Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Polać ciasto.

Smacznego :)Ciasto pochodzi wg przepisu Dorotus pychotka !polecam

Fresh serniczek na upały

Składniki

 
 biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki przennej tortowej
1/2 łyżki  mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa serowa:
2 żółtka
1kg zmielonego 3 razy sera białego
1 szklanka cukru pudru
galaretka cytrynowa (1 opakowanie)
 Dekoracja:
1 galaretka pomarańczowa
brzoskwinie



Przygotowanie

biszkopt upiec poprzedniego dnia:
ubić na sztywno białka potem dodać cukier puder i też ubić tak aby były lśniace, dodać żółtka, mąkę z proszkiem wymieszać i wsypac do tego. delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w 180 stopniach.
masa:
rozrobić galatetkę w 1/2 wody na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia, przygotowac ser biały z miksowac go z cukrem pudrem i żółtkami dodac lekko zgęstniałą galaretkę - wymieszać. odstawić na chwilę do lodówki aby troche zgęsniało i następnie wylac na biszkopt upieszczony w tortownicy wyłozonej sreberkiem. udekorowacpomarańczową galaretką i owocami wstawić do lodówki.

sobota, 19 listopada 2011

Mielone kulki z orzeszkami ziemnymi

Składniki


ok.40 dkg mięsa mielonego
1-2 jajka
10-15 dag orzeszków ziemnych
2-3 łyżki bułki tartej


przyprawy:


sól,odrobina pieprzu
1 łyżeczka imbiru w proszku(zmielonego)


olej






Przygotowanie

Do mięsa dodać jajko, drobno posiekane orzeszki,imbir,sól i pieprz, troszkę bułki tartej. Formować małe kulki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Podawać jako gorącą przekąskę.

Ciasteczka pallini

Składniki

Ciasteczka amaretti 1 pakowanie
serek maskaropne
szkl.kay rozpuszczalnej
aromat migdałowy
wiórki kokosowe lub wiórki migdałowe






Przygotowanie

Do zimnej kawy dodaćkilka kropel aromatu migdłowego.Kazde ciasteczko bardo szybko namoczyc w kawie i wyjac na blache by samo przesiąkało wilgocią.Gdy wszystkie będą już wilgotne na płaską część kazdego z nich nakładać nożem serek maskarpone i zamykać drugim ciasteczkiem.Gdy markizy będa już gotowe obtaczamy je w wiórkach i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Smacznego!!!!

 

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Składniki

-6 jaj
-2 średnie cebule
-4 średnie ogórki kiszone
-3 łyżki majonezu
-sól, pieprz do smaku





Przygotowanie

Jaka zetrzec na drobniutkiej tarce, ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobniutką kosteczkę,cebulę również drobniutko posiekać. Dodać majonez i przyprawy, dobrze wymieszać, schłodzić . Uwielbiamy na świeżutkiej bułce . mniam

Babeczki Joli S

Składniki

50 dag mąki
1 paczka margaryny
15 dag cukru
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy


KREM:
15 dag kokosu
4 łyżki kaszy manny
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
10 dag masła




Przygotowanie

z podanych składników zagnieść ciasto. Część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego szklanką 30 krążków. Pozostałym ciastem wylepić foremki do babeczek.
Do rondla wlać 1/2 szklanki mleka, dodać,masło, cukier i zagotować. Kaszę mannę wymieszać z pozostałym mlekiem i wlać do gotującej się masy. Ciągle mieszająć gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia masy. Dodać kokos, znowu zagotować i mieszając dodawać po żółtku. Wystudzić
Zimny krem nakładać do foremek, przykryć krążkami z ciasta i docisnąć. 
Piec w temp. 200 0 C przez 25 min. Po upieczeniu polać polewą i posypać kokosem albo płatkami migdałowymi 

Kotleciki ryżowe z kurczakiem

Składniki

2 woreczki ryżu
pierś z kurczaka
1-2 jajka
przprawa do kurczaka
olej, bułka tarta.





Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie (nieco dłużej niż podano na opakowaniu). Pierś obficie posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć, ostudzić i drobno pokroić (ok 0,5cm kawałeczki).

Ryż mieszamy z piersią z kurczaka, dodajemy jajko bądź dwa w zależności od konsystencji (nie może być rzadka). Jak ktoś lubi mocno przyprawione można jeszcze dosypać przyprawy do kurczaka.

Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy :) Przepis wymyśliłam sama - SMACZNEGO!

spagetti z pomidorami i indykiem

Składniki

proporcje dla sześciu osób:


makaron spaghetti, po około 100 gr na osobę
1 - 1,2 kg mielonego mięsa z indyka (pierś, udziec)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2 większe lub 3 mniejsze marchewki
1/2 selera naciowego
400 mililitrów pomidorów z puszki
1 litr soku pomidorowego lub 650 mililitrów przecieru z pomidorów
oliwa i masło (80 gr)

przyprawy


8 ziaren pieprzu czarnego
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
świeża bazylia
tarty parmezan lub inny twardy, ostry ser




Przygotowanie

mięso podsmażyć na patelni, na możliwie małej ilości oliwy, przełożyć do garnka na tej samej oliwie (w razie konieczności dolewać oliwy) podsmażyć  i przekladać do garnka cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki- zlać wszystko do garnka rozgrzać na patelni masło i podsmażyć na małym ogniu pokrojoną w słupki marchew, obrany z włókien i pokrojony w plastry grubości ok. 2 cm seler naciowy ( aż zrobią sie prawie miękkie)- przełożyć do garnka wlać pomidory z puszki, wcześniej pokrojone w kostkę i sok ( lub przecier) pomidorowy- o ile potrawa wydaje się nam za gęsta można dodać wody pieprz, ziele, liść i sól zetrzeć w moździerzu i dorzucić do garnka (w razie braku moździerza można pokruszyć przyprawy np. wałkiem do ciasta) pogotować wszystko razem,  aż przejdzie smakiem, 15- 20 minut bazylię podrzeć rękami na drobne kawałki( unikać krojenia nożem- traci aromat) zetrzeć ser na drobnej tarce makaron ugotować wg przepisu i upodobania na patelnię włożyć porcje makaronu, polać sosem z garnka ( ja dodaję jeszcze, dla siebie, parę kropli sosu tabasco zielonego) posypać serem i bazylią

czwartek, 17 listopada 2011

Schab w sosie pieczarkowo-paprykowym

Składniki

8 kotletów schabowych bez kości


1 duża cebula


1 mała papryka lub 1/2 szt dużej


1 mała marchewka


30 dkg pieczarek


sól, pieprz


1 łyżeczka majeranku


2 łyżki oleju


1 czubata łyżka masła


1 łyżka mąki+ mąka do panierki





Przygotowanie

Kotlety umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem posolić i posypać pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z wymieszanym z olejem.

