poniedziałek, 31 października 2011

Sałatka z makaronem ryżowym bardzo łatwa

Składniki

1/2 paczki makaronu ryżowego  ugotowanego
1/2 słoika majonezu
1 por obrany,pokrojony drobno i sparzony
czerwona fasola z puszki -odsączona
pokrojona drobno szynka lub inna wędlina
kukurydza z puszki-odsączona

sól,pieprz do smaku


można też dodać żółty ser pokrojony w kosteczkę



Przygotowanie

Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać--doprawić do smaku..



Sałatka jest b.dobra i łatwa w wykonaniu


Przepis dostałam od koleżanki..




SMACZNEGO...

Sos rzeżuchowy do jajek wielkanocnych

Składniki

1 średniej wielkości ugotowany ziemniak,
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
50g parmezanu, lub innego dość ostrego sera
duża garść rzeżuchy
sól
pieprz
oliwa



Przygotowanie

Ziemniaka pokroić na plasterki i waraz z listakami pietruszki i przeciśniętym przez praske czosnkiem  zmiksować lub zmielic za pomocna blendera
Dodać utarty ser
Następnie rzeżuche i pieprz i sol do smaku ja dodaje soli taką szczypte, pieprzu miele z 5 razy młynkiem
Dodać oliwy tak aby nie było to za rzadkie
Odstawić na godzine do lodówki a potem udekorowane kilkoma kiełkami rzeżuchy i podawać z jajkami.

Sałatka z marchewki i orzeszków ziemnych

Składniki

- 7 marchewek

- 2 łyżki soku pomidorowego

- paczka orzeszków ziemnych solonych

- dobry humor 





Przygotowanie

Skroić marcewki w kostkę. Wsypać do garnka i ugotować. Po gotowaniu dodać dwie łyżki soku pomidorowego (nie zupy). Następnie wrzucić paczkę orzeszków ziemnych. Zjeść 

Sałatka z Kuskus

Składniki

- kasza Kuskus (1 opakowanie)
- groszek (około 1 puszki)
- kukurydza (około 1 puszki)
- majonez
- sól, pieprz, curry, kostka rosołowa, czosnek granulowany, wegeta, inne wybrane przyprawy (do przygotowania kaszy Kuskus)



Przygotowanie

Kaszę Kuskus przygotować niemal jak w przepisie na opakowaniu, z tym że przygotować wcześniej bulion z kostki (w zależności od planowanej ilości sałatki - na oko tyle samo, co kaszy Kuskus, przy czym dać dwa razy więcej kostek niż podaje ich producent), doprawić curry, solą, pieprzem, curry, czosnkiem, wegetą i innym do intensywnego smaku. Potem wsypać kaszę i odczekać aż będzie miękka i wchłonie bulion. Dodać kukurydzę i groszek z puszki. Wymieszać z majonezem. Ewentualnie doprawić do smaku.

Ciasteczka maślane "z oczkiem

Składniki

200 g masła
60 g cukru
2 żółtka
250 g mąki
kwaskowy dżem/powidła (np. wiśniowe, agrestowe)



Przygotowanie

Stworzyłam taką oto modyfikację mojego przepisu na Ciasteczka czekoladowe, dla osób nie przepadających za kakao

Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka - dokładnie wymieszać. Dodać makę mieszać aż otrzymamy jednolitą masę.
Formować kulki, spłaszczyć w dłoni, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciasteczku zrobić wgębienie, które wypełnić dżemem. Najlepsze wydają mi się dżemy lekko kwaśne, bo ciasteczka same w sobie są bardzo słodkie.
Piec ok. 15 min w temperaturze 190 stopni.

Ciasteczka robi się równie błyskawicznie co czekoladowe, ciasto jest bardziej zwarte i łatwiej zrobić kulki w dłoni (do formowania czekoladowych często używam łyżeczki).

Smacznego!

Tarta porowa z pieczarkami

Składniki

25 dag mąkipół kostki masła3 długie pory30 dag pieczarek200 ml śmietany 30%3 jajkasok z cytrynysól, pieprzolej10 dag sera




Przygotowanie

Mąkę posiekać z masłem. Dodać 3-4 łyżki wody oraz szczyptę soli.
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim formę, chłodzić 30 minut.
Por pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić, posolić i gotować ok 5 min. następnie skropić sokiem z cytryny.
Odsączyć i dodać do pora. Ostudzić i nałożyć na ciasto.
Zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami. Wierzch posypać startym serem.
Piec 30 minut w temp. 200 stopni

warzywna salatka

Składniki

2 jablka
2 duze lub 4 male ugotowane buraczki
2 lodygi selera
1/3 kubka jogurtu naturalnego
1 lyzeczka soku z cytryny



Przygotowanie

Jablka umyc, nie obierac, zetrzec na tarce o grubych oczkach.
Ugotowane buraczki zetrzec na tarce, dodac do jablek.Lodygi selera umyc, drobno pokroic, dodac do miski. Jogurt wymieszac z sokiem z cytryny, dodac do salatki, wymieszac. 

niedziela, 30 października 2011

Jabłecznik

Składniki

JABŁECZNIK

4 szklanki mąki

4 żółtka

1 łyżka kwaśnej śmietany (lub dodatkowe żółtko)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru 

15 dag margaryny

2 łyżki jogurtu(może być waniliowy, truskawkowy...)
 
Jabłka:

8 dość dużych jabłek
1 mała łyżeczka cynamonu






Przygotowanie

Wszystko razem zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części (jedna mniejsza jedna większa) i włożyć do zamrażarki na pół godziny.


JABŁKA:

Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 8 dość dużych jabłek (może być więcej), ubić 2 białka na pianę i wsypać ok. 2 łyżki cukru. Już ubitą pianę dodać do jabłek i dodać małą łyżeczkę cynamonu.

Zetrzeć większą część ciasta na średniej wielkości blachę na tarce z grubymi oczkami. Na to położyć wymieszane jabłka z cynamonem i pianą.

Ubić 2 pozostałe białka(można dołożyć jedno białko) i dodać 2 łyżki cukru. Rozłożyć na jabłkach. Na koniec zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w około 200 * C

Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym i po upieczeniu ciasta zaraz posypać je.

SMACZNEGO!!!

sobota, 29 października 2011

Kotlety z kapusty a la gołąbki

Składniki

-o.5 kg ryżu
-o.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
-1 kapusta średnia
-2 cebule
-3 jajka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-sól
-pieprz


-bułka tarta /do panierowania
-olej/do smażenia



Przygotowanie

Kapustę poszatkować,cebule drobno pokroić,wymieszać razem,osolić i odstawić na 2 godziny.
Ugotować ryż.
Mięso usmażyć,doprawić np.przyprawą DO MIęSA MIELONEGO.
Po dwóch godzinach odcisnać wodę od kapusty,wszystkie składniki połączyć.
Lepić zgrabne,owalne kotleciki.
Obtaczać je w bułce,smażyć na oleju na złoty kolor.