Przełożyć do szerokiego rondla, pieczarki pokroić w talarki,marchewkę w kawałki, cebulę  w piórka i obsmażyć chwilę  na patelni. Przełożyć do schabu i zalać wodą (wody ma być tyle żeby wszystko było lekko przykryte) Dodać przyprawy i dusić na małym ogniu aż mięso zrobi się miękkie.

Na 10 minut przed wyłączeniem, dodać pokrojoną na drobne kawałki paprykę i jeszcze razem gotować..Gotowy sos doprawić pieprzem.

Gdy potrawa będzie wg nas za rzadka, rozrobić łyżkę mąki z zimną wodą, tak żeby nie było grudek i wlać do mięsa, gotować razem 2 min delikatnie mieszając.

Podawać z kaszą jęczmienną,kluskami śląskimi, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego.

                                            

Babka latte macchiato z migdałami

Składniki

CIEMNE CIASTO
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 9 żółtek
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 175 g mielonych migdałów

MASA MOKKA
- 9 białek
- 200 g cukru
- 80 g mąki
- 3 łyżki kawy instant w proszku
- 300 g mielonych migdałów
- 100 g gotowej polewy waniliowej
- kawusie ( draże kawowe lub czekoladowe )




Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę z kominkiem natłuścić i opruszyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę ( mieszać aż cukier się rozpuści ).
Dodawać po 1 żółtku, ucierać.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, razem z migdałami dodać do masy, krótko wymieszać.
Ciasto wlać do formy , wygładzić.

Masa mokka:

Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i tak długo ubijać aż się rozpuści.
Mąkę wymieszać z kawą w proszku, przesiać na pianę, posypać migdałami, całość delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciemne ciasto, wygładzić.
Babkę piec ok. 55 minut.
Około 15 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową aby zbyt mocno nie ściemniała.
Wystudzić w formie i wyłożyć na paterę.
Polewę roztopić wg. przepisu na opakowaniu i posmarować nią od góry 1/3 ciemnego ciasta, udekorować drażetkami i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego

Gąbka

Składniki

Ciasto I
8 żółtek
2 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto II
8 białek
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 szkl maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach cytrynowy

Masa:
500 ml 30% śmietany
2 op galaretki ( czerwona i zielona)



Przygotowanie

Żółtka i jajka ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki i piec 30 min w 180 st C. Wystudzone ciasto podzielić na 2 blaty.

Drugie ciasto:
Białka ubić na sztywno,dodając cukier a następnie mąkę,mak oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać,na koniec dodać olejek,rozłożyć na blaszce i upiec.

Masa:
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szkl wody. Śmietanę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę.Na jedną część biszkoptu wyłożyć 1 część masy, przykryć ciastem makowym ,na nie 2 część masy i druga część biszkoptu. Posypać cukrem pudrem.

Wieprzowina smażona z pomidorami i imbirem

Składniki

2 grubsze kotlety ze schabu, puszka pomidorów lub 4 duże świeże pomidory, 2 cebule, 3 plastry imbiru, 2 ząbki czosku, olej

dodatkowo sos sojowy ciemny, mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana, koncentrat pomidorowy, sól, cukier






Przygotowanie

pokroić mięso w kostkę, dodac 1 łyżkę oleju, 1/2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej,
5 łyżek wody i 5 łyżek sosu sojowego. Marynować ok. 2 godzin w lodówce.

1. Na patelnię lub do woka wlać 5 łyżek oleju i smażyć mięso kilka minut mieszając. Wyjąć.
2. Dodać jeszcze 3 łyżki oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno posiekany imbir lub 1 łyżeczkę suszonego, sól, czosnek i pomidory.  Smażyć aż pomodory będą miękkie
3. Dodać mięso do woka, na koniec 3 łyżki koncentratu wymieszane z 3-4 łyżkami cukru.

Wymieszać. Podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym. Proste w wykonianiu, dość tanie- aromatyczne i przepyszne!
Dla zwolenników smaków slodko-kwaśnych. Przepis wyszukany kiedyś w jednej ze starych gazetowych książeczek o kuchniach świata.

Łazanki z grzybami

Składniki

25 dag makaronu łazanki30 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone) lub pieczarek2 spore cebule3-4 łyżki masła lub olejutrochę maggi lub vegetypieprz i sól



Przygotowanie

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Cebule obrać i drobno posiekać. Ładnie zrumienić na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać pokrojone w plasterki grzyby (mrożonych nie rozmrażać). Smażyć mieszając aż z patelni odparuje cały płyn. Wówczas doprawic do smaku maggi lub vegetą, pieprzem i solą. Ugotowane łazanki pomieszać z grzybami, przykryć i 10 -15 min trzymać na rozgrzanej płycie lub w wyłączonym rozgrzanym piekarniku. Kto chce może zaostrzyć smak tej potrawy dodając kilka łyżek kiszonej kapusty ugotowanej z dodatkiem masła lub oleju, a potem odciśniętej i posiekanej.

przepis ten pochodzi z Poradnika Domowego

serniczek z kulkami orzechowymi

Składniki

składniki na blaszke 20/30cm
kruche ciasto:
-20 dag mąki
-7 dag cukru
-10 dag margaryny
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka płaska kakao

masa serowa:
-1kg sera z pojemnika
-pół szkl.ciepłego mleka
-niepełna szkl.cukru
-pół szkl .oleju
-3 jajak
-budyń śmietankowy

kulki orzechowe:
-30 dag orzechów zmielonych
3-4 łyżki cukru pudru
-1/3 łyzeczki proszku do pieczenia
-1 szkl. kwasnej śmietany 

masa orzechowa:
-20 dag orzechów mielonych
-szkl.mleka
-pół szkl.cukru
-250 gram masełka




Przygotowanie

kruche ciasto : z podanych składników oprócz kakao zagnieśc ciasto,nastepnie ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać przesiane kakao.Ciasta kruche rozwałkowac na wielkośc brytwanki i wyłożyc ją ciastem na spód białe ciasto kruche i przykryć ciastem kruchym z dodatkiem kakao
kulki orzechowe:wszystkie składniki dobrze wymięszać ,mase schłodzic w lodówce po czym formować kuleczki.
ser: jajka ubić z cukrem na puch następnie dodać ser,mleko,olej,i budyń .Wszystko dobrze zmiksować .połowę masy serowej wylac na ciasto kruche nastepnie poukładac kulki orzechowe i zalać reszta masy serowej.Ciasto piec 1 godzinkę w piecyku nagrzanym do 180 stopni.
masa orzechowa:mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy .Wystudzic .Miekkie masełko utrzec z cukrem i dodać wystudzone orzechy zalane mlekiem .Masę rozprowadzic na wystudzony sernik .Wierzch można polac polewą jak na zdjęciu


Pomysł na przepis zaczerpniety z ksiązki kulinarnej siostry Anastazji.

środa, 16 listopada 2011

Zupa ogórkowa - poezja smaku

Składniki

- skrzydło z indyka
- włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, seler, por)
- cebula
- 1,5 kg ziemniaków
- 6-8 dobrych ogórków kiszonych
- 15 ziaren pieprzu, 5 ziaren ang. ziela, 2 listki laurowe (zawinąć w gazę i zawiązać na supeł; po ugotowaniu zupy można wyjąć i nie będą pływały w zupie)
- pół łyżki soli (jeśli będzie za mało słona, można dosolić na sam koniec, już po dodaniu ogórków)
- woda
- duży garnek

opcjonalnie:
*śmietana 18% ukwaszona
* łyżka pokrojonego koperku




Przygotowanie

- Do dużego garnka włożyć umyte skrzydło z indyka.
- Wlać wodę (tyle żeby zostało około 3 cm zapasu)
- Dodać pieprz, ziele ang. i listki laurowe zawinięte w gazę (oczywiście mogą pływać luźno w zupie, ale ja nie lubię później wyławiać pieprzu podczas jedzenia )

POWINNO SIĘ GOTOWAĆ PÓŁ GODZINY, następnie POSOLIĆ WYWAR i dodać przygotowane wcześniej warzywa:

- włoszczyznę umyć obrać i poszatkować drobno w blenderze (lub zetrzeć na tarce)
- cebulę obrać przekroić na pół i ułożyć na palnikach gazowych żeby się chwilę przypiekła (pół minutki)
- por również powinien być podpieczony na palniku gazowym - tak jak cebula

WARZYWA WRZUCIĆ DO WYWARU I DALEJ GOTOWAĆ JESZCZE 1,5 GODZINY.

5 minut przed końcem gotowania dodać do zupy zmiksowane ogórki kiszone (lub starte na tarce- na malutkich oczkach)

W OSOBNYM GARNKU UGOTOWAĆ ZIEMNIAKI POKROJONE W KOSTECZKĘ (15 min.)


GDY ZUPA SIĘ UGOTUJE:
- wyjąć mięso (można je pokroić i dodać do talerza zupy)
- wyjąć przyprawy (pieprz, ang. ziele, liście laurowe), cebulę i pora

- zupę przecedzić przez sitko
- warzywa, które się w niej gotowały zmiksować, przetrzeć przez sitko i dodać do zupy żeby ją zagęścić (to czego nie udało się przetrzeć - wyrzucić)
- dodać ziemniaki (odlać część wody, w której się gotowały jeśli jest jej za dużo)

Zupa jest smaczna z dodatkiem koperku i kleksem śmietany

POLECAM !

kurczak z piórami

Składniki

makaron pióra- rurki
filet z kurczaka
mieszanka mrożonych warzyw
tarty żółty ser ok. 20-25 dag
sól,pieprz, ziola prowansalskie itp.




Przygotowanie

Filet kroje w kostkę i podsmażam z przyprawami ok.5-7 min.,następnie dodaję mrożone warzywa,przykrywam i duszę do miękkości od czasu do czasu mieszajac ( jeśli trzeba podlac woda aby sie nie przypaliło ).
Makaron gotuję , odcedzam i dodaje do niego gotowe gorące warzywa, posypuję żółtym serem i i wszystko razem mieszam.Podawać na gorąco.
Smacznego

Muszelki w kremie

Składniki

Gotowe w 10 min. Porcja dla 4 osob.
400 gr makaronu muszelki150 gr sera ricotta1 lyzka oliwy z oliwekzabek czosnkuzielona pietruszkasol, pieprz



Przygotowanie

Zmiksowac mikserem na minimalnych obrotach ricotte, przecisniety przez èraske czosnek, oliwe, sol, pieprz i zielona pietruszke.

Zagotowac makaron al dente. Polac zrobionym wczesniej kremem i gotowe.
Danie szybkie i dobre.

Ciasto tak jakby czekoladowe

Składniki

1szkl. cukru  
1 cukier waniliowy  
1szkl. mleka  
2 jajka  
½ kostki masła lub ½ szklanki oleju   ale z olejem ciasto jest bardziej pulchne
2 łyżki powideł śliwkowych  
3 łyżki kakao   
2 łyżeczki sody oczyszczonej  
2 szklanki mąki  
bakalie



Przygotowanie

cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, masło, powidła, kakao i sodę dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i bakalie. Piec ok. 40 min.


ALTERNATYWA:  
Ciasto zrobić wg przepisu (nie dodając bakalii). Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić, namoczyć ponczem(2 torebki herbaty- aronii lub hibiskusa). 

Masa:  
ok. ¾ kostki margaryny  
1 budyń (dodać mniej mleka)-zrobić jak na opakowaniu  
4 łyżki cukru pudru  
sok z ½ cytryny 

Budyń ugotować , ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyniu. Dodać sok z cytryny, dobrze rozmieszać. Rozsmarować na części ciasta i przełożyć drugą. 

Polewa:  
3 łyżki margaryny  
2 łyżki mleka  
12dkg. cukru pudru  
kakao 

Mleko zagotować z margaryną. Dodać cukier i kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i polać wierzch ciast.