świetnie smakują polane sosem pomidorowym

ja go robię tak:
1łyżkę smalcu roztapiam,na to 1 cebulka drobno pokrojona,trzeba zeszklić.Na to 1 łyżkę czubatą mąki,chwilkę podsmażam,podlewam wodą,do tego liść laurowy+ziele angielskie+vegeta+kostka rosołowa-pogotować ok 5 min.Dodaję pół szklanki przecieru pomidorowego PUDLISZKI,zagotować.Zaprawić 2łyżkami śmietany.Gdyby było za rzadkie,można zagęścić dodatkowo mąką ze śmietaną.
Ten przepis wydaje mi się najlepszy ze wszystkich które próbowałam.POLECAM
i S M A C Z N E G O !!!

Koreczki serowe.

Składniki


* 1/2 krążka Camembert o smaku orzechowym
* 1/2 trójkąta sera Brie o smaku naturalnym
* kilka owoców winogrona
* kilka połówek orzecha włoskiego
* kilka pomidorków koktajlowych
* mały listek sałaty lub kilka listków bazylii
* wykałaczki

Przygotowanie

Camembert i brie pokroić w dużą kostkę.Na kawałki orzechowego camemberta nakładać owoce winogrona i połówki orzecha włoskiego.Na kawałki brie nałożyć kawałek listka zielonej sałaty (lub listek bazylii) i pomidorki koktajlowe. Podawać na desce do serów.

czwartek, 27 października 2011

Zupa pakistańska z mleczkiem kokosowym

Składniki

- 2 piersi z kurczaka pokroić w podłużne plastry,


- 2 puszki mleczka kokosowego (około 600 ml),


- pół szklanki wody,


- 1 por, zewnętrzne brzydkie liście oderwać, przekroić wzdłuż na pół, umyć odchylając liście (zwykle jest w nich dużo piasku), pokroić w paseczki wszerz,


- 2 małe papryczki chilli, pokroić bardzo drobno,


- 1 czerwona papryka pokroić w cienkie plasterki,


- 3 suszone liście laurowe,


- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,


- natka pietruszki (najlepiej swieża), sól, pieprz (jeśli mamy to cytrynowy).





Przygotowanie

1. Zawartośc 1 puszki mleczka kokosowego wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia.

2. Dodać liście laurowe, pokrojone piersi z kurczaka i por, gotować około 15 min.

3. Dodać resztę mleczka kokosowego, wodę, pokrojone papryki, sok z cytryny, przyprawić do smaku solą (lub "kucharkiem"), pieprzem i natką. Doprowadzić do wrzenia i gotowe.

Smacznego!

 

Tylko uprzedzam, że świeże papryczki chilli są bardzo ostre (przynajmniej powinny być). I nawet jeśli umyjemy ręce to i tak substancja zawarta w papryczkach tzw. kapsaicyna dość długo się na nich utrzyma. Więc przez nabliższe pół godziny po ich krojeniu zapomnieć o jakimkolwiek drapaniu, a zwlaszcza przecieraniu oka :) Inaczej będzie niesamowicie piekło. Jeśli ktoś ma jakiekolwiek rany na dłoniach to poprosić kogoś o pokrojenie lub zrobić to w rękawiczkach.

środa, 26 października 2011

Kurczak pod chrzanową pierzynką

Składniki

Składniki:



kurczak ugotowany w rosole lub mleku;
30g masła;
3 płaskie łyżki mąki;
1,5 szkl rosołu lub bulionu z kostki;
1,5-2 łyżki chrzanu tartego;
3 łyżki śmietany np. 18%;
3 łyżki grzybków marynowanych;
posiekana natka pietruszki;
przyprawy (sól, pieprz, ew. przyprawa do kurczaka).

Drugi sposób:

Jeżeli zdecydujemy się na kurczaka gotowanego w mleku, potrzebny będzie dodatkowo:



litr mleka.

                  
*szklanka o pojemności 250ml





Przygotowanie


       Rosół - tradycyjna polska zupa, towarzyszy nam przy niedzieli, ale i przy większych uroczystościach oraz świętach. Ponoć ma właściwości lecznicze, ale i zapobiegawcze, zwłaszcza gdy chcemy dłużej posiedzieć przy stole z teściem i szwagrem. Zatem w myśl powiedzenia "lepiej zapobiegać niż leczyć" na świąteczny obiad serwujemy rosół, który zawsze ma odświętny charakter. Ja proponuję odmienić oblicze drugiego dania, czyli kurczaka, który tym razem pokazał się w sosie chrzanowym z dodatkiem grzybowym. Pracy niewiele, a efekt wyśmienity, polecam.

Wykonanie:
     Masło roztopić na wolnym ogniu i dodać mąkę (nie rumienić). Zalać rosołem, następnie dodać chrzan oraz śmietanę - zagotować. Doprawić solą, pieprzem, dołożyć drobno pokrojone grzybki oraz natkę pietruszki. 
     Mięso z rosołu obsypać ulubioną przyprawą i lekko podsmażyć. Podawać z sosem.


Drugi sposób:
      Kawałki kurczaka wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy litrem mleka, dodajemy łyżkę soli, i zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy mięso razem z mlekiem do garnka z grubym dnem. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Następnie odlewamy mleko, a kawałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą. Przyprawiamy i podsmażamy.

wtorek, 25 października 2011

Ogórki Diabelskie ^^

Składniki

2 kg małych ogóreczków,


2 główki czosnku,


12 łyżek oleju,


1,5 szklanki octu,


0,5 kg cukru,


2 płaskie łyżeczki chilli ( można więcej jak ktoś lubi:)





Przygotowanie

Ogóreczki zasypujemy solą tak na oko aby puściły wodę zostawiamy na 6 h (ja zostawiam na krócej też jest dobrze) Wodę odlewamy, na oleju smażymy czosnek przeciśnięty przez praskę na kolor jasno złoty. Gotujemy zalewę: 1,5 szklanki octu, 0,5 kg cukru można dodać również troszkę( szklankę) wody. Łączymy to z olejem. ogóreczki pakujemy do słoików, zalewamy zalewą, pasteryzujemy ok 10 minut od zagotowania. Smaczego!

poniedziałek, 24 października 2011

Lukier surowy z białek

Składniki

2 białka
20 dkg cukru pudru
wanilia
cytryna lub kwasek



Przygotowanie

białka z cukrem ucierać w misce wałkiem tak długo aż utrzyma się gęstą pulchną mase. Przyprawic do smaku cytryna i/lub wanilia. mozna zabarwic skorka cytrynowa. uzywac do pierniczkow, tortow.

niedziela, 23 października 2011

syry z sera

Składniki

250 g sera bialego do wypiekow,
100 g cukru,
8 lyzek oleju,
6 lyzek mleka,
1 jajko,
1 torebka cukru waniliowego,
1 torebka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
400 g maki,



Przygotowanie

wszystkie skladniki wymieszac, rozwalkowac ciasto i wycinac foremka o ksztalcie stopy (lub inna wtedy nie beda to juz syry ale rownie smaczne ciastka, foremka powinna byc duza moje stopki maja ok. 9 cm dlugosci), piec w temp 180°C ok 15 minut, posypac cukrem pudrem

Smacznego

Ciasto piernikowe

Składniki


3 szklanki maki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
pol szklanki oleju
6 lyzek powidel sliwkowych lub wisniowych
2 lyzki miodu
2 lyzki kakao
przyprawa do piernika
1 lyzeczka z czubkiem sody





Przygotowanie

Jajka miksujemy z cukrem na puszysta piane, dodajemy mleko, olej i mieszamy.
Dodajemy kakao, sode, miod, przyprawe do piernika, powidla i make.
Dokladnie miksujemy.
Do wysmarowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180° przez okolo 40/50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w srodku.
Przestygniete ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopiona czekolada.

Nawet moje dzieci niejadki wsuwaly, az im sie uszy trzesly

Pita z gyrosem i warzywami.

Składniki



5 placków pszennych pita
40 dag chudego mięsa z indyka pokrojonego w kostkę
1/2 opakowania przyprawy kebab-gyros
2 ogórki kiszone
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
20 pomidorków koktajlowych
10 dag sera ricotta
1 łyżka majonezu
garść natki pietruszki
pieprz i ew.sól





Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć, wsypać przyprawę gyros, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Papryki,pomidorki opłukać.Papryki i ogórki kiszone pokroić w cienkie paseczki,pomidorki przekroić na połówki.
Ser ricotta zmiksować z majonezem,wsypać natkę i doprawić.
Mięso usmażyć na małej ilości oleju.
Placki pita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do gorących placków nakładać na zmianę mięso i warzywa, pomiędzy warstwy nakładać sos.Jeść gorące.Nawet dzieci chętnie zjedzą taki posiłek.


piątek, 21 października 2011

Szybka babka na oleju

Składniki

- 5 jajek,

- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 1 mały proszek do pieczenia,

- 5 łyżek oleju,

- 5 łyżek octu

- gotowa polewa np. cytrynowa lub czekoladowa



Przygotowanie

Jajka utrzeć razem z cukrem pudrem.
Dodać porcjami mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Następnie wlać olej i ocet.
Wymieszać i od razu piec w natłuszczonej formie, w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C ( termoobieg ).
Babkę ostudzić i polać wybraną polewą.
I to wszystko.

Babkę piekłam na 3 godziny przed wizytą niespodziewanych gości.

Przepis pochodzi z baaardzo starej "Przyjaciółki".

czwartek, 20 października 2011

parówki w naleśniku

Składniki

Porcja dla 4 osób

8 gotowych, usmażonych naleśników
8 parówek
40 dkg sera żółtego (dobrego do roztopienia)
3 duże łyżki ketchupu
2 duże łyżki musztardy
2 duże łyżki chrzanu
3 duże łyżki majonezu
bułka tarta (do panierowania)
3-4 jajka (do panierowania)
olej do smażenia




Przygotowanie


Ketchup, musztardę, chrzan i majonez wymieszać ze sobą.
Każdy naleśnik wysmarować cienką warstwą z otrzymanego sosu.
Parówkę przekroić na połowę, ułożyć na środku naleśnika.
Posypać uprzednio startym serem.
Zawinąć w tzw. kopertę, zamoczyć w jajku, bułce tartej i na wolnym, rozgrzanym oleju smażyć.

Polecam!

Grillowany kurczak z imbirem i morelami

Składniki

3 podwójne piersi z kurczaka
1/2 cytryny
3 czubate łyżki dżemu morelowego
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 ząbek czosnku
200g suszonych moreli
sos imbirowo-sojowy (do kupienia w sklepach spożywczych, np. Tao-Tao)
sól
pieprz
olej roślinny (3-4 łyżki)
1 łyżka masła

patelnia grillowa do smażenia



Przygotowanie

Ostatnio moja mama nie bez typowej dla naszej rodziny uśmiechniętej złośliwości stwierdziła, że jak ona przyjeżdża to tylko stać mnie na zrobienie nieudanego ciasta  (przyznam, zrobiłam w upał ciasto - było pyszne... tylko śmietana się ubić nie chciała i wyglądała jak dupa zza krzaka).  Wiedziałam, że przyjadą.  Postanowiłam wymyślić coś specjalnie dla nich.  Powinnam to pewnie w związku z tym jakoś nazwać.. nie wiem...  "piersi mamy"...  hm.  Ale jakoś to niestosownie brzmi.  Smakuje znakomicie (a co tam, nie będę fałszywie skromna).

  Piersi z kurczaka porozcinać na pół i w poprzek na cieńsze plastry - nie rozbijać, ewentualnie docisnąć ręką.  W misce, piersi z kurczaka zamarynować w mieszaninie soku z cytryny, oleju, posiekanego czosnku, łyżki dżemu, 2 łyżek sosu imbirowego i skórki otartej z połowy cytryny, imbiru w proszku, soli i pieprzu.  Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na ok. 1h.  Jeśli mięso włożymy do zamykanego na listwę worka może przeleżeć w zalewie w lodówce nawet do 12 godzin - będzie bardzo kruche.
Morele pokroić w paseczki.

Rozgrzać patelnię grillową nasmarowaną olejem (smarować przy pomocy ręcznika papierowego - ma być tylko lekko muśnięta)
i smażyć piersi z obu stron nie przesuwając piersi ani na pół centymetra, do smakowitego ugrillowania.

W międzyczasie na mniejszej patelni rozpuścić masło, wyłożyć resztę dżemu morelowego (2 łyżki) i drobno pokrojone morele.  Dodać 2-3 łyżki sosu imbirowego (sos jest ostry i dość słony więc warto uważać).  Mieszając łyżką lekko całość podsmażyć.  Dodać odrobinę wrzątku celem rozcieńczenia sosu (dżem będzie się karmelizował pod wpływem temperatury). 

Podawać piersi obłożone morelami.  Najlepszy dodatek to delikatny, nieznacznie posolony biały ryż.


Uwagi:
Wydaje mi się, że przepis idealnie można zaadoptować do grillowania skrzydełek lub dowolnego mięsa drobiowego na wolnym powietrzu.   Wystarczy tylko nieco wcześniej przygotować sos morelowy do maczania.  Część moreli trzeba wtedy po usmażeniu wyjąć z sosu, a resztę zmiksować na gładką masę do maczania mięsa.  Morele wrzucić z powrotem, żeby robiły "efekt" :)

jarzynowe rogue

Składniki

Jedna duża marchewka,
oliwa do smażenia- 2 łyżki
duża cebula,
pół paczki mrożonego groszku,
kalafior,
5 jaj ugotowanych na twardo,
mąka do zagęszczenia,
śmietana kesemka.
sól, pieprz



Przygotowanie

Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i mrożony groszek.
W osobnym garnku gotujemy kalafior na pół twardo, potem dzielimy go na różyczki. Po jakiś 15 minutach podlewamy marchewkę z groszkiem wywarem z kalafiora i dusimy przez chwilę. Następnie zagęszczamy sosik mąką i dodajemy troche śmietany do smaku. Wrzucamy kalafior i pokrojone w ćwiartki jajka. Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
SMACZNEGO!!! :)

środa, 19 października 2011

Odlotowy kurczak w ryżu

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 woreczki ryzu dlugoziarnistego ( porcja dla 2 osob )
30 dag pieczarek lub innych grzybow
1 zabek czosnku
1 mala cebula
0,5 papryki
0,5 kostki rosolowej
sól
pieprz
pietruszka do smaku
sos chili
lyżka suszonych warzyw ( marchewka , seler , i inne )

1 szklanka wody do kurczaka
2 szklanki wody do pieczarek i cebuli ...