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki

1 młoda kaczka,
75 dag kwaśnych jabłek,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki smalcu (przetopionego z dużą ilością cebuli),
sól



Przygotowanie

Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą. Wnętrze kaczki posolić i oprószyć majerankiem i rozmarynem. Odstawić na 2 godziny. Jabłka umyć i osuszyć. Jedno odłożyć. Resztę obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Do wnętrza kaczki włożyć jabłka, zaszyć. Kaczkę cieniutko posmarować smalcem. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec od 1 ½ do 2 godzin. W czasie pieczenia co pół godz. podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka miękka wyjąć ją z naczynia w którym się piekła i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałe jabłko pokroić wraz z łupinami w plastry. Z każdego plastra wykroić gniazda nasienne (ja to robię zakrętką od butelki). Plastry jabłka ułożyć na wytopionym tłuszczu i zapiekać ok. 10 min. Uważać aby się nie rozgotowały.
Kaczkę pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku tak aby tworzyły „całość”. Obłożyć upieczonymi plastrami jabłka. Udekorować. Podawać z czerwoną kapustą i pyzami wielkopolskimi (tzw. kluchy na parze).

torcik jabłkowy

Składniki

1op. biszkoptów okrąglych
1 kostka masła
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 żółtko
2 galaretki mogą być o różnych smakach
8 kwaśnych jabłek




Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem dodać starte jabłka na tarce i wymieszać.Galaretki rozpuścić i ostudzić.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, następnie zalać je tężejącą galaretką na to wyłożyć masę i ponownie zalać galaretką. Wstawić do lodówki.
Smacznego!!!!

wtorek, 15 listopada 2011

Homogenizowane pączki

Składniki


2 serki homogenizowane waniliowe
3 szkl mąki
6 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia




Przygotowanie

Jajka zmiksować , dodać serki.
Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kłaść łyżką na gorący olej i smażyć na złoty kolor.

Kurczak z ryżem i warzywami

Składniki

1 szklanka niełuskanego ryżu ( ugotowanego w osolonej wodzie )5 filetów z kurczaka1 cebulapo jednej czerwonej, zielonej i żółtej papryce1- 2 pomidorów1 ząbek czosnkusól, pieprz, ostra papryka (wg. uznania)olej / masło




Przygotowanie

Ugotowany ryż pozostawić aż odcieknie.
Papryki wydrążyć i pokroić w paseczki, cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
Pomidory obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyc filety, smażyć ok. 4 min. Dodać czosnek, przyprawić solą, papryka i pieprzem (najlepiej czarnym, świezo zmielonym ).
Kurczaka zdjąć z patelni.
Następnie rozgrzać tłuszcz na patelni, dodać papryki, cebulę i smażyć kilka minut na słabym ogniu. Dodać ugotowany wcześniej ryż oraz pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na ryż w warzywami położyć filety i przykryć patelnię na ok.10 min, dusić na małym ogniu.
Gotową potrawę wyłożyc na półmisek.

PYSZNE!

Pikantne pierogi z grilla

Składniki

Pierogi z kapustą, pierogi z grzybami - kupujemy gotowe, pamiętając o tym, aby były już obgotowane (polecam z firmy Jędruś).
oliwa z oliwek 4 łyżki,
przyprawa do grilla pikantna
ketchup



Przygotowanie

Mieszamy oliwę z 2-3 łyżkami przyprawy grilowej.
Pierogi smarujemy z obu stron marynatą i pieczemy na złoty kolor.
Jemy gorące, prosto z grilla.
Dodajemy ketchup.

Polecam. Szybki i smaczny przepis.

poniedziałek, 14 listopada 2011

Ciasto drozdzowe do odrywania

Składniki


300g maki
5 lyzek cukru
2 zoltka
4 lyzki oleju
25g drozdzy
80ml mleka
50 ml wody
starta skorka z cytryny
1 lyzeczka cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:
50g miekkiego masla lub margaryny
50g cukru
1 lyzeczka cynamonu

Wszystkie skladniki mieszamy ze soba.

Mozna dodac takze 2 lyzki soku z cytryny do nadzienia.






Przygotowanie


Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, zalac cieplym mlekiem i rozmieszac z trzema lyzkami maki. Zostawic az rozczyn urosnie.
Do naczynia wsypujemy przesiana make a do niej reszte skladnikow. Nie zapominamy o wyrosnietych drozdzach.
Zagniatamy ciasto na miekka, gladka mase i odstawiamy do wyrosniecia pod przykryciem na okolo 2 godziny.
Nastepnie walkujemy ciasto na cienki placek, smarujemy go nadzieniem i kroimy na kilka paskow, ktore ukladamy jeden na drugim a nastepnie kroimy na 4 czesci.
Ukladamy pionowo w blaszce (keksowce) wylozonej papierem. Odstawiamy do ponownego wyrosniecia na 1 godzine.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170° przez okolo 35 minut (do suchego patyczka). Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.




 

sobota, 12 listopada 2011

Przepyszna drozdowka

Składniki

DROZDZOWKA Z WIECLAWIC Pani Janasowej Skladniki: Ciasto: 70 dag maki tortowej (+ 5 lyzek) 5 jajek ( 3 cale ; 2 zoltka) 8 dag drozdzy 1 szklanka mleka 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 10 dag oleju 1/2 lyzeczki soli 1 zapacz pomaranczowy Kruszonka: 1/4 kostki margaryny 3 lyzki cukru pudru 4 lyzki maki tortowej 1 cukier waniliowy



Przygotowanie

Cukier, mleko, drozdze i maka (5 lyzek) rozmieszac i odstawic do wyrosniecia. Gdy zaczyn wyrosnie, dodac reszte skladnikow i wyrabiac reka 30 minut. Odstawic do wyrosniecia. Gdy potroi objetosc wylozyc na wysmarowana forme, odstawic do wyrosniecia na 15 minut, posypac kruszonka. Piec 30-35 minut w 180`C (sprawdzac patyczkiem).

zdjęcie: eda124

prosty sosik

Składniki

2 łyżki mąki
słoik koncentratu
szczypta soli
cukru do smaku
ocet




Przygotowanie

Zmieszać wszystko razem.

POLECAM! Sosik naprawdę pyszny, idealny do kotletów, gołąbków i innych dań. No i wykonanie banalne ;)


SMACZNEGO

Mięciutkie ciasto na pierogi naszej Halinki

Składniki

- 3 szkl . mąki


- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany


- 1/2 szkl . gorącej wody


- 2 żółtka


- szczypta soli


 


Farsz jaki nam do głowy przyjdzie : serowy , mięsny , owocowy , warzywny  lub kazdy inny .. -:)





Przygotowanie

Powszechnie wiadomo , aby ciasto na pierogi było puszyste  nie dodaje sie jajek ... Nic bardziej błędnego -:) ! Spróbujcie a sami sie przekonacie .. ). Przepis naszej drogiej koleżanki , już wykorzystywany dzieki poczcie pantoflowej , za zgodą Halinki udostepniam szerszemu gronu . Pozdrawiam pięknie ..Halincia !

Żółtka rozmącić ze śmietaną .

Na stolnice wysypać mąke , dodać wszystkie skladniki , szybko ze sobą połaczyć .

Ciasto jest bardzo plastyczne , mieciutkie , zótłte , pierogi lepi się fanastycznie .

Pierogi z farszem drobiowo - kapuścianym .

Rarytasio .. -:)

piątek, 11 listopada 2011

kalafiorowo-pomidorowa salatka grillowa

Składniki

1 maly kalafior,
3-4 pomidory,
maly peczek koperku,
1 cebula
2-3 lyzki majonezu
2-3 lyzki kwasnej smietany lub jogurtu,
sol, pieprz do smaku




Przygotowanie

Ugotowac w osolonej wodzie kalafior na polmiekko. Ostudzic. Rozdzielic na male kawalki. Pokroic pomidory, poszatkowac cebule, posiekac koperek. Wymieszac wszystko z pozostalymi skladnikami.

czwartek, 10 listopada 2011

Biszkopt orzechowy

Składniki

4 jajka;
4 łyżki zmielonych orzechów;
3 łyżki bułki tartej;
4 łyżki cukru;
1 łyżka mąki pszennej;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, na końcu orzechy i bułkę tartą i znowu delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Piec 30 min. w temp. 180C.

środa, 9 listopada 2011

kurki i boczek w pierogach zamknięte

Składniki

Nadzienie:


kurki


boczek


cebula


olej


sól


pieprz



ciasto na pierogi według ulubionego przepisu, moja wersja:


mąka


woda


jajko


odrobina oleju


sól


Nie podaję ilości bo wszystkiego daję na oko :)



Cebulka i olej do jej usmażenia





Przygotowanie

Nadzienie:

Kurki obgotowujemy kilka minut we wrzątku a następnie smażymy z pokrojoną drobno cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Boczek kroimy w cienkie psaki i wrzucamy na głęboki olej (wrzuciłam do frytownicy), smażymy na chrupko. Gdy boczek wystygnie wkruszamy go do do kurek, mieszamy farsz.

Przygotowujemy ciasto. Ważne! ciasto musi być trochę grubsze niż zwykle, chrupiący boczek może przecinać cienkie ciasto.

Podajemy z usmażoną cebulką.

Kalorii to ma tyle, że nie umiem zliczyc. Raz nie zawsze, dwa nie wciąż :)

Klopsiki podpiekane w delikatnym sosie pomidorowym

Składniki

Klopsiki
1kg mięsa mielonego
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
vegeta ,tymianek, pieprz,magi,czosnek

Sos pomidorowy
1 cebula-duża
1 papryka czerwona- duża
5 pomidorów spażonych bez skórki- dużych
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
vegeta , pieprz



Przygotowanie

Cebulę paprykę i pomidory kroimy w kostkę i dusimy na maśle w garnku.Dodajemy trochę vegety. Możemy równiez nastawić wodę na ryż i już go ugotować , będzie miał czas dojść.

Przykrywamy i zostawiamy 15 min. żeby wszystko zmiękło.
Przygotowujemy w międzyczasie nasze klopsiki. Wszystkie składniki dobrze razem zagniatamy i formujemy kotleciki.Smażymy na patelni bez bułki tartej.


Sos miksujemy blenderem i powstaje nam gęsta masa , którą możemy nieco rozrzedzić wodą.Po przegotowaniu zabielamy śmietaną i mąką. Sosu powinno być nie więcej niż pół garnka. Oczywiscie doprawiamy do smaku.


Do otrzymanego sosu wrzucamy wczesniej usmażone klopsiki i danie jest gotowe.


Danie jest bardzo smaczne podaję go z sałatką z kapusty pekińskiej  jak widać na zdjęciu. Dzisiaj było na obiad było pyszne - polecam

SMACZNEGO!

wtorek, 8 listopada 2011

Garganelli /czyli makaron/ z sosem ziołowym

Składniki

30 dag makaronuu jajecznego garganelli lub penne /grube rurki z ze końcami ściętymi pod kątem/

cebula

szklanka śmietany 30%

2 łyżki czystaj wódki

2 łyżki masła

5 łyżek startego parmezanu

po łyżce posiekanych ziół: tymianku, lubczyku, bazylii

sól, pieprz




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Dodać zioła, śmietanę oraz wódkę i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente /najlepiej według przepisu podanego na opakowaniu/, odcedzić, wymieszać z sosem, doprawić solą i pieprzem według gustu i smaku. Posypać serem i od razu podawać. SMACZNEGO!

Grysikowy deser cynamonowy

Składniki

500 ml mleka (koniecznie pełnego lub słodkiej śmietanki)
3 łyżki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki cukru z wanilią
laska cynamonu
60 g (5 łyżek) kaszy manny
łyżeczka masła

do ozdobienia:
marmolada jabłkowa
czekolada
orzechy włoskie



Przygotowanie

Mleko zagotowujemy z laską cynamonu i cukrem. Zmniejszamy płomień i wsypujemy po łyżce kaszkę, mieszając dokładnie, by nie zrobiły się grudki.
Gdy całość zaczyna mocno gęstnieć, wyjmujemy cynamon, dodajemy masło i zdejmujemy garnek z gazu.
Małe miseczki (proporcje na 4 małe naczynka lub dwa wieksze) wykładamy folią spożywczą i wlewamy w nie masę. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie zastygniętą masę wyjmujemy z miseczek, układamy na talerzyku, dekorujemy marmoladą, strużkami lub wiórkami czekolady oraz posiekanymi orzechami.

Na zdjęciu wersja z dżemem porzeczkowym zamiast czekolady.

Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem naciowym

Składniki

1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
1 seler naciowy
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
sos tysiąc wysp
majonez



Przygotowanie

paluszki kraba, ananasa i seler naciowy pokroić w cząstki, kukurydzę odsączyć, wszystko razem wymieszać. Majonez połączyć z sosem "tysiąc wysp" - dodać do sałatki, można przyprawic wg uznania (ja dodaję troszkę soli). Wszystko razem wymieszać.