Przygotowanie

Piers z kurczaka pokroic w mala kostke i posypac sola i pieprzem do smaku i ugotowac w malym garczku. Grzyby pokroic w srednia kostke i udusic w wodzie z cebula kokrojona w mala kosteczke. po uduszeniu gzrybow i cebuli dodac do smaku proche pokrojonej papryki. Do calosci dodac ugotowanego kurczaka, pol kostki rosolowej i suszone warzywa. Dusic przez okolo 10 minut. Ugotowac ryz.
nie nalezy laczyc na patelnie wszystkich skladnikow i ryz bo nie bedzie to juz tak smacznie wygladac. Podawac na talez ryz i polac kurczakiem.


Smacznego  :)

Tort ananasowy

Składniki

Biszkopt jasny :
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu rumowego

Bita śmietana :
- 1,5 litra śmietany kremówki (czerwona - deserowa) 30-36%
- 7 śmietanfixów
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 paczki cukru waniliowego


Dodatkowo :
- puszka ananasów
- wiórki kokosowe
- czekolada mleczna
- barwnik spożywczy w płynie w dowolnym kolorze
 ( u mnie niebieski)

Poncz do nasączenia :
- sok z jednej cytryny
- 3/4 szklanki wody (przegotowanej-wystudzona)
- kieliszek wódki ( tzw. 50-tka) :P








Przygotowanie

1. Upiec biszkopt. Przekroić na trzy częśći.

2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietanfixami.

3. Połowę puszki ananasów zmiksować na gładką masę. Drugą część ananasów drobno pokroić i zmieszać na oddzielnej miseczce z 4 łyżkami bitej śmietany.

4. Kolejno przekładać :

Biszkopt - nasączyć pączem
Masa ze zmiksowanych ananasów
Biszkopt - nasączyć
Masa z kawałkami ananasów z bitą śmietaną
Biszkopt - nasączyć
Masa z bitej śmietany

Cały tort pokryć bitą śmietaną.

5. Wiórki kokosowe dokłądnie wymieszać z barwnikiem spożywczym.

6. Boki tortu posypać wiórkami kokosowymi. Wykałaczką narysować kontur wybranego obrazka, następnie czekoladą rozpuszczoną na parze za pomocą rękawa cukierniczego "zalać" kontury obrazka. Lub też przyozdobić wg. swojego uznania.

SMACZNEGO !!!!


Zupa krem z pomarańczy

Składniki


około 1 kg marchewek,
2 jabłka,
1 cebula,
2 pomarańcze,
około 200 ml śmietanki,
0,75 l bulionu warzywnego,
sól, pieprz





Przygotowanie

Marchewki obrać, pokroić w talarki. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulkę pokroić na listki. Z pomarańczy wycisnąć sok. Przygotować bulion. Podsmażyć cebulkę w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę i jabłka, jeszcze chwilę przesmażyć i zalać całość bulionem. Można dodać miąższ z pomarańczy. Dusić bez przykrycia około 30 minut, a następnie zdjąć z ognia. Zupę zmiksować, dodać śmietankę oraz sok z pomarańczy. Całość doprawić solą i sporą ilością pieprzu.

Smacznego !

Szybki deserek z ciasta francuskiego - paluchy

Składniki

- 1 paczka ciasta francuskiego
- bita śmietana (może być w aerozolu)
- owoce (maliny ,jagody .borówki)





Przygotowanie

Ciasto francuskie kroimy na paseczki o grubości 2 cm ,smarujemy jajkiem i do piekarnika.
Po wystygnięciu dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

Moja córeczka i jej koleżanki przepadają za tym ,tym bardziej ,że mogą same sobie dekorować.




Podbialowy miod

Składniki

500 swiezo rozkwitlych kwiatow podbialu
1 litr wody
1 kg cukru
1-2 cytryny



Przygotowanie

Kwiaty zalac goraca woda, dodac plasterki cytryny /pestki usunac!/.
Pozostawic na 24 godziny.
Przecedzic przez polotno, dodac 1 kg cukru i gotowac az osiagnie gestosc miodu.
Do slikow wlewac NIE goracy ale cieply miod. Zamknac.
Nie trzeba pasteryzowac.




Do kompletu trzeci /po miodzie z mniszku lekarskiego i ze stokrotek/
miod ponoc leczniczy, pochodzi tak jak poprzednie z czeskiego netu.

poniedziałek, 17 października 2011

mięso w sosie

Składniki

- ok. 40-50 dag mięsa (po prostu ładny kawałek: może być wołowina - pręga lub polędwica najsmaczniejsze; wieprzowina - żeberka, brzuszek, karczek; kurczak - np. piersi albo normalne porcje ptactwa itd.);

- dość duża cebula;

- 3-4 łyżki mąki;

- tłuszcz do smażenia;

- przegotowana ciepła woda (lub bulion);

- sól, pieprz czarny, inne przyprawy do smaku.



OPCJONALNIE:

- 5-6 malutkich suszonych grzybków;

- 15-20 dag pieczarek lub leśnych grzybów (w sezonie).




Przygotowanie

Umyte mięso pokroić w poprzek włókien na kawałki mniej więcej 4cm x 4cm x 2cm, mogą być mniejsze, (lub poporcjować kurczaka), posolić i obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem (świeżo zmielonym).
Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Ważne, żeby mięso było rozłożone na patelni jedną warstwą.

Na dno garnka nalać trochę przegotowanej wody (lub bulionu), postawić na maleńkim ogniu.
Usmażone porcje mięsa układać w garnku.

Następnie na tym samym tłuszczu usmażyć posoloną i popieprzoną cebulę (drobno pokrojoną w kosteczkę albo po prostu w cieniutkie półplasterki), aż się zeszkli i tak leciutko zbrązowieje od smaków z mięsa.
Na patelnię wlać trochę przegotowanej wody (lub bulionu), żeby żaden smak się nie zmarnował i zalać zawartością patelni mięso w garnku. Jeśli trzeba uzupełnić wodę tak, żeby kawałki mięsa były przykryte.

Całość doprawić do smaku - w zależności od rodzaju użytego mięsa: słodką i ostrą papryką, innymi ulubionymi ziołami, kurczaka majerankiem itp. Gotować (a właściwie "pykać" na maleńkim ogniu) dopóki mięso nie jest miękkie.

Ponieważ mięso zostało obtoczone w mące, nie trzeba dodawać już żadnej zaklepki, sos i tak jest zawiesisty.

Ja do sosu z mięsa wołowego wrzucam zwykle 5-6 malutkich suszonych grzybków - w czasie doprawiania. Jeśli mam ochotę, równocześnie z cebulą dodaje do sosu grzyby - pieczarki lub każde inne (w sezonie) - pokrojone w talarki i podsmażone oddzielnie.