Przepis ten otrzymałam od swojej ciotki. Sałatka jest pyszna i efektownie wygląda, naprawdę polecam.

tiramisu w kielichach

Składniki

TIRAMISU

3 żółtka
0,5 szklanki cukru
serek mascarpone lub serek homogenizowany "Maćkowy"
Rama do ubijania lub inna śmietana
Biszkopciki (2 paczki) lub jedna część biszkoptu takiego do tortu
3 łyżeczki kawy lub kakao w wersji dziecięcej
trochę adwokatu lub koniaku



Przygotowanie

Zaparzyć szklankę kawy i dodać alkochol, ostudzić.

3 żółtka i 0,5 szklanki cukru utrzeć dodać serek i ucierać mikserem.
Następnie dołożyć ubitą śmietanę i wszystko wymieszać delikatnie łyżką.(można dołożyć zeskrobaną laskę wanili)

Ja wkładam składniki do kieliszków od wina bo ładnie to wygląda więc na dno biszkopt, namaczam go kawą, nakładam warstwę masy. Druga warstwa taka sama biszkopt, kawa i masa. Posypać kakao i gotowe. Oczywiście kilka godzin powinien przeleżeć w lodówce. Smacznego

Na zdjęciu tiramisu jest zrobione w dużych kielichach więc dałam dwa serki i dwie ramy do ubijania.Reszta składników taka sama.

poniedziałek, 7 listopada 2011

Ciasto wielkopostne

Składniki


2 lyzeczki proszku do pieczenia

30 dkg maki

lyzeczka sody

lyzeczka cynamonu

5 dkg luskanych orzechow wloskich

10 dkg rodzynkow

25 dkg cukru

200 g oliwy

szklanka soku pomaranczowego

otarta skorka cytryny

cukier puder



Przygotowanie

cukier,make.sode.proszek do pieczenia i cynamon wymieszac oraz przesiac.Dodac rodzynki i posiekane orzechy. Oliwe cukier , sok pomaranczowy i otarta skorke z cytryny utrzec w jednolita mase polaczyc z maka i dobrze wyrobic.Wysmarowac forme oliwa i wlozyc ciasto i piec w srednio nagrzanym piekarniku 45 min.Ostudzic i posypac cukrem pudrem

Filety sledziowe marynowane

Składniki

ok.600 g filetow sledziowych solonych,
250 ml.octu winnego,
7-8 lyzek cukru,
2 liscie laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego lub 3 jalowca,
2 cebule,
1 marchew,
2 torebki koperkowego sosu salatkowego np.Knorra.



Przygotowanie

Sledzie moczyc 24 godziny w zimnej wodzie.Nastepnie pokroic na 5-centymetrowe czastki.
Zagotowac ocet,pol litra wody,cukier,liscie laurowe i ziele angielskie.
Kiedy cukier sie rozpusci,zdjac garnek,ostudzic.
Cebule i marchew obrac,umyc i pokroic w cienkie plastry.
Sledzie z plastrami cebuli i marchwi ulozyc warstwami w sloju.


Do ostudzonej wody z octem wsypac koperkowy sos
 salatkowy,wymieszac,zalac sledzie w sloju.
Zamknac odstawic w chlodne miejsce przynajmniej na 2 dni.

Placek włoski / przepis nadesłany

Składniki

6 dużych jabłek
1 szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1 - 2 szklanki bakalii w zależności ile kto lubi (figi, orzechy włoskie, migdały – najlepiej słupki, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.)

***********
czas: 60 minut
porcje: 4-6
koszt: tanio
kalorie: mało

Przepis nadesłany przez:
Anna Biegańska (ABi - ABiPi)




Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Wymieszać jabłka, bakalie oraz cukier i odstawić na godzinę do lodówki.
Jaja, mąkę i proszek wymieszać (nie przejmować się konsystencją).
Odstawić na kilka minut, aby później nie było smaku proszku.
Wymieszać bardzo dokładnie z farszem, tak aby ciasto dokładnie "obkleiło" jabłka i bakalie.
Wyłożyć na dużą formę i piec w rozgrzanym piekarniku (180-200C) ok. 40 min.
Można od razu po upieczeniu wyjmować z piekarnika.
Ciasto nie powinno opaść.
 
Przepis nadesłany przez:
Anna Biegańska (ABi - ABiPi)

Drób w rękawie

Składniki

Dramstiki, skrzydełka lub udka
Warzywa mrożone na patelnie
Kalafior z brokułą (mrożonka)
Ziemniaki
Rękaw do pieczenia
Sól, pieprz, czosnek curry



Przygotowanie

Dramstiki doprawiwmy solą, pieprzem, czosnkiem i curry, odstawiamy na noc.
Mrożonki oraz ziemniaczki pokrojone w ćwiartki solimy. Przygotowujemy rękaw do pieczenia (odcinamy odpowiednią długość).

Wszystko mieszamy w rękawie...

w folii zrobić dziurki, (mozna widelcem), piec ok 60min w temp 180stopni

Danie bez tłuszczu, zdrowe i prościutkie! Naprawde polecam!!!

niedziela, 6 listopada 2011

sznycel z jajkami

Składniki

60 DAG
OLEJ
5 JAJ
SZCZYPIOR
BUŁKA TARTA
SÓL I PIEPRZ







Przygotowanie

MIĘSO UMYĆ, OCZYŚCIĆ I POKROIĆ W GRUBE PLASTRY. SZNYCLE POKROIĆ I O PANIEROWAĆ W JAJKU I BUŁCE TARTEJ.SMAŻYĆ NA BARDZO GORĄCYM TŁUSZCZU Z OBU STRON. JEDNOCZEŚNIE PRZYRZĄDZIĆ SMAŻONE JAJA. NA ROZGRZANY PÓŁMISEK WYŁOŻYĆ SZNYCLE , A NA KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA POŁOŻYĆ SADZONE JAJO. CAŁOŚĆ MOŻNA POSYPAĆ SIEKANYM SZCZYPIORKIEM. PODAWAĆ Z FRYTKAMI I WARZYWAMI.




pieprzaki

Składniki

4 duże kawałki schabu8 plasterków salami2 cieniutkie plasterki cytrynynatka pietruszkiziarna pieprzu naturalnego  sólolej do smażeniaśmietana 30%




Przygotowanie

Schab rozbić jak na kotlety i posolić. Mają być duże kawałki. Na połówki kotletów położyć po dwa plasterki salami, plasterek cytryny przekrojonej na pół, natkę pietruszki. Cytryna powinna być umyta, sparzona i krojona ze skórką na cienkie plastry. Po złożeniu kotletów panierować w grubo zmielonym pieprzu naturalnym. Smażyć na oleju na brązowo. Po usmażeniu kotlety zdjąć a olej wylać. Na podpieczona patelnię (nie mytą) wlać śmietany (30%), podgotować, lekko posolić i takim stosikiem polać kotlety.

Sok z aronii z pomaranczami

Składniki

1 kg aronii
3 litry wody
1 kg cukru
2 pomarancze
2 lyzeczki kwasku cytrynowego



Przygotowanie

 Zagotowac aronie, przestudzic. Odcedzic. Do soku
dodac cukier,kwasek cytrynowy i sok wycisniety z 2 pomaranczy.
Jeszcze raz zagotowac. Rozlewac do butelek.Pasteryzowac. 


Przepis pochodzi z prasy lub netu.

Proste eklerki z bitą śmietaną każdy je zrobi

Składniki

10 dag maki7 dag masła3 jajkałyżka cukrusólpo 100 ml mleka i wody1/2 l śmietany kremówkiopakowanie cukru waniliowego3-5 łyzek cukru pudrumozna dodac owoce do dekoracji



Przygotowanie

Zagotowac wodę, mleko, cukier , masło,sól, dodac mąkę, gotowac 5 min ostudzic , utrzec z jajkami.Ciasto przełożyc do szprycki, na  blachę wycisnąc podłużne ciastka, piec 20 min w 180 stopniach C , ostudzicŚmietanę ubic z cukrem pudrem i waniliowym, eklerki przyciąc wzdłuż, napełnic bitą śmietanąPrzepisy jest prosty zrobią go nawet dzieci
Czas przygotowania ok.50 min.
Starczy na 10 porcji
Jedna  270 kcal 
SMACZNEGO!!!!

placuszki z ryżem i serem

Składniki

1szkl.ryżu lub 1 torebka ryżu
200g sera żółtego
2 jajka
2łyżku bułki tartej
1łyżka jarzyki(ziarenka smaku lub inna ulubiona przyprawa)
pieprz
olej do smażenia



Przygotowanie

Ryż ugotować z bulionem.Ser zetrzec na tarce o grubych oczkach.Gorący ryz połączyć z serem-wystudzić.Dodać jajka(surowe),bułkę tartą i jarzynkę,oraz pieprz.Formować placuszki,smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego

piątek, 4 listopada 2011

kurczak z jabłkami

Składniki

1 kurczak
ok 4 jabłka
sól
pieprz
wegeta
olej



Przygotowanie

kurczaka kroję na kawałki przyprawiam (ja lubię na ostro duzo pieprzu) wlewam olej na patelnie i obsmażam na dużym ogniu tak żeby sie skóra dosyć przysmażyła ale nie do miękkości tylko szybko na rumiano,obieram jabłka ze skórki i kroję na kawałki do prodziża wlewam olej który został z kurczaka i wkładam połowe mięsa następnie jabłka i znów mięsko leciutko podlewam i duszę do miękkosci PYCHOTA POLECAM (jabłka wszystko jedno jakie) mozna tez dusić w piekarniku w żaroodporce

kawa po duńsku - poncz kawowy

Składniki


4 małe kawałki cynamonu,
4 - 8 goździków,
4 filiżanki mocnej kawy,
cukier,
4 kieliszki do likieru (80 ml) ogrzanego rumu.




Przygotowanie

Ogniotrwałe szklaneczki przelewamy wrzątkiem i wkładamy do każdej po kawałeczku cynamonu, po 1-2 goździki.
Zalewamy gorącą mocną kawą i słodzimy do smaku.
Na koniec wlewamy po kieliszku ogrzanego rumu.


czwartek, 3 listopada 2011

włoskie pomidorki z niespodzianką

Składniki

1/2 kostki mozzarelli
5-6 pomidorków koktailowych
   3 liście sałaty
   6 oliwek
      bazylia suszona
      ćwiartka wódki
      strzykawka z igłą
   1 łyżka oliwy z oliwek
      świerza bayzlia do dekoracji



Przygotowanie

Mozzarellę pokrajać w kostkę, oliwki w talarki. Sałatę opłukać, poukładać jako "serwetkę" na talerz.Oliwę wymeiszać z 2 szyptami suszonej bazylii,polać pryzgotowany sosem naszą sałatę. Strzykawką nabrać troszkę wódki i powstrzykiwać do umytych pomidorków
. Przygotowane pomidorki położyć na talerz z sałatą i oliwą, obsypać mozzarellą, oliwkami i udekorować listami bazylii. Ciekawe jak goście zareagują na niespodziankę oczywiście ci dorośli ;)

Sos paprykowo pomidorowy słodko kwaśny

Składniki

SOS PAPRYKOWO POMIDOROWY

- 2kg papryki
- 6 średnich cebul
- 1/2 łyżeczki soli do papryki
- 1 łyżka soli do cebuli
Zalewa:

- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki octu
- 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego (np Pudliszki lub inny)
- 1/2 łyżeczki soli

- liść laurowy, ziele angielskie do smaku ( po klika sztuk każdego)



Przygotowanie

WYKONANIE

Paprykę pokroić w paski i zasypać 1/2 łyżeczki soli, pozostawić na 3-4 godziny by zmiękła i puściła sok. Cebulę pokroić w krążki i pozypać 1 łyżką soli i pozostawyć w osobnym naczyniu na 3-4 godzin. Następnie wycisnąć i wymieszać oba składniki przełożyć do dużego garnka zalać zalewą (uważać by nie było jej zbyt dużo) dodać koncentrat pomidorowy -zagotować około 10min.

Gorące nakładać do słoików i pasteryzować około 15 min


POLECAM JAKO DODATEK DO OBIADÓW!!!


P.S. Ja zagotowałam i nałożyłam gotujące w słoiki i już nie pasteryzowałam tylko mocno zaktręcone stawiam do góry nogami by się dokładnie zamknęły


Pieczarki faszerowane - doskonała przekąska

Składniki

pieczarki
jajka
sól
pieprz
bułka tarta
olej



Przygotowanie

Pieczarki obierać ze skórki, nóżki odciąć od kapelusików i pokroić nóżki w drobna kostke. Jajka ugotować na twardo i pokroić drobną kostkę i wymieszać z pokrojonymi nózkami. Do tego dodać jajko surowe, doprawić przyprawami i wymieszać. Gotowy farsz nałóżyć do kapelusików, obtoczyć je w jajku i bułce tartej, pozniej smażyć na patelni z olejem z jednej i drugiej strony aż sie zarumienia.