Danie świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, kluskami wszelkich maści, ryżem, jak i pieczywem.

SMACZNEGO!!!

ORZECHOWIEC z jabłkami palce lizać

Składniki

4 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

2/3 szklanki oleju

1 szklanka rodzynek

1 szklanka orzechów włoskich (połamanych)

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jabłek pokrojonych w kostkę





Przygotowanie

Utrzeć jajka z cukrem, dolać olej. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wsypać do jajek. Dodać rodzynki i orzechy, wsypać jabłka, wszystko wymieszać.

Piec 1 godz. w temp. 160 – 170 st.

Jak wystygnie można polać polewą: rozpuścić czekoladę w rondelku z małą ilością mleka i polać nią ciasto.

niedziela, 16 października 2011

Sałatka z makaronem szynką ogórkiem i pomidorem

Składniki

* makaron [najlepiej rurki]
* ogórek
* szynka [bez tłuszczu, delikatna w kawałku]
* pomidory
* majonez
* sól, pieprz

Od razu chciałabym napisać, że nie podaję dokładnej gramatury z jednego prostego powodu, sama jej nie posiadam, gdyż tę sałatkę robi się na tzw. "oko". Jeżeli chcecie więcej sałatki to wiadomo więcej wszystkiego, niektórzy chcą dużo ogórka, inni szynki itd.



Przygotowanie

Najpierw ugotować makaron. [wiadomo z solą itd.]
Ogórka, pomidora oraz szynkę pokroić w kosteczki, wielkość w zależności od uznania.
Po wystygnięciu i odcieknięciu makaronu, wszystko wrzucamy do większej miski:
* makaron
* szynkę
* pomidory
* ogórka
Dodajemy kilka łyżek majonezu, żeby ładnie wszystko się powiązało.
Doprawiamy solą lub/i pieprzem do smaku.

Gotowe
Jest to bardzo łatwa, a zarazem przepyszna sałatka, którą zwyczajnie można traktować jako przystawka lub nawet danie, gdyż naprawdę można się tym najeść

sobota, 15 października 2011

Łosoś z kaparami

Składniki

 200 g pomidorów,
 3 cukinie,
 1 łyżka oliwy z oliwek,
 4 steki z łososia,
 15 g masła,
 200 ml białego wytrawnego wina,
 4 łyżki kaparów,
 sól,pieprz




Przygotowanie

Pomidory obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.Usunąć nasiona.Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę.W płytkim rondlu rozgrzać oliwę i smarzyć przez kilka min.cukinię.Doprawić solą i pieprzem.Steki z łososia posypać solą i pieprzem.Smarzyć na maśle na dużym ogniu,po 3 min.z każdej strony.Steki ułożyć na półmisku i utrzymać gorące.Wylać z patelni tłuszcz,wlać wino.Podgrzać.Dodać pomidory.Odparować 1/3.Dodać kapary.W miarę potrzeby doprawić,wyłóżć zawartość patelni na rybę.Podawać z cukinią.

piątek, 14 października 2011

salatka z tunczyka-rozmaitosci

Składniki


3 puszki tunczyka w sosie wlasnym
6 jaj
1 cebula
4 ogorki kiszone
1papryka zolta
ok 40 oliwek z papryka czerwona
puszka kukurydzy prozniowej
ok.300 gram sera feta
majonez
musztarda
sol
pieprz




Przygotowanie

Cebule,ogorka,papryke kroimy w drobna kostke,oliwki kroimy na 4 czesci,mieszamy wszystko razem dodajac kukurydze,odsaczonego tunczyka,uprzednio ugotowane na twardo jajka,pokrojone w kostke oraz ser feta takze skrojony w kostke dodajemy i mieszamy,  2,3 lyzki stolowe majonezu, lyzeczke musztardy,mieszamy po czy dodajemy sol ,pieprz do smaku,smaczego.

Bananowiec troszkę inny

Składniki

SERNIK NA ZIMNO:
 500 g zmielonego twarogu ( ja kupuje gotowy już zmielony );
 cukier ( ja wsypuje na oko);
 2 galaretki (dowolny smak);
 
MASA BANANOWA:
2 galaretki;
4 lub wiecej bananów (ja daję na oko);
1 żółtko;
15 dag masła
cukier waniliowy

DO DEKORACJI:
banan
galaretka



Przygotowanie

sernik:
wcześniej przygotować sobie obie galaretki, żeby mogły wystygnąć ( z 400 ml gorącej wody)
Ucieramy Ser z cukrem następnie dodajemy galaretkę. Jak się już połączy wszystkie składniki wlewamy do tortownicy i wstawimy do lodówki.
kiedy już stężeje można przygotowywać masę bananową.
galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i wystudzić.
 Banany obrać i pokroić. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Połączyć banany i żółtko z tężejącą galaretką, Następnie polać na wcześniej już przygotowaną masę serową
Na koniec rozpuścić w jednej sklance 1 galaretkę i polać . Ja jeszcze na wierzchu układam banan pokrojone w plastry.

życzę smacznego.

Protal - kapusta faszerowana

Składniki

1 kg żołądków z kurczaka
0,5 kg mięsa indyczego - gulaszowego
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 główka kapusty włoskiej
4 jajka
kilka pieczarek
przyprawa typu vegeta
kostki rosołowe drobiowe



Przygotowanie

żołądki i mięso opłukać pod bieżącą wodą, usunąć kawałki tłuszczu, zalać wodą, dodać vegete do smaku i ugotować do miękkości - około 45 minut obrać warzywa i dodać do mięsa około 15 minut przed końcem gotowania przecedzić mięso - wywaru nie wylewamy, bo można z niego zrobić np. krupnik dla rodzinki mięso razem z warzywami po wystudzeniu, mielimy przez maszynkę, dodajemy podsmażone na patelni bez tłuszczu pieczarki i jajka - mieszamy dokładnie, można doprawić wg własnego gustu z kapusty ściągamy liście i obgotowujemy je około 1 minuty w osolonej wodzie

porcje farszu kładziemy na liść i zawijamy jak gołąbki

układamy "gołąbki" w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rosołkiem z kostki i dusimy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut

SMACZNEGO

ŻELEK - łatwy serniczek

Składniki

3 serki waniliowe (najzwyklejsze)
3 galaretki owocowe (pomarańczowa, wiśniowa, kiwi)
2 galaretki np. cytrynowe
biszkopty do wyłożenia tortownicy
Dodatkowo jak ktoś chce: owoce np. brzoskwinie z puszki




Przygotowanie

Rozrabiamy galaretki z dodatkiem połowy wody niż w przepisie na opakowaniu.
Najlepiej robić to partiami.
Galaretką cytrynową (niekoniecznie całą) polewamy biszkopty wyłożone na dnie tortownicy, wstawiamy do lodówki.
Następnie rozrabiamy galaretkę kiwi z jednym serkiem. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka minut.
W tym czasie rozrabiamy kolejną galaretką pomarańczową z serkiem. Wylewamy jako drugą warstwę. Wstawiamy do zamrażalnika.
I trzecia galaretka wiśniowa - tak samo rozrabiamy z serkiem. I potem do zamrażalki.
Odsączamy owoce, kroimy na kawałeczki. Rozrabiamy ostatnią cytrynową galaretkę jako polewę naszego serniczka.
Układamy owoce, zalewamy galaretką. I zostawiamy w lodówce do stężenia.
Smacznego.
To przepis mojej koleżanki, zawsze się udaje. Wychodzi śliczny, wielokolorowy serniczek.

deser

Składniki

150gr  cukier   
4lyzki amareto
2zoltka
500gr maskarpone
200gr smietany
kakao
szklanka mocnej kawy
40 podluznych biszkoptow



Przygotowanie

Zaparzyc kawe i ostudzic. Cukier amaretto 2zoltka ubic na puszysta mase,dodac maskarpone ,iwymieszac.Osobno ubic smietane i polaczyc z masa
Biszkopty maczac w kawie iprzekladac z masa serowa
Wlozyc na noc do lodowki
Przed spozyciem posypac kakaem

czwartek, 13 października 2011

Bananowa melodia

Składniki

- nektar bananowy
- syrop malinowy
- wódka ( obojętnie jaka )






Przygotowanie

Najpierw do każdej z szklanek ( szklanka musi być przezroczysta ) nalej niecałkiem do pełna  nektar bananowy , później dolej trochę wódki i wszystko wymieszaj , następnie nalej z 2duże i 1 małą łyżkę syropu malinowego !!!!!

                               IIII GOTOWE !!!!!!

Wygląda to mniejwięcej tak :




Paróweczka w Naleśniczku Pychota

Składniki

proporcje podaję na 7 sztuk:


7 naleśników


7 parówek (najlepiej z olewnika, lub sokołów)


14 małych lub około 10 dużych plastrów sera żółtego


2 jajka


szczypta soli


bułka tarta


olej do smażenia


przy podaniu:


sos pomidorowy


można podawać z oliwkami, ogórkiem kiszonym, lub wg uznania








Przygotowanie


1. Bierzemy naleśnika, układamy na nim ser (dwa mniejsze plastry lub półtora większego), a na ser kładziemy parówkę, po czym ciasno zawijamy.

2. Przygotowujemy na jednym tależu 2 jajka roztrzepane ze szczyptą soli, a na drugim tależu bułkę tartą.

4. Rozgrzewamy olej na patelni, po czym układamy naleśniki i smażymy na jednej stronie bez przykrycia, aż się zarumienią. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy pod przykryciem, aż się zarumienią.

5. Usmażone już naleśniczki wykładamy na tależ i polewamy pysznym pomidorowym sosem takim jak można przygotować do pizzy :)

SMACZNEGO!

Księżyce z powidłami

Składniki

250 g mąki
250 g masła
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
powidła węgierkowe



Przygotowanie

Wymieszać składniki
Rozwałkować
Wykroić kółka
Nałożyć powidła
Złożyć na połowę i zlepić brzegi
Upiec na złoty kolor.

Gotowe księżyce posmarować białkiem i umoczyć w cukrze. 

Przepraszam za marne zdjęcie... po prostu nie zdążyłam zrobić.. to resztka z tego co zostało..

sałatka z makaronu ryżowego z surimi

Składniki

1 opakowanie makaronu ryżowego
2 op.surimi (paluszków krabowych)
1 duży jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
1 ogórek wąż
1 pęczek koperku
sól,pieprz



Przygotowanie

Makaron przygotować jak na opakowaniu (tj.wrzucić do wrzątku,przykryć,po 3 minutach odcedzić) Pokroić gona krótsze nitki.Paluszki rozmrozić ,pokroić w słupki.Ogórka obrać,pokroić w słupki.Jorurt wymieszać z majonezem ,dodac sól ,pieprz.Wszystko wymieszać i ostatecznie doprawić.

środa, 12 października 2011

Zielona sałatka z czosnkiem

Składniki

4 kg ogórków
40 dag cebuli
13 ząbków czosnku
szklanka posiekanej natki pietruszki
5 ziaren czarnego pieprzu
½ szklanki octu
½ szklanki oliwy/oleju
2 łyżki soli
łyżka cukru



Przygotowanie

Ogórki umyć, osuszyć i połowę obrać. Następnie wszystkie ogórki pokroić w plastry. Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Tak przygotowane składniki wymieszać z przyprawami i odstawić na 2 godziny. Następnie sałatkę, razem z wytworzonym sosem przełożyć do słoików 0 ,5 litrowych i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10-15 minut od momentu zagotowania

Sałatka zimowa z buraczków czerwonych i papryki

Składniki

- buraczki czerwone,
- papryka konserwowa,
- kilka łyżek zalewy z papryki.

Opcjonalnie:
- cebula.



Przygotowanie

Sałatka prościutka i bardzo, bardzo smaczna. Zimą jeszcze smaczniejsza :)

Buraczki wyszorować, ugotować na średnio miękko, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Paprykę pokroić w paseczki. Wymieszać jedno z drugim, dolać kilka łyżek paprykowej zalewy.

Niektórzy dodają startą na miazgę cebulę, ja wolę bez.

Sałatkę odstawić na przynajmniej pół godziny. Jeżeli zapakujemy ją do słoika, wytrzyma nawet kilka dni, nie tracąc na smaku.

Placki ziemniaczane z warzywno-kurczakowym sosem

Składniki

Składniki:


na placki ziemniaczane:


1 kg ziemniaków


1 jajko


2-3 łyżki mąki pszennej


sól, pieprz




niekoniecznie: - 20 dag chudej szynki




sos:


3 pojedyńcze filety


pół papryki czerwonej


1 mały por


pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej


30 dag pieczarek


mała puszka kukurydzy 


1 kostka rosołowa


2-3 łyżki oleju


1/4 szklanki wody


2 łyżki koncentratu pomidorowego


1 łyżka pikantnego ketchupu 


0,5 szklanki mleka


2 łyżki śmietany


1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


sól, pieprz









Przygotowanie

Placki ziemniaczne:

Ziemniaki ścieramy na małych oczkach, następnie odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki, czyli (ziemniaki, jajko, mąka, sól, pieprz i szynkę) mieszamy razem. Z powstałej masy smażymy placki.


Sos:

Na oleju podsmażamy pieczarki, por, poprykę i fasolkę szparagową.

W wodzie rozrabiamy koncentrat pomidorowy i ketchup - zalewamy warzywa.

Oddzielnie gotujemy filety z kostką rosołową do miękkości. Kiedy mięso jest gotowe - kroimy go w kostkę. Dodajemy do warzyw.

Jeżeli sos jest bardzo gęsty to podlewamy go wodą.

Dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy kukurydzę. Mieszamy.

W kubku rozrabiamy mąkę, śmietanę i mleko. Całość zalewamy energicznie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdego placka nałożyć porcję sosu.