Rada: polecam mniejsze pieczarki niz wieksze, maja sluzyc jako przekaska i lepiej sie prezentuja niz wieksze :)

Przepis dostałam od koleżanki :)

środa, 2 listopada 2011

Chili Con Carne by marenios

Składniki

1kg miesa wieprzowego lub wołowego
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
1 puszka fasoli białej w zalewie pomidorowej
1 puszka kukurydzy
1/3 pora
2 puszki pomidorow bez skorki
3 duze cebule 
2 papryki czerwone zielone badz zółte
2 czerwone papryczki chili lub łyżke mielonego chili bądź ostrej papryki
4 ząbki czosnku 
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu wolowego
3 liscie laurowe
3 ziarenka ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu czarnego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ciemnego kakao
sól, pieprz, kminek, majeranek, estragon, bazylia





Przygotowanie

Mięso dusimy z liśćmi laurowymi zielem angielskim i ziarnami pieprzu do momentu aż zrobi się miekkie póżniej troche podsmarzamy.
Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy podsmarzamy drobno pokrojony czosnek następnie dodajemy cebule, pora i podsmarzamy wrzucamy mieso.
Wrzucamy papryczki chili (lub papryke w proszku), papryke czerwona i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Po okolo 5 minutach zalewamy bulionem, wlewamy pomidory wraz z sokiem, doprawiamy sola i pieprzem słodką papryką i innymi przyprawami, dodajemy kakao dusimy okolo 15 minut. Nastepnie dodajemy fasole i kukurydze i gotujemy przez okolo 5 minut. Ostatecznie doprawiamy.

Rodzykowy makaron

Składniki



20 dag ugotowanego makaronu najlepiej świderki może być każdy tylko nie nitki
10 dag twarogu
5 dag sparzonych rodzynek
odrobina cukru
ja dodaję czasem szczyptę cynamonu






Przygotowanie

Makaron ugotowany wsypujemy do miski. Wsypujemy pokruszony twaróg, dodajemy rodzynki i doprawiamy cukrem wszystko wymieszać i podawać

Fikuśne paróweczki na kolację

Składniki

4 cienkie parówki


2-3 cebule


olej do smażenia


sól


pieprz


ketchup





Przygotowanie

Parówki kroimy na 4 cm kawałki.Każdy z nich nacinamy na krzyż.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy wcześniej przygotowane parówki,podsmażamy do zrumienienia.Dodajemy pokrojoną cebulę,doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy kilka minut,następnie polewamy całość ketchupem i dusimy jeszcze chwilkę.Podajemy z białym pieczywem.

 

Przepis zaczerpnięty z prasy,po niewielkiej modyfikacji(robiłam bez masła,które było również w przepisie) Można również potrawę urozmaicić dodając pieczarki.

 

 

 

 

 

wtorek, 1 listopada 2011

królik po vallońsku

Składniki

1 królik
bekonu na 2 palce grubości
butelka piwa jasnego
3 cebule
mąkę do oprószenia
6 suszonych śliwek
tymianek
2 liście laurowe
2,3 ząbki czosnku
2 goździki
oliwa z oliwek


 





Przygotowanie

Królika myjemy osuszamy i tniemy na pół, oprószamy mąką. W brytwannie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy królika, po zrumienieniu wyciągamy go. Na brytwanne wrzucamy pokrojone w kostke cebule oraz pocięty w paski bekon i smażymy do zrumienienia. Do tego wlewamy piwo, dodajemy liść laurowy, czosnek, łyżeczkę tymianku i suszone śliwki a na końcu wkładamy zrumienionego królika. gotujemy do miękkości na średnim ogniu(ok1-1,5 h). jakby odparowało za dużo to dodajemy wody. Na 10 min przed wyciągnięciem dodać goździki, sos zredukować. Życzę smacznego

Makaron z tuńczykiem w sosie serowym

Składniki

Makaron (świderki, muszelki, kokardki), puszka lub dwie tuńczyka w zależności od gustu w oleju lub w sosie własnym, serek topiony (można dwa), po pół puszki kukurydzy i groszku, cebula, siekana zielenina (pietruszka, koperek, nać selera do wyboru), sól i pieprz do smaku.





Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. Do rondelka wlać trochę wody, dodać serek topiony i gotować aż serek się rozpuści i zacznie gęstnieć. Pod koniec gotowania dodać groszek, kukurydzę, zieleninę, pokrojoną w kostkę cebulkę i tuńczyka odsączonego z zalewy (oleju). Do sosu dodać ciepły makaron i wymieszać. Potrawa gotowa.

Ja podaję ją na ciepło z sałatą w sosie winegret, a gdy zostanie z obiadu, rodzinka zajada się nią także na zimno.

Smacznego

 

Ostry kurczak w mandarynkach

Składniki

2 podwójne piersi z kurczaka
pół słoiczka dżemu pomarańczowego (może być ananasowy, też daje ciekawy smak)
Puszeczka mandarynek w zalewie
pół opakowania imbiru
3 łyżki czosnku mielonego
3 łyżki papryki ostrej
łyżka czarnego pieprzu

4 duże ziemniaki
po łyżeczce koperku suszonego soli czosnku
20 dkg sera żółtego startego na tarce do parmezanu



Przygotowanie

ziemniaczki obieramy, płuczemy, kroimy na cztery plastry, każdy wkładamy do miseczki z wymieszanym koperkiem czosnkiem i solą, plastry ziemniaczka przekładamy tartym serem składamy i zawijamy w folię aluminiową.



Piersi z kurczaczka płuczemy, obieramy z białego tłuszczyku i ewentualnych kosteczek, kroimy w kawałki.
W dużej misce mieszamy, mandarynki razem z zalewą, dźem, imbir, czosnek paprykę i pieprz. Wkładamy kawałeczki kurczaka do zalewy.

Kurczaczka przekładamy do naczynia żaroodpornego, i wkładamy do pieca, obok na póleczce układamy ziemniaki. Pieczemy w 180C przez około godzinę.
Kurczaka podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej, albo z sałatką z rukoli z pomidorkami koktajlowymi.