Smacznego 



marchewkowe ciasto

Składniki

4 jaja
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki drobno startej i ubitej marchwi
2 szklanki mąki
3/4 kostki masla lub margaryny
2 plaskie łyżeczki sody
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia można dodać cukier waniliowy
4 łyżeczki cynamonu


polewa
10 dkg serka śmietankowego - topionego
10 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Jaja ubić z cukrem ,dodać marchew ,mąkę i pozostałe sypkie składniki oraz przestudzone zozpuszczone masło.
wymieszać i wylać do formy .
Piec w 200stopniach przez 50 minut.
polewa
masło roztopić z serkiem -mieszać,dodać cukier.
Przestudzoną masę wylać na ciasto

wtorek, 11 października 2011

Sos czosnkowy majonezowo keczupowy kasiuli

Składniki

4 łyżki majonezu 
3 łyżki jogurtu naturalnego 
3 łyżki keczupu pikantnego 
4 ząbki świeżego czosnku - drobno posiekane 
świeży rozmaryn - drobno posiekany 
świeży tymianek - drobno posiekany 
świeżo mielony pieprz 
vegeta/ sól


 





Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na min 30 min.

Zastosowanie:
do pizzy, pit, hamburgerów, wszelakich zapiekanek, potraw z grilla, ryb, mięs i sałatek.

Karkóweczka z grilla

Składniki

1kg karkówki, nie powinna być bardzo chuda, tłuszcz i tak się wytopi na grillu
Zalewa:
mała puszeczka koncentratu pomidorowego
5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia
pół piwa jasnego (takiego 0,5l)
mała cebula
5-7 ząbków czosnku (zależy od upodobań)
sól
pieprz
papryka ostra
łyżka cukru (lub półtorej łyżki miodu)
pieprz ziołowy (płaska łyżeczka)
tymianek (lub zioła prowansalskie) łyżka



Przygotowanie

Karkówkę pokroić w plastry, rozbić jak kotlety. Dobrze, jeśli mięso było wcześniej zamrożone, potem potrawa będzi bardziej krucha.
Cebulę zetrzeć na grubej tarce lub drobniutko posiekać ( można blenderem), wrzucić do naczynia, dodać olej, koncentrat, przyprawy ( bez piwa) i wymieszać. Zalewa powinna być trochę "za bardzo" ( ciut za słona, ciut zbyt ostra, to potem mięso wyjdzie akurat)
Do zalewy doać piwo. Wymieszać.
chalpnąć na dno naczynia do marynowania trocję zalewy i układać warstwami mięso-zalewa, mięso-zalewa. na wierzch wylać resztę zalewy. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki.
Najważniejsze jest to, żeby mięso marynowało się CO NAJMNIEJ 24 godziny, ja zwykle trzymam je 48godzin.
Piec na grillu na tackach, niezbyt długo.

Ciasto różowe z truskawkami wg Różyczki

Składniki

Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
1 kisiel truskawkowy
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
5 łyżek wrzącej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 mąki tortowej
2 szklanki truskawek
Beza:
5 białek(zimnych z lodówki)
1 kisiel truskawkowy
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 cukru waniliowego
3 czubate łyżki cukru
10 dkg masła
Uwaga:
Ciasto najlepiej robić jak mamy białka po pączkach lub chruście,ponieważ dodatkowo potrzebne są nam białka.




Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek (jajka mają być zimne z lodówki),dodać odrobinę soli,ubić sztywną bezę,pod koniec dodać pół szklanki cukru ,wymieszanego z cukrem waniliowym.
Żółtka utrzeć z resztą cukru,dodać wrzącą wodę,dokładnie wymieszać,następnie dodać pianę ,wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,oraz kisiel.
Blaszkę o wymiarach 25x40cm,wyłozyć papierem do pieczenia,wylać ciasto na wierzch ułożyć truskawki,(moze być też pokrojony w kawałeczki rabarbar.
Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w 180 st C około 50 min.
Wcześniej po 30 min,gdy ciasto już zesztywnieje,wysunąć lekko z piekarnika(nie wyjmować)wyłozyć wcześniej ubitą bezę,zapiekać 10 min,po tym czasie,znów wysunąć z piekarnika i szybciutko posypać kruszonką,zapiekać dalsze 10 min.
Smacznego, ciasto jest lekkie jak piórko
Kroimy jak dobrze wystygnie.

poniedziałek, 10 października 2011

Łazanki z opieńkami

Składniki

25 dag mąki
3 jaja
2 łyżki masła
1 kapusta (ok. 1 kg)
1-1,5 sztuk cebuli
sól i pieprz do smaku
50 dag opieniek (świeżych lub z solanki)
3-4 łyżki masła do zapiekania

 






Przygotowanie

Opieńki, jeśli świeże, oczyścić, opłukać, nastawić do  zblanszowania (ok. 5 min) w niewielkiej ilości wrzątku. Odcedzić.

Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle. Dodać zblanszowane grzyby i dusić razem 3 - 4 minuty. Następnie dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dusić wszystko razem około 15 min pod przykryciem.

Z mąki jaj i niewielkiej ilości wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować je cienko, a gdy przeschnie, pokroić. Łazanki gotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z masłem.

Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć na nim warstwami łazanki, kapustę z grzybami, obłożyć wiórkami lub plasterkami masła i zapiec w piekarniku.

Faworki rumowe

Składniki


Składniki:

3 szkl. mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 szkl. cukru,

1 cukier waniliowy,

skórka otarta z 1/2 cytryny,

3 jajka,

2 łyżki rumu,

1/2 kostki margaryny,

smalec lub olej do smażenia,

cukier puder do posypania.




Przygotowanie


Zagnieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, margarynę, skórkę

cytrynową, jajka oraz rum.

Ciasto owinąć folią i odstawić na 1 godz. do lodówki.

Rozwałkować ciasto na cieniutki placek i pokroić na prostokąty

o wymiarach 5cm x 10cm.

Każdy prostokąt naciąć w środku wzdłuż na długość 5cm i przewinąć

Faworki smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.



Dzięki dodatkowi rumu uzyskują nowy, interesującu smak.

niedziela, 9 października 2011

Racuchy z twarogiem wg kuleczki

Składniki

500 g twarogu mielonego,
szkl. maki pszennej,
2 lyzki maki ziemniaczanej,
2 jajka,
cukier waniliowy,
0,5 szkl. oleju,
0,5 kostki masla,
szczypta soli,
cukier puder,
lub sok malinowy do polania.



Przygotowanie






Ser zmiksowac z zoltkami,nadal miksujac dodac obie maki,sol i cukier waniliowy.
Ubic piane i delikatnie wymieszac ja z masa serowa.
Rozgrzac na patelni olej z maslem i smazyc racuchy na zloto z obu stron.
Odsaczyc na reczniku papierowym.
Gorace racuchy polac sokiem malinowym lub innym wg uznania lub posypac cukrem pudrem.

sobota, 8 października 2011

Makaron z boczkiem i śmietaną

Składniki

- 300 g makaronu rurki,


- 1 cebula pokrojona w kostkę,


- 2 ząbki czosnku, przemielić przez praskę,


- 175 g wędzonego boczku, pokroić w cienkie, nieduże plastry,


- 2 jajka,


- 175 ml kwaśnej, gęstej śmietany,


- 100 g sera,


- pieprz, bazylia





Przygotowanie

1. Makaron ugotować.

2. Podsmażyć boczek na patelni (nie dawać oleju, chyba że jest bardzo chudy). Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodać posiekaną cebulę i czosnek.

3. Przygotować sos: Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, pieprzem i bazylią.

Do posmażonego boczku z cebulą i czosnkiem, dodać makaron. Smażyc na wolnym ogniu około 3 minuty. Dodać sos, energicznie mieszać do rozpuszczenia sera i gotowe. Smacznego!

Powidła śliwkowe Celiny

Składniki

SKŁADNIKI:
5 kg wydrylowanych śliwek węgierek
2 łyżki octu
1/2 kg cukru



Przygotowanie

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na kilkanaście godzin, np. na noc.
Wyłożyć na blachę do pieczenia o możliwie największej powierzchni, piec 2 godziny w temp. około 180 stopni. Od czasu do czasu pomieszać. Po ostygnięciu powtórzyć pieczenie, następnie pasteryzować w słoiczkach kilka minut.
Ten sposób wykonania powoduje, że śliwki nie wyglądają, jak zmiksowane, tylko widoczne są ich duże kawałki. 
Przepis otrzymałam kilka lat temu od koleżanki, od tamtej pory tylko tak przyrządzam powidła śliwkowe.

Sernik z własnego gotowanego mleka

Składniki

2 litry mleka - 3,2% lub 2%
5 jajek
1 szkl cukru
pół litra śmietany gęstej 22% lub 18%
1 Masło Extra - inne nie jest dobre!




Przygotowanie

Zagotować mleko, zmiksować śmietanę z jajkami, wlać mieszaninę jajek i śmietany do gotującego się mleka, NIE MIESZAJĄC !!! poczekać aż się zważy i wywynie do góry nogami. Wyłączyć, przełożyć ser na ściereczkę lub gazę, zawiązać i powiesić na noc żeby cała ciecz z niego wyciekła. Nastepnego dnia zmiksować z cukrem i masłem, przełożyć na paterę, ozdobić (owoce, lub polewa czekoladowa) i włożyć do lodówki. Smacznego

Owsiane batony z bakaliami

Składniki



1 3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka płatków owsianych (ja użyłam górskich)
3/4 szklanki miękkiego mała
1 szklanka cukru (można dodać mniej)
1 duże jajko
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
bakalie, czekolada ok. 2 szklanki
(ja użyłam 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej-posiekanej, 1 szklankę moreli i rodzynek, 1 łyżę wiórków  kokosowych i 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich )





Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W misce wymieszać mąkę, sodę, sól i płatki owsiane.
W drugiej misce ubić masło z cukrem i wanilią.
Dodać jajko i składniki z pierwszej miski.
Na końcu czekoladę i bakalie.



Włożyć do blaszki (24x30) i uklepać ręką.
Piec ok. 15-18 minut.
Ciasto powinno się tylko troszkę zarumienić
 (ja niestety troszkę przetrzymałam)
Po ostudzeniu pokroić na batony.



Przepis z anglojęzycznej strony.

Grog kremowy

Składniki

4 jajka
8 łyżeczek cukru
1/2 szkl. mocnej, gorącej kawy
1 szkl. brandy
4 łyżki ajerkoniaku



Przygotowanie

Jajka wbij do metalowej miseczki, wsyp cukier i ubij na parze na kremową masę. Ubijając powoli dolewaj kawę, brandy i ajerkoniak. Na koniec dodaj jeszcze szklankę przegotowanej, gorącej wody.Od razu podawać.

piątek, 7 października 2011

Karczek marynowany na grilla

Składniki

1 kg karczku

200 ml oleju lub oliwy
1 cebula pokrojona w paski
3 ząbki czosnku w plasterkach
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
5 łyżek przyprawy do Grilla Kamis (klasyczna)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz



Przygotowanie

Karczek pokroić w plastry, bardzo delikatnie rozbić, posolić, oprószyć przyprawą do Grilla i znów delikatnie tłuczkiem wbić przyprawę w plastry mięsa.

Z pozostałych składników + 2 łyżki przyprawy do Grilla, zrobić marynatę i włożyć w nią karczek. Całość wstawić na minimum 5 godzin do lodówki.

Sposób podania:

z młodymi ziemniaczkami, kefirem i sałatką z pomidorów
z frytkami i zimnym piwem

Sałatka kebab-gyros

Składniki

* ok. 50-80 dag piersi z kurczak
* przyprawa do potraw o nazwie "GYROS" lub "KEBAB" (ja na jeden raz zużywam ok.1/2 paczki przyprawy)
*surowa cabula
*ogórki konserwowe
*puszka kukurydzy konserwowej
*ketchup
*majonez
*kapusta pekińska
*olej do smażenia

Proporcje cebulki, ogórków i kapusty  dobieramy wg. "gustów smakowych" domowników.




Przygotowanie

Gyros jest sałatką warstwową więc wykładając składniki do miski nie mieszamy ich.

  Mięso umyć, pokroić w kostkę, usmażyć z przyprawą i wyłożyć do miski

  Surową cebulkę drobno pokroić w kosteczkę i wyłożyć na usmażone mięso

  Ogórek również pokroić i wyłożyć na cebulkę

  Kukurydzę wysypać na ogórki

  Rozsmarować warstwę ketchupu

  Na ketchupie rozsmarować warstwę majonezu

  Kapustę pekińską poszatkować i wyłożyć na majonez


Gyros jest bardzo smaczny zarówno gdy mięso jest zimne jak i ciepłe


          Życzę smacznego !!!

        
 

czwartek, 6 października 2011

Moje ogórki po meksykańsku

Składniki

- 2,5 kg ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 4 łyżki soli
- 1,5 szkl octu
- 8 łyżek oleju
- 1 mała łyżeczka chili
- 1/2 kg cukru



Przygotowanie

Ogórki pokroić na 4 części zasypać solą, odstawić na 6 godzin. Po upływie 6 godz. odlać wodę z ogórków, posypać chili i pogniecionym czosnkiem.
Olej zagotować odczekać aż wystygnie, zalać ogórki.
Ocet z cukrem zagotować odczekać aż wystygnie, zalać ogórki.
Odstawić wszystko na 12 godzin, po upływie czasu wkładać do słoików już nie gotować. Ogórki przechowują się pięknie i zaręczam, że są bardzo smaczne.

Salatka teczowa

Składniki

 
   1/2 kg cebuli,
  1/2  kg marchewki,
     2 jajka,
    kawalek zoltego sera
   1 puszka kukurydzy,
   1 puszka groszku,
    koperek
   1 jablko

    Zalewa do gotowania cebuli:
 
  1 szkl. wody,
  1/2 szkl octu,
  5 lyzek cukru,
  1 lyzka soli
  liscie laurowe, ziele angielskie,
  pieprz



Przygotowanie

 
  Pokroic w kostke cebule i gdy zalewa sie zagotuje wlozyc do zalewy i gotowac 5
 minut po czym odcedzic i wlozyc do salaterki
  Ugotowac  marchew i jajka i  pokroic w kostke i polaczyc
  Dodac kukurydze,groszek,posiekany koperek
  Zolty ser i jablko zetrzec na tarce,
  Wymieszac wszystko z majonezem i smietana.
  
  Smacznego:)